La Palma, groene parel van de Canarische eilanden

Foto maken op La Palma, Spanje

Gepubliceerd door:
Mandy

La Palma wordt niet voor niets het mooiste eiland aan de westkust van Afrika genoemd. Hier vind je geen massatoerisme, maar wandelaars en fietsers die genieten van de natuur. Goede redenen om voor een vakantie op het wonderlijke La Palma te kiezen:

Rust en authenticiteit op La Palma

La Palma onderscheidt zich van onder meer Tenerife en Gran Canaria door het ontbreken van massatoerisme. Aan de westkust van La Palma is het bijna altijd zonnig. Toch kan het weer vlug omslaan. Dat kom door de passaatwinden rond de evenaar.

Vulkaanstrand bij de zee

Er zijn geen zandstranden op La Palma, waardoor het grootste deel van de toeristen er weg blijft. Het bescheiden aantal toeristen die wel het eiland bezoeken zijn voornamelijk wandelaars. Zij komen voor de prachtige natuur en voor de authenticiteit op dit mooie eiland. La Palma kent dus wel een bescheiden soort ecotoerisme.

In de badplaats Tazacorte vind je wel vaak toeristen, die tussen de natuurwandelingen door even van de zon komen genieten op het zwarte vulkaanzand. Wie graag het authentieke eilandgevoel wil ervaren is in La Palma dus aan het goede adres.

Groen, groener, groenst

Zonsondergang op La Palma, Spanje

La Palma wordt terecht ‘de groene parel van de Canarische Eilanden’ genoemd. Tijdens wandelingen op ‘La Isla Bonita’ geniet je van magnifieke vulkaanlandschappen en subtropische wouden. Het groene La Palma onderscheidt zich van de andere Canarische eilanden door zijn unieke vegetatie en weidse landschappen.

In het nationaal park Caldera de Taburiente ligt de grootste erosiekrater ter wereld. Je hebt er de meest fantastische uitzichten. In het zuiden vind je vulkaanlandschappen met verschillende kleurcontrasten, in het noorden drakenbomen en eeuwenoude groene wouden.

Roque de los Muchachos, het dak van La Palma

Roque de los muchachos, Spanje

De Roque de Los Muchachos (Rots van de Jongens) is het hoogste punt van de kraterrand van het natuurpark Caldera de Taburiente, en tevens het hoogste punt van La Palma. De top is gelegen nabij de noordelijke punt van het eiland, in de gemeente Garafia. De top is 2426 meter hoog.

De Roque de los Muchachos is een verwijzing naar enkele 3 meter hoge karakteristieke rotsen op de top, die op een stel jongens lijken. Je vindt er ook het Observatorium Roque de los Muchachos, een astronomisch observatorium.

Uitzicht over La Palma in Spanje

Met een huurauto of te voet kun Roque de los Muchachos bezichtigen. Ik heb het zelf met de auto gedaan en je maakt een schitterende tocht. Via kronkelweggetjes rij je omhoog en kom je langs diverse landschappen.

Als je eenmaal boven de wolken uitkomt heb je een schitterend uitzicht en rij je langs de wijnranken. Op de vulkanische grond van het eiland groeien de druiven uitstekend en als je de kans hebt raad ik je absoluut aan om een lokale wijn te proeven.

Bloeiende taginaste bloemen, Spanje

Als je eenmaal boven de boomgrens komt, kom je in een beschermd landschap terecht met een unieke vegetatie. Overal staan telescopen en dit is dé plek om sterren te kijken. Als je eenmaal op het hoogste punt uitkomt en uitkijkt op Roque de los Muchachos heb je een adembenemend uitzicht over het eiland.

Bijzonder om te zien is hoe de bergen aan de westkant van het eiland de wolken tegenhouden. Vandaar dat de westkust bijna altijd stralend weer heeft.

De rotstekeningen van La Zarza

Rotstekeningen La Zarza op La Palma, Spanje

In La Palma zijn boeiende archeologische vondsten te bezoeken, waaronder ‘petroglifos’ (rotstekeningen). De rotsschilderingen van La Zarza zijn de belangrijkste archeologische vondsten van het Canarische eiland. La Zarza biedt een relatief korte maar boeiende wandeling door een dichtbegroeide kloof met varens en sprookjesachtige laurierbomen.

Bos van La Zarza op La Palma, Spanje

De aanwezigheid van water en grotten maakte het voor de oerbewoners tot een ideale plek om te wonen. Hun rotsschilderingen zijn ondertussen gedeeltelijk begroeid onder de vele gemengde vegetatie van heide en dennenbos.

De schilderingen op La Zarza werden in 1941 ontdekt en zijn spectaculair omdat ze een chronologische tekenwijze aantonen. Je vindt er ook keramiek en gereedschappen van de inheemse bevolking tentoongesteld.

Prachtige wandelroutes

Wandelen op La Palma in Spanje

Het eiland La Palma mag dan wel drie keer kleiner zijn dan haar nabijgelegen grote zus Tenerife, het heeft álles wat een wandelaar nodig heeft. Er zijn bergen, vulkanen, watervallen en prachtige kliffen aan de kust.

Over een afstand van slechts 10 kilometer bedraagt het hoogteverschil meer dan 2400 meter. La Palma is daarmee een van de steilste eilanden ter wereld. Je kunt hier dan ook zeer pittige wandelingen maken, te midden van een grote verscheidenheid aan natuur.

Waterval van Los Tilos op La Palma, Spanje

Dé trots van het eiland is het laurierwoud Los Tilos, dat door Unesco tot Werelderfgoed werd uitgeroepen. Het 511 hectare grote laurierwoud is al vele eeuwen oud en je vind hier een schitterende waterval. Het is een van de weinige mediterrane wouden ter wereld die zo goed bewaard is gebleven.

Los Tilos vormt samen met La Palma één gigantisch biosfeerreservaat van Unesco. Over heel het eiland liggen bovendien GR-routes verspreid, een netwerk van langeafstandswandelpaden naar de mooiste plekjes van Europa.

Unieke architectuur

Traditionele architectuur op La Palma in Spanje

La Palma bezit verschillende soorten architectuur. Er is de landelijke architectuur die zich uit in de constructie van woningen op het platteland , maar ook in lagares (wijnpersen), graanschuren, moestuinen, windmolens, pajeros (veestallen) en aljibes (waterputten).

Daarnaast is er de typische stedelijke architectuur, met meer invloeden van buitenaf. Dit geeft de meeste steden een oude koloniale smaak. Vooral in hoofdstad Santa Cruz is die buitenlandse invloed erg duidelijk.

Santa Cruz de La Palma

Plein in Santa Cruz de la Palma op La Palma, Spanje

De hoofdstad van La Palma is door Spanje uitgeroepen tot cultureel waardevol erfgoed. Het is dan ook zeker de moeite om in de stad rond te dwalen. De boulevard en de bekende geplaveide straat Calle O’Daly zijn klassiekers.

Bezoek zeker ook de Vlaamse beeldhouwkunst in kerk Iglesia de Nuestra Señora del Rosario en in Iglesia San Andres. Dit waren de allereerste kerken op het eiland. Ze dateren uit begin 16e eeuw, toen Vlaamse kooplui uit Antwerpen en Brugge hier op La Palma hun handelskolonie inrichtten.

Kleurige balkons op La Palma in Spanje

Verder bestaat de hoofdstad uit charmante oude geveltjes, geplaveide straten en balkons in Canarische stijl. Elke dag om tien uur stromen de terrassen op het plein bij de Iglesia de San Francisco vol met koffiedrinkers, en geniet je van een typisch relaxed Spaans sfeertje.

Bezoek in Santa Cruz zeker ook de Ayuntamiento. Dit kardinalenpaleis wordt nu gebruikt als stadhuis. Het dateert uit de zestiende eeuw en is slechts één van de prachtige renaissancistische gebouwen op het kruispunt van de Plaza de España en Calle O’Daly. De muurschilderingen op het paleis zijn van de hand van kunstenaar Mariano de Cossio.

Ook het Museo Naval is de moeite waard, vooral dan omwille van het uitzicht op een betonnen replica van de Santa Maria, het bekendste schip van Columbus’ vloot toen hij in 1492 Amerika ontdekte.

Los Cancajos

Strand van Los Cancajos op La Palma, Spanje

Los Cancajos is een idyllische badplaats die nog in volle ontwikkeling is. Het bevindt zich in Breña Baja, de kleinste gemeente van La Palma. Los Cancajos is, samen met Puerto Naos, een van de grootste badplaatsen van La Palma. De kustregio heeft twee prachtige stranden waarvan één met vulkanisch zand.

Verder is er een ruige kustlijn en zijn er lavarotsen waarop je uitstekend kunt wandelen. Het kiezelstrand van de kustplaats is iets lastiger te bereiken, en leidt je langs stenen trapjes en smalle wegjes. Er is een gezellig centrum met winkels, restaurants, bars en discotheken.

Los Cancajos is zonder twijfel toeristisch en heeft geen authentiek centrum. Tijdens je vakantie hier geniet je wel van een geweldig uitzicht: de bergketen Caldera de Taburiente is te zien vanaf de kustplaats. Langs de zee loopt een mooie wandelpromenade met verschillende uitkijkpunten.

De weelderige vegetatie van La Palma in combinatie met het donkergekleurde zandstrand, de helderblauwe zee en de grillige rotsen maken van Los Cancajos een unieke badplaats.

De hoofdstad Santa Cruz De Palma bevindt zich op minder dan 10 minuten rijden, waardoor je die dus makkelijk kan bezoeken tijdens je verblijf in Los Cancajos.

Los LLanos De Aridane

Los Llanos de Aridane op La Palma, Spanje

Los Llanos de Aridane, kortweg Los Llanos,  is de tweede belangrijke stad op het eiland en is een belangrijk handelscentrum. Hoewel de stad modern is, zijn er verschillende historische bezienswaardigheden uit het verleden. Zo is er de zestiende-eeuwse kerk van Los Remedios met zijn prachtig altaar en een plafond van houtsnijwerk.

Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios in Los Llanos de Aridane

In het zuiden van de stad vind je de centrale markt, een gezellige plein met Indische laurierbomen en de wijk Las Manchas met het prachtige, in mozaïek betegelde Plaza de la Glorieta. Je kan ook een wandeling maken in Argual, bekend om zijn ambachtelijke markten en glasblazerij.

Puerto Naos, een dorp in het zuiden van Los Llanos, beschikt over een uniek zwart zandstrand. Je kan er dolfijnen spotten of als een echte ‘foodie’ genieten van vissoep, gazpacho en zeevruchten.

Natuurzwembaden van Charco Azul

Natuurzwembaden van Charco Azul

In Charco Azul vind je zwembaden in zee. In het weekend trekt de lokale bevolking hier naartoe en zitten hele families rondom de zwembaden en onder de rotsen voor een gezellig dagje uit. Neem een duik in het heldere water en kijk hoe de golven steeds vers water aanvoeren. Er is een restaurantje waar je kunt genieten van lokale specialiteiten.

Ga je op vliegreis naar de Canarische Eilanden? Je kunt parkeren Schiphol eenvoudig en voordelig reserveren via Vliegen en Parkeren!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen