Friesland: de 15 leukste dingen om te doen in deze waterrijke provincie!

Boot met vlag op een meer in Friesland

Gepubliceerd door:
Mandy

Zeg je Friesland, dan zeg je water. Maak een boottocht over de Friese Meren, ga kitesurfen bij het strand van Lemmer of neem de boot naar een van de Waddeneilanden. Er is voor ieder wat wils in het mooie Friesland. Wij hebben de 15 must-do’s op een rijtje gezet die je vakantie naar Friesland onvergetelijk maken! 

Dagje Leeuwarden: de veelzijdige hoofdstad van Friesland

Scheve toren De Oldehove in Leeuwarden

Als je in Friesland vakantie viert, kan een dagje naar de provinciehoofdstad Leeuwarden natuurlijk niet ontbreken. In 2018 was dit nog de Culturele Hoofdstad van Europa en dat is niet voor niets! Leeuwarden heeft met de Oldehove bijvoorbeeld haar eigen toren van Pisa. Deze toren staat door verzakkingen bijna net zo scheef als de Italiaanse.

Bezoek het Fries Museum of ga een dagje naar het Keramiekmuseum Princessehof, een museum met een unieke collectie keramiek. Ook kun je de Blokhuispoort bezoeken, een voormalige gevangenis.

Verder is Leeuwarden een heerlijke stad om te winkelen. Begin in de Kleine Kerkstraat, waar je veel conceptstores en boetiekjes vindt. Op de Nieuwestad zijn de grotere winkels, net als gezellige terrassen.

Sluit je dag af met een wandeling door het park de Prinsentuin. Ga lekker langs het water zitten en kijk naar de bootjes die voorbij varen.

Ervaar het eilandgevoel op de Friese Waddeneilanden

Vuurtoren van Schiermonnikoog, Waddeneilanden

De allergrootste parels van Friesland zijn misschien wel de Waddeneilanden. Deze eilanden ten noorden van Friesland zijn zo’n beetje de grootste trekpleisters van de provincie en dat is helemaal terecht. Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog behoren allemaal tot Friesland en zijn de ideale bestemming voor een dagje (of meer) vakantie. Op deze eilanden heb je meteen een vakantiegevoel.

Ontdek de uitgestrekte stranden, mooie strandpaviljoens en waddenkust. Op Terschelling ga je naar het Heartbreak Hotel bij Oosterend, een strandtent in Amerikaanse stijl op het rustigste strand van Terschelling. Op Vlieland moet je bij ‘t Badhuys zijn en sla vooral een tochtje met Vliehors Expres over zandvlakte de Vliehors niet over!

Op het kleinste eiland Schiermonnikoog geniet je van de rust en ruimte in het Nationaal Park. Ameland is het snelst te bereiken vanuit de haven van Holwerd. Maak een tocht om zeehonden te spotten (leuk vanaf ieder eiland!) en wandel door de mooie Amelandse duinen. 

Wandel, fiets, skeeler, vaar of rijd de Elfstedenroute in Friesland

Waterpoort in Sneek, Friesland

Wie weet wordt het ooit nog eens zo koud dat hij weer geschaatst kan worden: de Elfstedentocht. In de tussentijd moeten we het helaas zonder ijs doen, maar ook dan is het een prachtige route om af te leggen. Met de auto, boot, op de fiets, op de skeelers of gewoon wandelend: alles kan!

Het kan een flinke tocht zijn, want de route is -afhankelijk van je vervoermiddel- 200 tot 250 kilometer lang. Maar je kunt natuurlijk ook alleen een stukje van deze route afleggen of de route over meerdere dagen verspreiden. In ieder geval is dit een unieke manier om het prachtige landschap van Friesland én alle elf steden te verkennen! 

Ontdek natuurgebied de Alde Feanen

Varen in Nationaal Park de Alde Feanen

Op z’n Fries wordt dit natuurgebied de Alde Feanen genoemd, maar het staat ook wel bekend als de Oude Venen. Dit Nationaal Park ligt vlakbij Earnewâld en is een uniek stukje natuur in Nederland. Er is veel water, rietland en gras te vinden. Hier broeden veel vogels, dus de vogelliefhebbers moeten dit Nationaal Park zeker niet overslaan.

Het natuurgebied leent zich goed voor lange wandel- en fietstochten, maar is ook leuk om bijvoorbeeld met een kano of zelfs per sup te ontdekken!

Bewonder het heelal bij het Planetarium in Franeker

Het Eise Eisinga planetarium in Franeker

In de Friese stad Franeker ligt het Eise Eisinga Planetarium. Hier vind je het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Wetenschapper Eise Eisinga bouwde in de 18e eeuw de zon en haar planeten na op het plafond van zijn woonkamer met talloze radertjes. Als je dit museum bezoekt, krijg je een uitleg over hoe dit bijzondere systeem werkt. Daarnaast is er in het museum van alles over sterrenkunde te bekijken. Een leuk en leerzaam uitje!

Proef een Friese delicatesse 

traditioneel Fries suikerbrood

Ooit gehoord van sûkerbôle? Misschien is het duidelijker als we het suikerbrood noemen. Dit Friese brood is te vinden in alle supermarkten en bij de bakker. Besmeer hem met roomboter of eet het gewoon zonder iets erop: het smaakt heerlijk!

Een andere Friese lekkernij is Fryske Dúmkes. Deze kleine koekjes hebben een een anijsachtige smaak en de vorm van – je raadt het al – een duim. Neem vooral een zakje mee als souvenir voor de thuisblijvers.

Ook een stukje echte Friese Oranjekoek kan bij de koffie niet ontbreken. Deze taart is gemaakt met spijs, roze glazuur en koek. Om je vingers bij af te likken!

Daarnaast is er een traditionele Friese sterke drank: Berenburg! Dit kruidenbitter moet je een keer geproefd hebben. Ook is er in Leeuwarden het Boomsma Beerenburger museum, waar je kunt zien hoe deze drank gedistilleerd wordt.

Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha

Een leuk uitje voor het hele gezin is Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha. Dit pretpark is zeer geschikt voor jonge kinderen door de kindvriendelijke attracties en speeltuinen. Ook is er een groot verkeerspark aanwezig, waar de kinderen in eigen auto’s over de ‘snelweg’ mogen rijden. Groot voordeel is dat een dagje Duinen Zathe All Inclusive is, dat wil zeggen dat eten en drinken inbegrepen zijn bij de toegangsprijs. Een leuk dagje uit voor jong en oud!

Verken de stad Sneek

Waterpoort en brug in Sneek, Friesland

De stad Sneek staat bekend om de Sneekweek. In de zomer is het hier ieder jaar een week lang feest, dat in het teken staat van watersport. De hele stad verandert in een soort festival en trekt bezoekers vanuit heel Nederland. Verder vind je in Sneek veel gezellige horeca en het Rijksmonument de Waterpoort. Hét symbool van de stad: dat wil je even gezien hebben. Blijf hier vooral een dagje hangen om rond te kijken en genieten van de gezellige terrasjes en horeca.

Watersporten in Friesland 

Watersport op het IJsselmeer

Friesland is dé provincie als het om watersport gaat. In de zee bij Harlingen of op een van de Friese Meren. Watersporters kunnen op veel plaatsen goed terecht door de vele wind die er in deze provincie waait. Ga bijvoorbeeld kitesurfen bij het strand van Lemmer (en daarna bijkomen met een drankje bij Beachclub Lemmer) of windsurfen in het watersportdorp Makkum. Ook is Friesland een zeer geschikte provincie om te zeilen. Er worden veel zeilkampen aangeboden voor kinderen, een sportieve vakantie!

Bekijk UNESCO Werelderfgoed bij het Woudagemaal

Woudagemaal in Lemmer, Friesland

In Lemmer staat het oudste nog functionerende stoomgemaal ter wereld: het Woudagemaal. Dit bijzondere gemaal staat op UNESCO Werelderfgoedlijst. Het werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en was bedoeld om het overtollige water tegen te gaan. Het gemaal pompte water uit Friesland naar het IJsselmeer.

Het watergemaal wordt nog steeds gebruikt bij extreme weersomstandigheden en daarom moet het personeel twee keer per jaar het gemaal testen. Dit kun je van dichtbij bekijken, een bijzondere ervaring! Ook op de dagen dat het gemaal niet in werking is, is dit architectonische hoogstandje zeer de moeite waard.  

Geniet op de Friese Meren

Varen op het Sneekermeer in Friesland

Net kwam de watersport al even voorbij, maar Friesland is bij uitstek een provincie die draait om water. ‘De Fryske Marren’ liggen in het zuiden en midden van de provincie en trekken ieder jaar veel toeristen.

Ga bijvoorbeeld varen op het Sneekermeer of Heegermeer. Ook het Groote Brekken en het Slotermeer behoren tot de Friese Meren en lenen zich uitstekend voor mooie boottochten. Je kunt hier meerdaagse tochten maken en van meer naar meer varen. Watersporten als windsurfen, waterskiën en wakeboarden zijn hier populair.

Kazematten bij de Afsluitdijk

Kazematten Bunkers op de afsluitdijk

Een paar kilometer buiten de Friese kust liggen de beroemde Kazematten bij Kornwerderzand. In 1921 werd besloten dat de Afsluitdijk tussen Friesland en Noord-Holland gebouwd moet worden. Om deze dijk te beschermen, moesten er extra vestingwerken komen in het noorden: de Kazematten. Deze hebben een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, omdat vanuit deze bunkers het Duitse leger werd tegengehouden.

In het museum zijn nu tentoonstellingen te zien over het belang van dit stukje bijzondere Nederlandse geschiedenis. Ook zijn de zeven bunkers, de Kazematten zelf, te bekijken.

Wandelen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Schapen op de heide in het Drents-Friese Wold

Op de grens met Drenthe ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit natuurgebied vind je vennetjes, zandverstuivingen en heide. Kom hier helemaal tot rust in de natuur met een mooie wandeling of fietstocht. Ook met de mountainbike is dit Nationaal Park goed te verkennen. Hier heb je gegarandeerd een heerlijk dagje uit in de natuur!

Schaatsen bij Thialf

Schaatsen op de baan

Een andere trekpleister van Friesland is Thialf in Heerenveen. Deze ijsbaan is vooral bekend van de World Cup wedstrijden en internationale schaatstoernooien die hier gereden worden, maar je kunt hier op dagen dat er geen wedstrijden zijn zelf een rondje maken. Bind de schaatsen onder en ga voor een paar uurtjes heerlijk ijsplezier. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Doolhofpark Bakkeveen

In het gezellige plaatsje Bakkeveen is een populair uitje voor kinderen te vinden: het Doolhofpark. In dit park zijn drie verschillende doolhoven. Probeer maar eens van alle drie de uitgang te vinden! Ook is hier een grote speeltuin waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Misschien is een setje droge kleding geen overbodige luxe, want er zijn touwbruggen en evenwichtsbalken over het water. Reken maar dat je kinderen hier plezier hebben! 

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen