Wat je niet kunt missen in Parijs: de leukste plekken van de stad

Vrouwelijke toerist met rugzak neemt een foto van de Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

Gepubliceerd door:
Mandy

Parijs is de grootste stad van Frankrijk en veruit de populairste. Van heinde en verre komen toeristen naar deze stad om de vele bekende bezienswaardigheden te bekijken. In 2017 bezochten maar liefst 23 miljoen mensen de stad van de liefde en romantiek. De verwachting is dat het aantal bezoekers de komende jaren nog zal toenemen.

Afgezien van de bekende bezienswaardigheden als het Louvre, de Eiffeltoren en Versailles zijn er nog meer plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Lees hier onder welke andere bezienswaardigheden je niet kunt missen tijdens je verblijf in Parijs.

Uitzicht op de Eiffeltoren en Trocadero in Parijs, Frankrijk

Stedentrip naar Parijs?

Vanuit Nederland is het heel gemakkelijk een stedentrip naar Parijs te maken. Al in een paar uur zit je in de hoofdstad van Frankrijk. Het is één van de meest bezochte steden ter wereld. Er is zoveel te zien en te doen in deze stad dat je met gemak meerdere dagen kunt vullen.

Is het je eerste bezoek aan Parijs, verblijf er dan zeker 3 volle dagen. Ga je ook Disneyland Parijs bezoeken, plak er dan een extra dag bij aan!

Champs-Élysées

Arc de Triomphe aan de Champs-Élysées in Parijs, Frankrijk

De bekendste straat van Parijs is de Champs-Élysée. Hier vind je ook enkele punten die niet op kunnen ontbreken tijdens je bezoek aan Parijs. De Champs-Élysée zelf is een brede laan met heel veel luxe winkels. Het is de duurste straat van Parijs en één van de duurste in de wereld. Een andere bezienswaardigheid is Arc de Triomphe. Deze boog ligt richting het westen van de Champs-Élysée.

Richting het oosten ligt de Place de la Concorde, het Eendrachtsplein. De Place de la Concorde is een groot opgezet plein in de vorm van een achthoek is in 1755 ontworpen maar kreeg pas in 1795 de naam die het nu heeft.

In 1836 werd de bekende obelisk van Ramses II op het plein geplaatst die oorspronkelijk voor de Luxortempel in Egypte stond. Tijdens een wandeling door het centrum van Parijs zijn de Champs-Élysée, Arc de Triomphe en Place de la Concorde niet te missen.

Jardin du Luxembourg

Uitzicht op Palais du Luxembourg in het Jardin du Luxembourg in Parijs, Frankrijk

Er zijn veel meer parken te vinden in Parijs maar Jardin du Luxembourg is wellicht de bekendste. Dit park ligt bij het Palais du Luxembourg en werd begin 17e eeuw aangelegd. Het park ligt in het centrum van Parijs maar toch waan je je even helemaal buiten de stad. De rust zorgt voor veel bezoekers, niet alleen toeristen komen hier graag maar ook Parijzenaars op vrije dagen.

In het park vind je een aantal fonteinen zoals de Medici fontein met daarachter nog een andere, fontein van Leda. In het midden van het park vind je de Grand Bassin waar je je kinderen bootjes kunt laten varen. Daarnaast is er nog een poppentheater, openluchtcafé, tennisbanen en kunnen er ritjes met pony’s gemaakt worden.

Ook staan er bijenkorven door Jardin du Luxembourg waar bijen voor de honing zorgen. Elk jaar in augustus wordt het Fête de Miel (honingsfeest) gevierd waar je uitleg krijgt van de imkers en honing kunt proeven uit het park.

Notre Dame

Uitzicht op de Notre Dame in Parijs, Frankrijk

De onze-lieve-vrouwekathedraal van Parijs is de Notre Dame. Deze kathedraal ligt op een eiland, Ile de la Cité, in de rivier de Seine. De kerk is gebouwd in vroeggotische stijl. Al in 1163 werd begonnen met de bouw van de kathedraal en pas halverwege de 14e eeuw werd de bouw afgerond.

De buitenkant van de Notre Dame is voorzien van veel beeldhouwwerk, luchtbogen, waterspuwers en chimères. Aan de achterkant van de kathedraal vind je twee torens die nooit zijn afgebouwd.

De binnenkant van de kathedraal is voorzien van gebrandschilderd glas (waarvan één nog in originele staat), een orgel, veel beelden en schilderijen. Er is ook een schatkamer waar je de Doornenkroon van Christus vindt.

De Notre Dame is iedere dag geopend en is te onder andere te bereiken via Pont Neuf, de oudste brug van Parijs. De entree tot de kerk is gratis. Één van de torens is te beklimmen maar daar moet je wel entree voor betalen.

Musée d’orsay

Uitzicht op het Musée d’orsay in Parijs, Frankrijk

Het kunstmuseum van Parijs is Musée d’orsay. Dit museum vertelt over de geschiedenis van de Westerse kunst tussen 1848 en 1914. De Franse kunst van die tijd is het meest vertegenwoordigd in het museum.

Ook is er beeldhouwkunst en toegepast kunst te zien in het museum. In het museum hangen veel schilderijen van bekende kunstenaars zoals Vincent van Gogh, Claude Monet en Paul Cézanne. Van Auguste Rodin zijn er beeldhouwwerken te vinden.

Musée d’orsay werd geopend in 1986 en is gevestigd in het vroegere treinstation Gare d’Orsay. Het museum ligt vrij dicht bij Place de la Concorde en Jardin de Tuileries. Het enige wat je hoeft te doen is de Leopold Sedar Senghor brug over te steken en je bent er.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

Geen stedentrip naar Parijs is helemaal compleet zonder een bezoek te brengen aan de Eiffeltoren. De Eiffeltoren werd geopend in 1889 en zou in eerste instantie maar 20 jaar blijven staan. Tegenwoordig is het de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs en het symbool van de stad. Het is mogelijk om de Eiffeltoren te beklimmen.

Op de eerste verdieping vind je een restaurant vanuit waar je een panoramisch uitzicht hebt. De tweede en derde verdieping (bijna in het puntje) zijn ook te beklimmen. Het grootste gedeelte is per lift bereikbaar, de derde verdieping is alleen maar per lift bereikbaar.

Aangezien het de meest toeristische plek van Parijs is moet je wel rekening houden met lange wachtrijen. Om de Eiffeltoren heen bevindt zich nog een tuin met bankjes waar je uit kan rusten en kan genieten van het uitzicht op de Eiffeltoren vanaf de grond.

Hotel des invalides

Hotel des invalides in Parijs, Frankrijk

Opgericht in de 17e eeuw door Lodewijk de 14e (de Zonnekoning) met als doel een onderkomen te bieden aan hulpbehoevende voormalige soldaten. Tegenwoordig zit in het gebouw het musée de l’armee en twee andere museums over de Franse militaire geschiedenis. Daarnaast is er een koepel genaamd Dome des Invalides.

Erg interessant is de binnenkant en dan met name de graftombe van Napoleon II. Deze is te vinden in de Dome des Invalides. Niet heel ver van Hotel des Invalides bevind zich ook de Eiffeltoren. Tijdens een stadswandeling zijn deze plekken gemakkelijk te combineren.

Moulin Rouge

Moulin Rouge in de avond in Parijs, Frankrijk

Het bekendste cabarettheater van Parijs werd opgericht in 1889 en trekt sindsdien veel bezoekers. Vanaf begin tot halverwege 20e eeuw was het theater achtereenvolgens een concertzaal en een bioscoop. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de Moulin Rouge weer een cabarettheater.

Moulin Rouge ligt aan de Boulevard de Clichy, aan het begin van de Montmartre heuvel en staat bekend om de extravagante shows die worden gegeven. Moulin Rouge betekent “rode molen’ wat ook het symbool van het theater is. De rode molen is een aandenken aan de molens die in Montmartre stonden ten tijde van de oprichting van het theater.

Het is mogelijk een voorstelling bij te wonen. Deze zijn erg populair dus vooraf boeken is het beste. De show die al sinds 1999 wordt opgevoerd en nog steeds door veel mensen bezocht wordt heet Feerie.

Montmartre

Toeristen op de trap naar de Sacre Coeur op de heuvel Montmartre in Parijs, Frankrijk

De bekendste heuvel van Parijs is Montmartre. Vanaf deze heuvel heb je een heel mooi uitzicht over Parijs. Bovenaan de heuvel bevind zich de Sacre Coeur (heilige hart), een witte basiliek met een bijzondere buitenkant. De basiliek is gebouwd met een bepaald soort kalksteen die voor de witte kleur zorgt. De binnenkant van de kerk is rijkelijk versierd met schilderijen en beeldhouwwerken.

De wijk Montmartre is niet alleen bekend vanwege de Sacre Coeur maar ook vanwege de vele kunstenaars en schrijver die hier gewoond en gewerkt hebben zoals Picasso, Vincent van Gogh en Pissarro. Nog steeds is Montmartre een leuke wijk om te bezoeken, niet alleen vanwege de Sacre Coeur.

Père lachaise

Graf van Jim Morrison op Pere Lachaise in Parijs, Frankrijk

De grootste en bekendste begraafplaats van Parijs is Père lachaise en is de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Op de begraafplaats zijn ook enkele beroemdheden begraven zoals Oscar Wilde, Frederic Chopin en Jean de la Fontaine.

Ongeveer 30.000 grafmonumenten zijn historische monumenten en hebben deze status. De begraafplaats ligt in het 20ste arrondissement. De makkelijkste manier om er te komen is per metro. De halte Père lachaise ligt het dichtste bij.

Het Louvre

Louvre museum in Parijs, Frankrijk

Het bekendste museum van Parijs is het Louvre en ligt in de buurt van de rivier de Seine. Het Louvre is tevens het meest bezochte museum van de stad. Oorspronkelijk was het gebouw waar nu het Louvre in gevestigd is, een Middeleeuws kasteel en onder Karel V werd het een koninklijk paleis.

Het gebouw zoals het er nu staat is in de 16e eeuw herbouwd in renaissancestijl. In eerste instantie was het Louvre een paleis maar eind 18e eeuw kwam er een museum in.

De bekendste schilderijen zijn de Mona Lisa en de Venus van Milo. Niet alleen schilderijen zijn te zien in het museum maar ook voorwerpen uit de Griekse en Romeinse Oudheid, uit het Midden-Oosten en Egypte, er is beeldhouwkunst en er zijn andere kunstvoorwerpen.

Het Louvre heeft zo’n 330.000 werken tot de beschikking waarvan er slechts (ongeveer) 35.000 tentoon worden gesteld. Het is geen museum waar je binnen een paar uur door heen bent, trek er maar gerust een hele dag voor uit.

Disneyland Parijs

Vuurwerkshow in Disneyland Parijs

Voor wie meer tijd heeft en even geen cultuur wil opsnuiven is Disneyland Parijs een leuke uitstap. Disneyland ligt dichtbij Parijs in Marné-la-Vallée. Er zijn twee parken, een Disney dorp, enkele hotels en een Davy Crockett ranch. Dit alles samen vormt Disneyland Parijs.

In het Disneyland Park kun je genieten van vele attracties, shows en parades. Er worden ook vuurwerk- en lichtshows gegeven. In het Walt Disney Studio Park kun je meer te weten komen over hoe de scenes van Disney films gemaakt worden.

Ook in dit park heb je attracties en shows. In beide parken kun je je favoriete Disney figuren ontmoeten zoals Pluto, Winnie de Poeh of Mickey Mouse.

Disneyland Parijs is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen is het Park een leuk uitje. Je kunt het gemakkelijk combineren met een bezoek aan Parijs.

Het openbaar vervoer in Parijs

Vrouw kijkt in de tram naar de Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

De beste manier van reizen in Parijs is met de metro. Het metronetwerk is heel erg uitgebreid en niet heel ingewikkeld. In het centrum van Parijs vind je op zo’n beetje alle hoeken wel een metrostation. Er zijn zestien metrolijnen in het centrum en vijf daar buiten, zo kom je overal in de stad.

Wil je meer van de stad zien dan kun je de bus nemen. Er zijn negenenvijftig buslijnen door heel Parijs dus ook met de bus kun je overal komen. Het leuke van de bus is dat je gelijk veel van Parijs kan zien. Het enige nadeel is dat het in de stad erg druk kan worden waardoor je veel langer over de reis doet.

Er zijn ook speciale minibussen, zogenoemde Traverses. Deze rijden door bepaalde buurten. Normaal gesproken stopt het openbaar vervoer in de nacht maar er zijn nachtbussen die tussen 00.30 en 05.30 rijden.

Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de tram. Het tramnetwerk is niet zo uitgebreid als het metronetwerk maar wil je van de ene naar de andere kant van Parijs dan is de tram ook een goede optie.

Fietsen in de fietsenstalling van Velib in Parijs, Frankrijk

Liever op de fiets Parijs bekijken? Dat kan! Door de hele stad staan speciale fietsstallingen (Velib) waar je fietsen kunt huren. Je kunt een abonnement nemen (ter plekke regelen) maar maak je steeds niet meer dan 30 minuten gebruik van de fiets dan is het gratis. Bij alle bekende bezienswaardigheden is zo’n fietsstalling te vinden. Heb je een fiets gehuurd en wil je er van af dan kun je deze gewoon weer bij de fietsstalling van Velib plaatsen.

Als laatste

De genoemde bezienswaardigheden zijn slechts een fractie van de bezienswaardigheden in Parijs. Er is zoveel meer te zien dat je eigenlijk tijd te kort komt. Trek daarom voldoende tijd uit om de stad te bekijken.

Bedenk van tevoren wat je wil gaan zien en in welk deel van de stad. Zo kun je je dagen in de stad efficiënt indelen zodat je alles kunt bezoeken wat je vooraf bedacht had. Ondanks dat Parijs een drukbezochte plaats is zul je nog steeds versteld staan van de schoonheid van deze stad!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen