De mooiste bezienswaardigheden van Litouwen

kasteel van Trakai in Litouwen

Gepubliceerd door:
Mandy

Litouwen is het grootste land van de Baltische Staten en misschien nog niet zo bekend bij de gemiddelde Nederlander. Erg jammer want het land heeft, net als Estland en Letland, ook veel te bieden.

Historisch gezien is Litouwen erg interessant, het was lange tijd een eigen koninkrijk en is afgezien van de Sovjet tijd nooit echt  onderdeel geweest van een ander land. Dit in tegenstelling tot Letland en Estland die afwisselend onder Zweden, Denemarken, Polen en Rusland vielen.

Daarnaast is Litouwen een stuk goedkoper dan de andere twee Baltische Staten. Het vervoer, eten, drinken en accommodatie zijn zeker een paar euro goedkoper. Hieronder lees je de mooiste bezienswaardigheden van Litouwen.

Vilnius

Vilnius in Litouwen

Vilnius is de grootste stad van Litouwen en de tweede grootste stad van de Baltische Staten. Naast een nieuwer gedeelte heeft Vilnius ook een oude stad die in 1994 op de Unesco werelderfgoed lijst is gezet. Het oude gedeelte is gebouwd in voornamelijk Barok-stijl. Interessante bezienswaardigheden om te bezoeken zijn het Kathedraalplein, de Gediminastoren en de Poort van het Morgenrood.

Voor het beste uitzicht op de stad kun je naar de drie kruizen boven op de heuvel lopen. Deze heuvel ligt vlak achter de Gediminasheuvel (en toren) en is niet te missen. De heuvel is ongeveer 140 meter hoog, dus het is wel even een klim maar eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de oude stad.

Kathedraal van Vilnius in Litouwen

Op het Kathedraalplein vind je het Paleis van de grote Hertogen van Litouwen. Er zit een museum in het paleis met een tentoonstelling over zowel de geschiedenis van Litouwen als de hertogen van het land. Ook het Nationaal Museum is gevestigd in het paleis.

Door heel de oude stad vind je veel Katholieke kerken maar ook Orthodoxe kerken. Een ander interessant museum is het museum van de Genocide slachtoffers. Het museum zit in het voormalige Gestapo en KGB hoofdkantoor en is erg informatief.

Hotels in Vilnius kun je hier bekijken.

Kaunas

Centrum van Kaunas in Litouwen

De tweede stad van Litouwen ligt maar een uurtje ten westen van Vilnius. Kaunas is een leuke stad waar je je gemakkelijk enkele dagen kunt vermaken. De oude stad van Kaunas is tussen twee rivieren in gebouwd. Aan het einde van de oude stad heb je een heel groot park waar je uitzicht hebt op de rivieren en de autoweg aan de overkant.

Kasteel van Kaunas in Litouwen

De oude stad zit vol historie maar is vrij klein. Binnen één dag kun je de oude stad gezien hebben. Er zijn een aantal kerken, pleinen en heel veel restaurants en cafés. De meest interessante bezienswaardigheid is toch wel het kasteel van Kaunas. Deze is te vinden aan de oever van de rivier Neris aan de noordkant van de oude stad. Slecht een derde van het kasteel staat vandaag de dag nog overeind.

In het nieuwere gedeelte van Kaunas (tussen de oude stad en het busstation) heb je ook veel restaurants en cafés. Hier vind je ook de meeste accommodaties. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanaf het nieuwe centrum naar de oude stad via een brede boulevard. Een fiets huren kan ook. Overal in de stad staan plekken waar je een fiets uit een rek kan pakken (tegen betaling uiteraard).

Trakai

Kasteel van Trakai in de winter, Litouwen

Deze historische plaats kan gezien worden als de tweede hoofdstad van Litouwen en is een leuk dagtripje als je in Vilnius of Kaunas bent. Je kunt de trein nemen vanuit één van deze plaatsen. Vanaf Kaunas ben je ongeveer een uur onderweg met één overstap. Vanaf Vilnius gaat er een directe trein naar Trakai.

Bij aankomst op het treinstation van Trakai is het nog zeker een half uurtje wandelen naar het eiland waar je het bekende kasteel van Trakai vind. Het hele gebied bestaat uit eilanden, maar het eiland (Galvé eiland) met het kasteel is eigenlijk niet te missen. Vooral in de zomer komen er zoveel mensen bij deze bezienswaardigheid dat je alleen maar de mensenmassa hoeft te volgen.

Kasteel van Trakai in Litouwen

Bij het kasteel kun je met een boot of waterfiets over het water, er staan overal mensen die dit  aanbieden. Je kunt ook een kijkje nemen in het kasteel zelf, maar in de zomer kan het erg druk zijn waardoor je een tijd in de rij staat om naar binnen te gaan.

Er is een (heel klein) historisch museum op de weg terug naar het station. Je kunt ook genieten van het water en zwemmen. Vooral in de zomer een erg fijne plek om te relaxen. Je zult heel veel mensen zien zonnen en zwemmen, dus neem vooral je zwemkleding mee! Afgezien van het Trakai kasteel zijn er nog andere meren en eilanden.

Ook zijn er nog meer kastelen in de omgeving maar die zijn toch minder bijzonder. Trakai is één van de meest speciale plekken van Litouwen. De omgeving is echt schitterend en rustgevend. Als je tijd hebt zet deze plek dan zeker op de planning!

Kernavé

Kernave in Litouwen

Deze archeologische plek was ooit de hoofdstad van het Middeleeuwse Litouwen maar heeft een veel langere geschiedenis die helemaal terug gaat tot de 9de eeuw voor Christus. Het is de grootste archeologische site van Litouwen en de meest bijzondere in de Baltische Staten vanwege de vele heuvelforten.

Het dorp en het kasteel zijn sinds 1390 al niet meer bewoond. Tegenwoordig is Kernavé een cultuurreservaat en staat het op de Unesco lijst. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Litouwen. Vanuit Vilnius is het mogelijk een dagtripje te doen naar archeologische site van Kernavé, het ligt namelijk op zo’n 35 kilometer ten noorden van Vilnius.

Klaipeda en Kuršių Nerija

Oude stad van Klaipeda in Litouwen

Klaipeda ligt in het westen van Litouwen aan de kust. Het is na Vilnius en Kaunas de derde grootste stad van het land. Ooit was Klaipeda onderdeel van Pruisen en heette de plaats Memel. De Duitse en Pruisische invloeden zijn nog terug te zien in de architectuur van de stad.

Het oude centrum is niet groot maar wel interessant dus als je de tijd hebt breng dan zeker een bezoek aan deze plaats. Vanaf de haven van Klaipeda kun je heel gemakkelijk naar Kuršių Nerija.

Kursiu Nerija of Koerse Schoorwal in Litouwen

Kuršių Nerija is een lange maar smalle landtong die net voor de kust ligt. Het is in totaal zo’n 98 kilometer lang. De helft van dit stukje land hoort bij Litouwen en de andere helft bij Rusland (Kaliningrad). Sinds 1992 is het een Nationaal Park en sinds 2000 staat de Koerse schoorwal (zoals Kuršių Nerija in het Nederlands heet) op de Unesco lijst.

De landtong staat bekend om de hoge duinen en mooie stranden. Het bekendste plaatsje in dit gebied is Nida. In de zomer wordt deze plek overspoeld door toeristen vanwege de witte stranden. Ook vind je er een hoge duin van zo’n 52 meter met de naam Urbas. Een ander plaatsje is Juodkrante dat erg populair is vanwege de houten huizen en de fijne sfeer.

Aukštaitija Nationaal Park

Aukstaitija Nationaal Park in Litouwen

Dit Nationale Park ligt op ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Vilnius. Het is opgericht in 1974 en was het eerste Nationale Park van Litouwen. Aukštaitija is dicht bebost maar er zijn ook vele meren en rivieren te vinden. Het diepste meer van Litouwen, Tauragnas,  is ook te vinden in het park.

Afgezien van mooie natuur zijn er dit Nationale Park ook culturele bezienswaardigheden. Er zijn zo’n 80 kleine dorpjes waarvan de meesten nog precies zo lijken als honderden jaren geleden. Het is lastig dit Nationale Park te bezoeken met het openbaar vervoer, daarom is een (huur)auto erg handig.

Reizen met het openbaar vervoer in Litouwen

Onderweg met de trein in Litouwen

Het treinnetwerk in Litouwen is niet zo uitgebreid, maar je kunt van Kaunas naar Vilnius en Trakai (en andersom). Er gaat ook vanuit Kaunas en Vilnius een trein naar Klaipeda. Er zijn nog enkele andere routes, maar treinnetwerk is vrij beperkt.

De bussen zijn – net als in de overige Baltische Staten – goed vertegenwoordigd. Je hebt drie maatschappijen die in Litouwen rondrijden: Luxexpress, Ecolines en Eurolines (ook in Letland).  De bussen zijn in verhouding goedkoop, maar het beste kun je vooraf reserveren. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde bussen vol zitten.

Boek de tickets op voorhand om er voor te zorgen dat je een plek in de bus krijgt. Een ander voordeel van vooraf boeken is de promoprijzen die soms worden aangeboden. Als je op tijd boekt kun je besparen op je busreis.

Reistip #1

Heb je niet heel veel tijd maar wil je graag wat zien van Litouwen? Bezoek dan Kaunas, Vilnius en Trakai. Je hebt ongeveer 3 volle dagen hier voor nodig afhankelijk van je persoonlijke wensen. Het is mogelijk om in Vilnius of Kaunas te verblijven en dagtripjes te doen. De afstanden zijn niet heel groot.

Reistip #2

Er is een Vilnius Card verkrijgbaar waarmee je gratis met het openbaar vervoer kan reizen en/of gratis toegang hebt tot veel musea en tours. Het centrum van Vilnius is niet groot waardoor je alles te voet kan doen. De kaart is wellicht interessant als je van musea houdt.

Zonder kaart ben je misschien voordeliger uit dus bedenk eerst wat je graag wilt zien en doen en bekijk daarna wat er allemaal bij de Vilnius Card zit inbegrepen. Er is een kaart voor 24 uur en 72 uur verkrijgbaar met of zonder openbaar vervoer.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen