Lapland: ongerepte wildernis en het Noorderlicht in het uiterste noorden

Noorderlicht of aurora borealis

Gepubliceerd door:
Mandy

Lapland is een prachtig gebied dat zich uitstrekt over het meest noordelijke deel van Scandinavië en het Kolaschiereiland van Rusland. Je waant je hier in een totaal andere wereld. Want Lapland is een magisch gebied dat een groot deel van het jaar bedekt is met dikke pakken sneeuw.

Daar komt nog bij: de aurora borealis (noorderlicht), ’s zomers een niet-ondergaande zon en ’s winters een niet-opkomende, rendieren en natuurlijk: het thuis van de Kerstman. Ben jij al overtuigd van Lapland als vakantiebestemming?

Boven de poolcirkel

Rendier voor een slee in Lapland

Lapland ligt zo noordelijk dat een groot deel ervan boven de poolcirkel uitsteekt. Dit zorgt voor enorm koude en zeer lange winters, waarbij lange tijd de zon niet op komt. ’s Zomers gaat de zon vervolgens gedurende lange tijd niet onder. Dit is iets om rekening mee te houden als je naar Lapland af wilt reizen.

Doordat de winters zo lang en streng zijn, is de lokale bevolking erg afhankelijk van wat het gebied wél te bieden heeft: rendier en mossen maken een groot deel uit van het lokale dieet. Rendieren worden daarnaast ook veel gebruikt als trekdieren.

Uitgestrekte wildernis

Rendier in Lapland

Lapland is eigenlijk één grote uitgestrekte wildernis, volgens velen zelfs de laatste wildernis in Europa. Je vindt er uitgestrekte bossen, meren, vlaktes en bergachtige landschappen. Fins Lapland wordt in Finland zelf ‘Lappi’ genoemd. Het staat vol met dennenbomen en is beroemd als de plek waar de kerstman woont.

Zweeds Lapland beslaat een groot deel van het meest noordelijke deel van Zweden en wordt daar Lappland genoemd. Tot 1809 besloeg het zelfs het gehele noordelijke deel van het land. Het Zweedse Lapland is niet het Lapland dat zich ook uitstrekt over Noorwegen, Finland en Rusland, hoewel het daar wel deel van uitmaakt. Het Zweedse deel omvat namelijk ook (delen van) andere Zweedse gebieden.

Lapland omvat vanaf vlak boven de plaats Trondheim heel noord Noorwegen, langs de kust tot aan de Russische grens. Daar zijn twee sneeuwhotels te vinden: één in Alta en één in Kirkenes. Een unieke ervaring als je besluit naar Lapland af te reizen.

Lapland in de winter

Lapland in de sneeuw

De meeste mensen reizen ’s winters naar Lapland: dan is de kans het Noorderlicht te zien het grootst en kun je genieten van betoverende witte landschappen door de dikke pakken sneeuw.

Lapland in de winter is een waar winter wonderland. Het is namelijk zo dat de meeste traditionele activiteiten in de sneeuw worden uitgevoerd: huskysafari, skiën, een ijshotel bezoeken, een sleeritje met rendieren, sneeuwmobiel rijden, en zelfs tankrijden of ijsklimmen op gletsjers of bevroren watervallen.

Noorderlicht

Aurora borealis of Noorderlicht met een man

Een belangrijke attractie, als niet de grootste reden voor velen voor een Lapland reis, is toch wel het Noorderlicht of aurora borealis. Dit onvoorspelbare, natuurlijke verschijnsel toont zich echter alleen wanneer de omstandigheden daarvoor goed zijn.

Deze worden bepaald door verschillende factoren zoals ionen en atomen en de magnetische krachten van de aarde. Dit resulteert vervolgens in gassen die weer botsen met het zuurstof en stikstof in de bovenste lagen van de atmosfeer. Je weet dus helaas nooit van tevoren wanneer je naar Lapland toe moet reizen voor het Noorderlicht.

Wanneer deze factoren goed zijn, tonen zich prachtige kleuren die dansen in de hemel. Dat gebeurt doorgaans tussen oktober en maart, en dan vooral in december, januari en februari. Het ligt echter wel aan de locatie en per jaar is het resultaat ook weer verschillend.

Wil jij het Noorderlicht zien? Zorg er dan voor dat je er op een heldere avond op uit gaat, wanneer het fris is en wolken het uitzicht niet kunnen blokkeren. Verder is het belangrijk om altijd te zoeken naar afgelegen gebieden waar je geen last hebt van licht van steden en dorpen.

Huskysafari in Lapland

Husky safari in Lapland

Lapland is dé plek om naartoe te reizen voor een echte huskysafari. Als je nog nooit op een slee achter een troep husky’s aan getrokken bent, is het een absolute must. Het is een ervaring om over naar huis te schrijven en eentje die je nooit zult vergeten.

Een gids vertelt je tijdens zo’n huskysafari over de husky’s zelf en het gebied dat je bezoekt. Een andere aanrader is natuurlijk om te gaan skiën. Maar denk ook eens aan een sneeuwschoenwandelexcursie, of neem eens een koude duik en ga winterzwemmen.

Nationale parken

Aavasaksa bergen in het noorden van Finland

Grote delen van Lapland zijn beschermd als nationale parken, welke allemaal heel geschikt zijn om naartoe te reizen. Zo is er het Pallas-Yllästunturi National Park in Finland, in de buurt van de Zweedse grens. Hier vind je veel heuvels en het gebied is dus perfect voor een stevige hiketocht.

Ook is er het Oulanka National Park, waar veel rivieren, meren en watervallen te vinden zijn. Perfect voor wie houdt van actieve reizen met bijvoorbeeld raften, kajakken en kanoën.

Lemmenjoki nationaal park

Lemmenjoki nationaal park

Het meest noordelijke Lemmenjoki National Park is het gehele jaar door een grote wildernis. Het is de perfecte plek om nieuw grond te ontdekken, want grote delen ervan zijn nog door maar weinig mensen bezocht.

In het ruige Urho Kekkonen National Park kom je veel open vlaktes en riviertjes tegen, maar ook razende stromingen. Het is het thuis van de Korvatunturi Fell, een fjell (berggebied) vlak bij de grens met Rusland, waar volgens de legende de Kerstman woont.

Abisko Nationaal park

Abisko nationaal park

Het Abisko National Park in Zweden staat bekend om zijn vele witte bergtoppen, het meer Torneträsk en vele kronkelrivieren. Ook vind je daar het koningspad (Kungsleden), wat loopt langs allerlei prachtige Zweedse natuurfenomenen.

Het Badjelánnda National Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en niet zonder reden. Hier vind je grote vlaktes met je prachtige gekleurde bloemen en grote meren, een absolute aanrader als je naar Lapland gaat reizen.

Sarek nationaal park

Rendier in de heuvels

In het Sarek National Park zijn meer dan 100 gletsjers te vinden, evenals diepe valleien. Het is een gebied met een zeer rijke geschiedenis, welke overal terug te zien is in de dorpen en monumenten.

Stuor Muorkke National Park ligt vlak bij de Noorse grens. Het gebied wordt gekenmerkt door bergen, valleien en keivelden. Hier zijn veel elanden te zien en het Akkagebergte herken je misschien uit de Zweedse kinderfilm Nils Holgersson!

Muttos nationaal park

In het Muttos National Park, midden in het Zweedse Lapland, kom je veel watervallen, grote vlaktes, oerbossen vol dennenbomen en kloven tegen. Als je diep genoeg de bossen ingaat, kun je zelfs restanten vinden van oude nederzettingen. Pas wel op voor lynxen, wolven en veelvraten!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen