Op vakantie naar Tenerife? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Vrouw kijkt op een rots uit over Playa De Las Teresitas op Tenerife

Gepubliceerd door:
Mandy

Tenerife, is dat niet het eiland waar je moet zijn als je op zoek bent naar zon, zee en strand, inclusief cocktail bij zonsondergang? Zeker, dit grootste eiland van de Canarische eilanden is terecht populair bij zonaanbidders en watersporters.

Maar wie bereid is de zuidkust van Tenerife te verlaten, zal ontdekken dat dit eiland op bijna 5 uur vliegen van Schiphol nog veel meer te bieden heeft. Wij zetten alvast de populairste bezienswaardigheden van Tenerife voor je op een rijtje.

Stranden op Tenerife

De meeste mensen die naar Tenerife gaan, gaan er naartoe voor zon, zee en strand. En terecht: je vindt op het eilanden verschillende paradijzen voor zonliefhebbers. We hebben er enkele voor je geselecteerd.

Playa de las Amérícas

Uitzicht op het strand van Playa de las Amérícas op Tenerife

Deze in het zuidwesten van Tenerife gelegen badplaats is volledig op de tekentafel ontworpen. Je vindt er dus geen authentieke dorpskern. Wel veel hotels, appartementen, bars, restaurants, winkels en discotheken. Voor de een is Playa de Las Américas een vakantieparadijs. De ander verafschuwt het, vanwege het massatoerisme. De badplaats wordt ook wel vergeleken met Lloret de Mar, Salou en Playa del Inglés op Gran Canaria.

Playa Las Teresitas

Strand van Playa Las Teresitas op Tenerife

Doordat Tenerife van vulkanische oorsprong is, zijn veel stranden zwart. Goudgele stranden zijn dan ook kunstmatig aangelegd. Een voorbeeld van zo’n strand is Playa Las Teresitas. Het zand op dit strand is afkomstig uit de Sahara. Dankzij de palmbomen ziet het strand er tropisch uit. Het is een van de populairste stranden van het eiland, dus zorg dat je er op tijd bij bent als je hier een dagje wilt doorbrengen.

Playa Jardín

Zwart lavazand strand van Playa Jardín op Tenerife

Zoals de naam al doet vermoeden, liggen in de buurt van dit strand in Puerto de la Cruz prachtige botanische tuinen. De kustlijn, inclusief de tuinen, is ontworpen door de Canarische kunstenaar César Manrique. Door de combinatie van bloemen, planten en palmbomen met het zwarte vulkaanzand is dit strand een waar feest voor het oog.

Playa El Medano

Surfers bij Playa El Medano op Tenerife

Ben je een echte watersportliefhebber? Dan kun je je hart ophalen op Playa El Medano. Hier vind je fantastische golven. Geen wonder dus dat dit strand zo populair is bij surfers. Hier wordt zelfs het jaarlijkse wereldkampioenschap kitesurfen gehouden. Het strand is opgedeeld in twee delen: een deel voor de surfers, en een deel voor gezinnen en zonaanbidders.

Nationaal park El Teide

Vulkaan de Teide op Tenerife

Tenerife is, net als de andere Canarische eilanden, van vulkanische oorsprong. De vulkaan El Teide (met 3.716 meter de hoogste berg van heel Spanje) is dan ook een van de meest populaire bezienswaardigheden op het eiland. Je vindt de vulkaan in Nationaal Park El Teide, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Je kunt in dit park uren wandelen langs zandheuvels, lavavelden en fraaie rotsformaties. Ben je een geoefende wandelaar? Dan kun je zelfs naar de top van El Teide klimmen. Hier heb je wel een vergunning voor nodig van de parkdirectie in Santa Cruz. Je kunt deze vergunning aanvragen via de site van Reservas Parques Nacionales. De tocht duurt 6 uur, dus trek stevige wandelschoenen aan en neem warme kleding en voldoende eten en drinken mee.

Ben je niet zo’n bergbeklimmer? Dan kun je ook met de kabelbaan naar het 3.555 meter hoog gelegen platform La Rambleta. Als het helder weer is, kun je grote delen van Tenerife en de nabijgelegen eilanden zien.

Piramides van Güímar

Güímar

Een andere bijzondere bezienswaardigheid op Tenerife zijn de Piramides van Güímar, in het plaatsje Güímar aan de oostkust van Tenerife. Momenteel staan hier nog 6 van de oorspronkelijk 9 piramides.

Volgens de meeste onderzoekers zijn de piramides gevormd door boeren, die de stenen, die zij tijdens het ploegen vonden, naast hun veld opstapelden. Dit gebeurde vroeger veel op de Canarische Eilanden. Van de andere piramides is echter niks meer over, omdat de stenen gebruikt werden als goedkoop bouwmateriaal.

Vlak bij de piramides vind je de Basílica y Real Santuario de Nuestra Señora de Candelaria, de belangrijkste kerk op de Canarische Eilanden. De kerk werd ingewijd in 1959 en in 2011 verhief paus Benedictus de kerk tot basiliek. Vanwege het beeld van de Maagd van Candelaria, patroonheilige van de Canarische Eilanden, is de kerk een bedevaartsoord voor katholieken op de eilanden.

Afdalen door de kloof van Masca

Uitzicht op het dorp Masca op Tenerife

Wil je graag met eigen ogen zien waar ooit de piraten vertoefden op Tenerife? Breng dan een bezoek aan Masca, aan de voet van het Tenogebergte in het noordwesten van het eiland. Het dorpje is niet gemakkelijk te bereiken, maar de adembenemende tocht ernaartoe is de moeite meer dan waard.

Vanaf het dorpje loop je in zo’n 4 uur door een prachtig landschap naar de baai van Masca toe, waar de piraten zich ooit opgehouden zouden hebben. Maar verwacht geen wandeling. Afdaling is een beter woord. Vergeet niet dat je ook weer terug moet en dus in een goede conditie moet zijn. Gelukkig kun je beneden ook de boot pakken die je naar Los Gigantes brengt. Met een beetje geluk zwemmen er onderweg dolfijnen met je mee.

Garachico: een van de mooiste plaatsjes van Tenerife

Uitzicht op de stad Garachico op Tenerife

Het schilderachtige dorpje Garachico staat bekend als een van de mooiste en meest authentieke dorpjes van Tenerife. Deze voormalige haven- en handelsplaats werd in 1706 bijna volledig verwoest door een uitbarsting van vulkaan El Teide.

Na de uitbarsting sukkelde het dorpje in slaap, omdat het zijn rol als havenplaats niet meer kon vervullen. Gelukkig zijn veel gebouwen gerestaureerd, waardoor het plaatsje weer veel moois te bieden heeft.

Zo vind je aan het schitterende Plaza de Libertad de Santa Ana-kerk. De façade van deze kerk heeft de vulkaanuitbarsting doorstaan. Ook vind je hier het Palacio de Los Condes de La Gomera en het San Francisco-klooster, met een klein museum. Maar ook het 17e-eeuwse Santo Domingo-klooster is de moeite van een bezoek waard.

Al wandelend door het sfeervolle plaatsje kom je de mooiste plekjes tegen. Ook zijn er nog enkele huisjes te bewonderen die de vulkaanuitbarsting hebben doorstaan, net als het eeuwenoude Castillo de San Miguel.

Ben je uitgewandeld? Neem dan een verfrissende duik in de natuurlijke zwembaden voor de kust van Garachico.

La Orotava – geniet van de traditionele Canarische atmosfeer

Straat in de stad La Orotava op Tenerife

In het noorden van Tenerife vind je La Orotava, een van de oudste steden van de Canarische Eilanden. Het plaatsje kenmerkt zich door de schilderachtige huisjes en traditionele Canarische atmosfeer.

Breng vooral ook een bezoek aan het oude historische centrum met de monumentale parochiekerk Concepción en het 17e-eeuwse architectonische juweeltje Casa de los Balcones.

De stad heeft ook een botanische tuin, waar je meer dan 3.000 verschillende (sub)tropische plantensoorten vindt uit (voornamelijk) Zuid- en Centraal-Amerika, Afrika en Australië. In het stadscentrum vind je de Jardín Victoria, een groen recreatiegebied waar je kunt wandelen tussen prachtige bloemen en bomen.

Ben je een fanatieke wandelaar? Dan kun je ook gaan wandelen in de Orotavabergen.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen