De top 10 bezienswaardigheden op Lanzarote die je niet mag missen

Uitzicht op het ultrablauwe zwembad van Jameos del Agua op Lanzarote

Gepubliceerd door:
Mandy

Ongeveer 115 kilometer voor de kust van Marokko ligt Lanzarote, het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden. Wie aan Lanzarote denkt, denkt vooral aan zon, zee, strand en sfeervolle terrasjes. Maar wist je dat Lanzarote veel meer te bieden heeft dan dat? Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya, de bijzondere kunstwerken van César Manrique en de grotten van Los Verdes en Jameos del Agua?

Dankzij César Manrique is Lanzarote bovendien een van de meest authentieke Canarische Eilanden gebleven. Met onze top 10 van bezienswaardigheden zul jij je geen dag vervelen op Lanzarote. Buenas vacaciones!

Zon, zee en strand op Lanzarote

Velen gaan naar Lanzarote voor zon, zee en strand. En terecht: elke zonaanbidder kan zich hier uitstekend vermaken. Puerto del Carmen en de Playas de Papagayo bij Playa Blanca zijn 2 populaire bestemmingen.

Puerto del Carmen

Strand van Puerto del Carmen met karakteristieke witte huizen op Lanzarote

Op het eerste gezicht denk je bij Puerto del Carmen wellicht aan Playa del Inglés op Gran Canaria of Playa de las Americas op Tenerife. Puerto del Carmen heeft echter een minder schreeuwerige uitstraling, omdat de gebouwen  op Lanzarote maximaal 4 verdiepingen mogen tellen en wit geschilderd moeten zijn. Bovendien vind je de meeste winkels en horecagelegenheden aan de lange boulevard, in plaats van in lelijke winkelcentra.

Bekijk vakanties naar Puerto del Carmen

Playas de Papagayo

Uitzicht op Playa del Papagayo op Lanzarote, Spanje

Ook de Playas del Papagayo, vlakbij badplaats Playa Blanca in het zuiden van Lanzarote, zijn de moeite waard. Slechts een van deze stranden heet daadwerkelijk Papagayo. In de praktijk worden ze echter allemaal zo genoemd, ook al bedoelt men een ander strand. Houd er rekening mee dat het vooral in de zomer en in de weekenden behoorlijk druk kan zijn.

Bekijk vakanties naar Playa Blanca

Nationaal Park Timanfaya

Uitzicht over Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

Nationaal Park Timanfaya, ook wel Montañas del Fuego (vuurbergen), is in 1730 ontstaan na een grote vulkaanuitbarsting. De naam komt van het eerste dorp dat tijdens een reeks uitbarstingen tussen 1730 en 1736 weggevaagd is. In deze periode zijn maar liefst 11 dorpen van de aardbodem verdwenen. De laatste grote uitbarsting vond in 1824 plaats, maar er is nog steeds sprake van vulkanische activiteit.

Vanwege het kwetsbare landschap mag je het park niet op eigen houtje bezichtigen. Je kunt een bustocht van ongeveer een halfuur door het park maken of een wandeltour onder begeleiding van een gids boeken. Dit laatste moet je wel enkele maanden van tevoren doen.

Juguetes del Viento

Juguetes del Viento, een van de kunstwerken van de wind van César Manrique op Lanzarote

Op Lanzarote vind je verschillende kunstwerken van de architect en kunstenaar César Manrique.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Juguetes del Viento (speelgoed van de wind?). Deze kunstwerken vind je op 7 plekken op Lanzarote. Ze staan onder andere bij het vliegveld en op de rotonde bij het woonhuis van de kunstenaar. Ook dat huis is trouwens de moeite van een bezoek waard. Het is namelijk gebouwd in een lavagrot.

Eigenlijk is de uitstraling van heel Lanzarote voor een groot deel te danken aan César Manrique. Hij heeft er namelijk voor gezorgd dat het eiland zijn authentieke uitstraling behouden heeft, ondanks de vele toeristen die er jaarlijks naartoe komen.

Dankzij hem moeten de huizen op Lanzarote wit geschilderd zijn en mogen ze niet hoger zijn dan 4 verdiepingen. Verder mogen de deuren en kozijnen alleen in de traditionele kleuren groen, blauw en bruin geschilderd worden. Bovendien zijn grote reclame-uitingen verboden.

Cactustuin Guatiza

Cactussen en typische windmolen in Jardín de Cactus, Guatiza op Lanzarote

Bij het dorp Guatiza vind je in een oude steengroeve de Jardín de Cactus, oftewel de Cactustuin. Ook dit is een project van de hand van César Manrique. Hij liet zich bij het ontwerpen en inrichten van de tuin inspireren door Japanse tuinen.

Er zijn in de tuin 10.000 cactussen te bewonderen van maar liefst 1.400 verschillende soorten. Een aantal daarvan komen alleen hier nog in het wild voor.

Ook de witte Spaanse molen op de rand van de tuin is opgeknapt door César Manrique. Wie de molen beklimt, wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over de tuin en krijgt in 1 oogopslag een goed beeld van de veelzijdigheid ervan.

Teguise

Kerk in Teguise op Lanzarote

Een andere bezienswaardigheid op Lanzarote is het dorp Teguise, dat nog steeds de Andalusische sfeer ademt. Het dorp is vooral op zondag de moeite van een bezoek waard. Dan is er namelijk een drukbezochte markt, waar je onder andere streekproducten en riemen, zonnebrillen en tassen (pas op: ook namaak) kunt kopen. Vergeet niet af te dingen als je besluit iets te kopen.

Verder kun je in Teguise ook genieten van uitstekend onderhouden gebouwen, zoals de Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe en het Palacio Spínola. Maar ook liefhebbers van shoppen en lekker eten komen aan hun trekken in Teguise.

Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes op Lanzarote

De Cueva de los Verdes (naar de voormalige eigenaar van de grotten) is een prachtige verzameling vulkanische grotten, die beslist de moeite van een bezoek waard is. Onder begeleiding van een gids maak je een tocht van 2 kilometer en onderweg word je getrakteerd op schitterende lichteffecten. Bovendien vind je binnen de grotten een natuurlijke concerthal met een akoestiek die z’n weerga niet kent.

Jameos del Agua

Zonlicht valt naar binnen bij het meertje van Jameos del Agua op Lanzarote

Een andere interessante bezienswaardigheid is de dicht bij de kust gelegen Jameos del Agua. Deze prachtige, door César Manrique gedecoreerde, grot maakt samen met de Cueva de los Verdes deel uit van een vulkanische tunnel.

Deze tunnel is verbonden met de Atlantische Oceaan, zodat het in de grot gelegen meertje met zeewater wordt vervuld. In dit meertje leven blinde albinokrabbetjes die nergens anders op de wereld voorkomen. Door het zonlicht dat door een gat in het dak naar binnen valt, lijken de krabbetjes net sterren in het water.

Zwembad van César Manrique bij Jameos del Agua op Lanzarote

Wit, groen, blauw en zwart waren de kleuren die César Manrique aan Lanzarote gaf. Bij het door Manrique ontworpen zwembad (onderdeel van Jameos del Agua) komen deze kleuren helemaal tot uiting. Hoe verleidelijk het zwembad er ook uitziet, helaas mag je hier niet in zwemmen.

Mirador del Río

Toerist kijkt uit het raam naar Graciosa bij Mirador del Río op Lanzarote

Vlak bij de Jameos del Agua vind je de Mirador del Río, een uitzichtpunt op 475 meter hoogte. Het werd in 1973 ontworpen door (ja, alweer) César Manrique. Vanaf het bovenste terras heb je een fenomenaal uitzicht op de kliffen en zoutvlakten van de kust. Ook het nabijgelegen eiland Graciosa kun je vanaf hier goed zien.

Lago Verde

Uitzicht op Lago Verde op Lanzarote

Het op enkele honderden meters van het dorpje El Golfo gelegen Lago Verde (groen meer) is een van de mooiste gratis toegankelijke bezienswaardigheden van de Canarische Eilanden. Het is in een oude krater ontstaan en dankt zijn kleur aan de algen die in het zoute water leven. De combinatie van de gifgroene kleur met het zwarte zand en het steengruis maakt het meer een plaatje om te zien. Tip: bezoek het meer op een zonnige dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan is het het mooist.

Leuk detail: dit meer komt ook terug in de James Bond-film Thunderball.

Bonustip: La Geria

Wijngaard in La Geria op Lanzarote

Ooit stond La Geria bekend om zijn fruit- en bloementeelt, tot lavastromen het gebied verwoestten. Maar de inwoners zaten niet bij de pakken neer en slaagden erin om, ondanks het gebrek aan grondwater en regen, met succes wijn te verbouwen met behulp van lava.

Nu is La Geria het belangrijkste wijngebied op Lanzarote, waar verschillende internationaal bekroonde wijnen vandaan komen. Natuurlijk kun je de wijn ter plekke proeven en kopen. Salud!

Staat Lanzarote op je lijstje?
Bekijk alle vakanties naar Lanzarote

Of bezoek een van deze reisorganisaties
Tui.nl
Sunweb.nl
D-reizen.nl
Corendon.nl
Vakantiediscounter.nl

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen