Overweeg je om een stedentrip naar Marrakech te maken? Dat kunnen we je van harte aanbevelen! Dit zijn volgens ons de mooiste bezienswaardigheden.
Wil je direct een stedentrip boeken? Klik hier voor de goedkoopste aanbiedingen voor Marrekech
De Medina
De medina vormt het hart van Marrakech en is de oude ommuurde stad. De medina staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eeuwenlang mocht er niet buiten de Medina worden gebouwd en vandaar dat ook vandaag de dag de Medina helemaal vol staat met gebouwen. Pas nadat Marokko onder Frans bewind viel in het begin van de twintigste eeuw, werd er voor het eerst buiten de muren van de Medina gebouwd.
Djemaa el Fna
Het Djemaa el Fna plein is het centrale plein in Marrakech. Het is een gigantisch plein waar overdag tal van verkopers rondlopen, slangenbezweerders, vrouwen die henna zetten en mannen in traditionele Berber kleding is water verkopen.
’s Avonds worden met kruiwagens verse etenswaren het plein opgereden en staan er overal eetstalletjes waar je voor een paar euro traditionele Marrokaanse gerechten zoals Tajine, vleesspiezen en couscous kunt eten. Het eten is vers en wordt bereid waar je bij staat je kunt het dus veilig eten. Bij de meeste stalletjes worden dezelfde gerechten geserveerd dus zoek een eettentje met een mooi uitzicht over het plein!
Naast de eetstalletjes, staan er ’s avonds ook verhalenvertellers op het Djemaa el Fna plein. Rondom de vertellers (vaak prachtige oude mannen met verweerde gezichten) zitten de Marrokanen op de grond en op klapstoelen de verhalenvertellers eindigen hun verhaal iedere avond met een cliffhanger zodat de mensen de volgende avond terugkomen. De verhalen worden afgewisseld met dans en muziek.
Op het plein zie je vaak travestieten dansen. Dit zijn niet travestieten zoals bij ons, maar mannen die volledig gesluierd zijn en met hun heupen zwaaien waardoor de belletjes op hun heupen rinkelen. Erg bijzonder om te zien!
Majorelle Tuinen
De Majorelle Tuinen in Marrakech zijn de mooiste tuinen die ik ooit gezien heb! Begin de dag met je bezoek aan de Majorelle tuinen vroeg want het is een relatief klein complex en het wordt hier snel heel erg druk. Voordat je struikelt over de grote groepen reizigers, kun je beter direct met openingstijd genieten van de Majorelle tuinen.
Het complex werd gekocht in 1923 door schilder Jacques Majorelle en werd voor hem zijn uitvalsbasis. Majorelle maakte vele prachtige schilderijen in Marokko. Na de dood van Majorelle in 1962, verviel het complex.
In 1980 werden de tuinen en de gebouwen gekocht door mode-ontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Zij knapten de tuinen op en stelden deze open voor het publiek. Sindsdien kunnen bezoekers genieten van de prachtige tuinen en de Majorelle blauwe gebouwen (de kleur is vernoemd naar de schilder) in de tuin.
De Soeks
Als je naar Marrakech gaat, breng je natuurlijk een bezoekje aan de magische soeks! Bijna het gehele noordelijke gedeelte van de Medina, de ommuurde stad, bestaat uit de soeks. Sommige mensen vinden de soeks geweldig, om heel eerlijk te zijn vond ik er niet heel veel aan.
Kraampje na kraampje zie je dezelfde rommel (houten kamelen, lelijke tassen en nog veel meer) en word je door de verkopers bijna naar binnen getrokken. Wij waren met twee dames en werden bij de soeks constant nagefloten en nagesist. De soeks zijn wel een grote bezienswaardigheid in Marrakech dus vandaar dat ze wel op deze lijst staan.
Saadi tombes
Absoluut een van mijn favorieten in Marrakech: de Saadische Tombes! De Saaditombes is een groot mausoleum waar maar liefst 4476 leden van 6- generaties van de Saadi familie begraven liggen. Er is de hal van de twaalf zuilen die prachtig gedecoreerd is met Italiaans marmer en waar je uren naar kunt kijken. Daarnaast is er een rijkversierde poort van kunstig houtsnijwerk.
Het is verstandig om vroeg op de dag naar de Saaditombes te gaan omdat het een klein complex is dat snel gevuld is met toeristen. Als je direct met openingstijd gaat, ben je de grote tourgroepen voor en kun je in alle rust genieten van al het moois dat de Saaditombes te bieden hebben.
El-Badipaleis
Het El Badipaleis is tegenwoordig helaas niet meer dan een ruïne, maar als je hier rondloopt is het niet moeilijk om je voor te stellen wat een gigantisch en prachtig kasteel dit moet zijn geweest! Het paleis had vermoedelijk 360 kamers en een gigantische binnenplaats. Het ontwerp van het paleis is sterk beïnvloed door het Alhambra in de zuidelijke Spaanse regio Andalusië.
Helaas is het paleis verwoest door de Alawitische sultaan Ismail Ibn Sharif. Hij deed er maar liefst 12 jaar over om het hele paleis te plunderen (moet je nagaan wat een rijkdommen er moeten hebben gestaan!) en decoreerde hiermee zijn paleis in de Marokkaanse stad Meknes.
Koutoubia moskee
De Koutoubia moskee is de grootste moskee van Marrakech en het hoogste gebouw van de stad. In de lokale wetgeving is opgenomen dat geen enkel gebouw in Marrakech hoger mag zijn dan de minaret van de Koutoubia moskee.
Helaas mag je in Marokko, anders dan in andere Islamitische landen, als niet moslim geen moskee bezoeken. Het is dus niet mogelijk om de moskee en de minaret van binnen te bewonderen. Wel staan de deuren van de moskee overdag open en kun je naar binnen kijken. Voor de ingangen van de moskee valt op dat er vele bedelaars zitten. Vaak krijgen de bedelaars wat kleingeld van de bezoekers van de moskee. Geld aan de armen geven is een van de 5 pilaren van de islam.
De indrukwekkende minaret van de moskee is 69 meter hoog. Normaal gesproken is er in een minaret een trap zodat de Muezzin naar boven kan klimmen om vanaf de top van de minaret de oproep tot gebed te doen.
De minareet van de Koutoubia moskee heeft echter een brede wentelgang zodat de Muezzin niet lopend, maar op de rug van een paard naar boven kan. Tegenwoordig hoeft de Muezzin niet meer 5 keer per dag naar boven te klimmen: de oproep tot het gebed gaat nu door grote luidsprekers die vast zijn gemaakt aan de top van de minaret.
Hamam
Als je in Marrakech bent, moet je absoluut een bezoekje brengen aan een traditionele hamam! Overal in de stad vind je diverse badhuizen maar zoek van tevoren even beoordelingen op: niet alle hamams zijn even proper. Veel hotels hebben een eigen badhuis.
Ik ben tijdens mijn verblijf in Marrakech in een hamam in ons 5 sterren hotel geweest en na een bijna twee uur durende behandeling voelde ik me als herboren! Als je een beetje een kleurtje wilt krijgen, is het verstandig om aan het begin van je bezoek aan Marokko de hamam te bezoeken. Je wordt namelijk flink gescrubd, waardoor alle dode huidcellen worden verwijderd en weer heerlijk zacht aanvoelt. Als alle dode huidcellen weg zijn, wordt je prachtig egaal bruin.
In de hamam kleed je je uit. In traditionele hamams worden mannen en vrouwen gescheiden en worden zij in verschillende ruimtes behandelt. Meestal gaan de vrouwen volledig naakt en houden de heren hun onderbroek aan. Je gaat eerst stomen in het stoombad. Je ligt op een warme marmerensteen en stoomt ongeveer tien minuten voor de medewerker van het badhuis je onder handen neemt.
Hierna word je eerst helemaal ingezeept, daarna wordt je lichaam gescrubd. Je wordt afgespoeld met grote bakken warm water en daarna wordt je bedolven onder een deken van zeep. Het hangt ervan af welk pakket je hebt gekozen (meestal heb je de keuze uit meerdere pakketten hamam, massage, pakking, enzovoort) maar daarna krijg je vaak nog een heerlijke massage. Helemaal herboren kun je zo goed beginnen aan je bezoek aan Marrakech!
Ben Youssef Madrasa
De Ben Youssef Madrasa is een eeuwenoude traditionele islam school en de grootste in zijn soort in Marokko. De Madrasa is gebouwd in de veertiende eeuw en hoorde bij de gelijknamige moskee. Rondom de indrukwekkende binnenplaats zijn 130 kamers gebouwd waar de studenten woonden tijdens hun studie. De Madrasa was een van de grootste instituten van Noord-Afrika en er zouden maar liefst 900 studenten tegelijk worden onderwezen.
Henna tattoo
Superleuk om te doen als je in Marrakech bent, is om een henna tattoo te laten zetten! Traditioneel krijgt een bruid in Marokko voor haar huwelijk schitterende en ingewikkelde henna patronen op de handen en voeten. Als toerist hoef je natuurlijk niet te trouwen om je te laten versieren met henna!
Kijk goed uit waar je de henna laat zetten want vooral op het Djemaa el Fna plein wordt er vaak een substantie op je gesmeerd dat geen henna is en dat je huid aardig kan aantasten. Kijk ook uit met vrouwen die je aanspreken: de vriendin waarmee ik op vakantie was, was te vriendelijk tegen een dame die haar een henna tattoo wilde aansmeren omdat ze het lullig vond om haar te negeren en door te lopen.
Voor ze het doorhad, had de vrouw haar hand gepakt en in twee seconden tijd het bijtende spul op haar hand gespoten. Vervolgens moest ze natuurlijk betalen. Ze heeft uiteindelijk 10 euro betaald voor de lelijke tattoo die met henna niets van doen had. Na twee dagen begon haar huid open te gaan.
Met deze ervaring vers in het achterhoofd, wilden we op zoek naar een betrouwbare plek voor henna. Dat is uiteindelijk het henna-café geworden waar twee oudere dames prachtige patronen naar keuze op je handen of voeten maken. Je kunt er ook terecht voor een hapje en een drankje. De henna wordt iedere avond vers gemaakt en staat de hele nacht zodat het de volgende dag klaar is voor gebruik.
Ik liet mijn beide handen en voeten versieren met een zeer ingewikkeld en tijdrovend patroon en betaalde hiervoor 70 euro. De dames waren twee uur met me bezig. Natuurlijk kun je ook een kleinere henna tattoo nemen en dan ben je ook minder geld kwijt. Ze hebben een groot boek met allemaal foto’s van diverse patronen en je kunt eentje kiezen die je mooi vindt! De henna blijft ongeveer twee weken zitten en moet 6 tot 8 uur intrekken voor je het eraf kunt halen.
Met een koets langs de stadswallen
Tussen de Koutoubia moskee en het Djemaa el Fna plein staan tientallen koetsen met paarden te wachten op een rit met bezoekers van Marrakech. Na flink onderhandelen over de prijs (wij betaalden 23 euro voor een rit van 1,5 uur. Misschien kan het nog goedkoper, maar wij vonden een koets met paarden die er goed uitzagen en geen zweren hadden of mager leken belangrijk) neem je plaats in een groene koets die getrokken wordt door twee paarden.
De koetsier rijdt je langs de eeuwenoude stadsmuren van de stad en is onderweg ook je gids. Je ziet zowel het oude gedeelte van de stad, als het nieuwe gedeelte dat pas werd gebouwd nadat de Fransen van Marokko een Frans protectoraat maakten.
Stedentrip Marrakech
Wil je ook naar Marrakech?Klik hier voor de beste Marrakech stedentrip aanbiedingen.