Top 20 leukste musea van Amsterdam

Scheepvaart museum, onderdeel van musea van Amsterdam

Gepubliceerd door:
Mandy

Amsterdam is een prachtige stad en heeft veel verschillende musea. Van het grote Rijksmuseum tot aan kleine grachtenhuizen: Amsterdam heeft het allemaal! De geschiedenis van Amsterdam is indrukwekkend en Nederland heeft grote kunstenaars gekend, daardoor hebben de musea in de stad veel te bieden. Lees hier alles over de top 20 leukste musea van Amsterdam

Het Rijksmuseum: het grootste museum van Amsterdam

Gevel van het Rijksmuseum in Amsterdam

Het mooiste en grootste museum van Nederland is het Rijksmuseum. Het museum is al meer 200 jaar oud en bezit hét bekendste schilderij van Rembrandt: De Nachtwacht. Dit schilderij uit 1642 is de absolute blikvanger in de grote zaal. Maar ook andere bekende Nederlandse kunstenaars zijn in het recentelijk gerenoveerde Rijksmuseum te vinden, zoals: Frans Hals, Johannes Vermeer, Anthony van Dyck and Jan Steen.

Het Rijksmuseum is te vinden op het Museumplein, dichtbij het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Het kolossale gebouw is niet te missen vanuit het plein en is een prachtig plaatje met het water aan de voorkant. Je kan hier uren vertoeven in het prachtige gebouw met meer dan 8,000 kunststukken.

Anne Frank Huis

Anne Frank huis, een van de musea van Amsterdam

Anne Frank werd wereldberoemd nadat haar dagboek uit de Tweede Wereldoorlog werd gepubliceerd door haar vader Otto Frank (de enige van de familie die de oorlog overleefde). Anne Frank schreef haar dagboek toen zij met haar familie 2 jaar lang ondergedoken zat in het Achterhuis. Het museum ligt aan de Prinsengracht, dichtbij de Westerkerk.

Het Anne Frank Huis is nu één van de meest historische plekken van Amsterdam. Het nog bijna intacte huis is daarom heel bijzonder. Je kunt door het achterhuis lopen en ervaren hoe de onderduikers in die tijd in de kleine ruimtes hebben geleefd. In het museum zijn videobeelden, oude voorwerpen en delen van het originele dagboek van Anne Frank te zien.

Van Gogh Museum

Van gogh museum in Amsterdam

Het Van Gogh Museum is één van de bekendste musea ter wereld. Het museum is te vinden aan de rand van het Museumplein en heeft de grootste verzameling kunst van Vincent van Gogh.

Vincent staat bekend als de schilder die zijn oor afsneed, maar hij is zo veel meer dan dat. Vincent van Gogh was Nederlands grootste 19e-eeuwse schilder die in zijn tijd verkocht maar 2 schilderijen verkocht! De tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh tellen tot de stroming post impressionisme.

In het museum zijn de bekende schilderijen De Zonnebloemen, Amandelbloesem en De Aardappeleters te zien. Het museum werd in 1973 geopend en is ontworpen door Gerrit Rietveld en Kisho Kurokawa. In 2017 was het Van Gogh Museum het meeste bezochte museum van Nederland.

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum is een internationaal museum voor moderne, hedendaagse kunst en design. Dit museum ligt ook aan het Museumplein en het grote gebouw valt niet te missen. Voor liefhebbers voor moderne kunst is dit het perfecte museum. In 1895 opende het Stedelijk Museum de deuren. Sindsdien is het een hoog aangeschreven, bekend museum met bijna 90.000 verschillende kunstobjecten uit de moderne tijd.

Er zijn schilderijen, tekeningen, meubilair, sculpturen en foto’s te vinden. Van kunstenaars zoals van Karel Appel, Wassily Kansdinsky, Kazimir Malevicht en Vincent van Gogh. Het Stedelijk Museum heeft ook een interactief deel, wat erg geschikt is voor zowel volwassenen als kinderen.

De Hermitage

Hermitage Amsterdam

De Hermitage is een prachtig museum gelegen aan de iconische grachten van de Amstel rivier. Gebouwd in 1682, deed het pand dienst als verpleeghuis genaamd de Amstelhof. In 1990 was het verpleeghuis niet meer leefbaar en werd het gebouw aan de Gemeente Amsterdam overgedragen. Hierna werd het museum op 20 juni 2009 geopend.

De Hermitage heeft momenteel twee permanente tentoonstellingen, waarvan de ene permanent objecten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg tentoonstelt. De andere exhibitie laat de geschiedenis zien van het Amstelhof. Er zijn regelmatig wisselende exhibities, waarvan momenteel in 2020 te zien is: ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’.

Artis

Ingang van Artis

Artis kan niet missen op deze lijst, ook al staat het bekend als de dierentuin van Amsterdam. Artis is namelijk de afkorting voor Nautra Artis Magistra, wat Latijns is voor ‘leraar van de kunst’. Gelegen in het centrum van Amsterdam is het gezien de locatie ook een hele bijzondere dierentuin.

Dierentuin en museum Artis heeft een aquarium, planetarium, bomentuin en is thuis van werelds eerste microbenmuseum Micropia. Daarnaast heeft het een grote kunstcollectie. Op terrein van Artis bevinden zich 27 historische gebouwen, een bibliotheek over de geschiedenis van zoölogie en plantkunde en het Zoölogische Museum. Artis heeft voor iedereen wat te bieden!

Het Tropenmuseum

Tropenmuseum in Amsterdam

Het Tropenmuseum werd in 1864 opgericht en is één van de grootste musea van Amsterdam met 9 permanente exhibities. Het museum heeft een geweldige kunstcollectie en biedt interactieve tours door verschillende werelddelen. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities te zien zoals fotocollecties en moderne kunst.

Het museum was oorspronkelijk bedoeld om buitenlandse  kunst te laten zien en is vanuit daar steeds meer uitgebreid. Voor kinderen is het museum ook een aanrader, er is veel te zien en te doen. Het Tropenmuseum is gelegen in Amsterdam Oost, naast het Oosterpark en is een prachtige locatie om te bezoeken.

Moco Museum

Moco musea van Amsterdam

Het Moco Museum (Modern Contemporary Museum of Amsterdam) is een onafhankelijk museum, gelegen aan het Museumplein. De missie van het museum is om een breder en jonger publiek te trekken. Dit doen ze door de kunst aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor de jeugd en volwassenen.

Het gebouw is van historische waarde, het was eerder Villa Alsberg, een huis ontworpen door Eduard Cuypers in 1904. Het heeft momenteel 9 vaste exhibities. De bekendste hiervan is die van Banksy, genoemd: ‘Laugh Now’. Deze exhibitie werd geïnstalleerd in 2016 en bezit de bekendste werken van Banksy, waaronder ‘Girl with a Balloon en ‘Flower Thrower’.

Het Scheepvaart Museum

Scheepvaart museum Amsterdam

Het Scheepvaart Museum was in 2013 het 11de meest bezochte museum in Nederland. Het is tevens één van de grootste Scheepvaart musea ter de wereld. Het heeft namelijk een collectie van ongeveer 400,000 objecten. Dit is een collectie van schilderijen, scheepsmodellen, navigatie instrumenten en wereldkaarten. Het laat de geschiedenis zien van de Scheepvaart en de historische connectie tussen de Scheepvaart en de maatschappij.

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum heette voorheen het Amsterdams Historisch Museum. De naam zegt het al, het gaat over de geschiedenis van Amsterdam. Het museum werd voor het eerst geopend in de Waag op de Nieuwmarkt, dit was oorspronkelijk een stadspoort. In 1930 kwam daar ook het Joods Historisch Museum bij. Nu is het museum te vinden in het oude Burgerweeshuis aan de Kalverstraat.

Het museum geeft een mooie overzicht van het verleden van Amsterdam, van de Middeleeuwen tot nu. De exhibities laten verschillende objecten gerelateerd aan de Amsterdamse geschiedenis zien. Waaronder ook veel voorwerpen van het voormalige weeshuis. In 2010 heeft het museum een grote fotocollectie van de historische voorwerpen en kunst online gezet. Dit zijn ongeveer 25,000 objecten van de 80,000 items die ze hebben. In 2011 heeft het museum haar naam veranderd naar het Amsterdam Museum.

NEMO Science Museum

Nemo wetenschapsmuseum

Het NEMO Science Museum ziet eruit als een groen ship, dichtbij het het Centraal Station. Nemo is Latijns voor ‘Niemand’. Dit bijzonder uitziende museum ligt in Oosterdokseiland in het centrum van Amsterdam. Het gebouw werd in 1923 ontworpen door Renzo Piano. Het heeft vijf verdiepingen en is het grootste wetenschap- en technologie museum van Nederland.

Het museum staat er om bekend dat het interactief is en leuk voor kinderen. De thema’s in het museum zijn gescheiden door de verschillende verdiepingen:

  • De eerste verdieping heet Fenomena en staat in teken van natuurverschijnselen zoals licht, geluid en elektriciteit.
  • De tweede verdieping is Technium waar je verschillende technische producten maken in de werkplaats.
  • Elementa, op de derde verdieping, is een groot wetenschappelijk lab en hier kun je de bouwstenen van de kosmos onderzoeken. Bovendien kan je leuke testjes en experimenten doen.
  • De vierde verdieping Humania focust op het menselijke brein, waar je je geheugen kan testen en leuke spelletjes kan doen.
  • De vijfde verdieping heet Energetica en hier kun je spelen met energie. Deze verdieping heeft ook een café, een speeltuin én een prachtig uitzicht op de stad Amsterdam.

Museum het Rembrandthuis

Museum Rembrandthuis

Museum het Rembrandthuis is zowel een historisch- als een kunstmuseum. Het hele museum staat natuurlijk in het teken van de kunstenaar Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Hij leefde van 15 juli 1606 tot 4 oktober 1669.

Het museum is te vinden in de Jodenbreestraat in Amsterdam. Hier leefde Rembrandt circa 20 jaar en in de woning heeft hij veel kunstwerken gemaakt. Hij had hier eveneens zijn atelier en kunsthandel.

Rembrandt was een Nederlandse tekenaar, schilder en etser. Hij wordt een meester genoemd in die 3 genoemde vaardigheden. Zijn werk behoort tot de stijl Barok. Bovendien staat hij bekend als de belangrijkste 17e-eeuwse Hollandse meester van de Nederlandse geschiedenis.

Het museum werd een paar jaar geleden gerenoveerd. Nu laat het beter zien hoe Rembrandt in die tijd heeft geleefd. In 2010 kwam er voor het eerst een schilderij van Rembrandt te hangen: de Tronie van een oude man met tulband.

Prostitutiemuseum – Red Light Secrets

Red light secrets museum Amsterdam

Het Prostitutiemuseum valt natuurlijk niet te missen in Amsterdam. Amsterdam staat bekend om de Wallen – ‘The Red Light District’. In de Nederlandse wet staat beschreven dat prostitutie legaal is en mede daarom heeft het een indrukwekkende geschiedenis in Nederland.

Het museum is het eerste prostitutie museum ter wereld en is te vinden op de Wallen. Deze buurt is te vinden in hartje Amsterdam en werd oorspronkelijk gebouwd in 1385. De rode ramen met prostituees zijn er nog steeds te vinden. Het museum geeft de mogelijkheid om een blik achter de gordijnen te nemen. Je kan de binnenkant van de kamers zien, persoonlijke verhalen en ervaringen horen. De prostituees vertellen hoe het is om te werken in de seksindustrie. Het oudste beroep ter wereld is eveneens nog steeds een mysterieus beroep. Door naar dit museum te komen, leer je hier meer over.

Eye Film Museum

Eye Film museum Amsterdam

Het Eye Filmmuseum is een museum met een groot filmarchief. Het conserveert en bezit meerdere Nederlandse en buitenlandse films. De collectie heeft ongeveer 37,000 films, 60,000 posters, 700,000 foto’s en 20,000 boeken. Dit gaat helemaal terug naar de tijd toen de Nederlandse filmindustrie ontstond in 1895.

In 2009 ging het Filmmuseum samen met Holland Film (het Nederlandse instituut voor filmeducatie en filmbank). Het prachtige gebouw is gelegen in Amsterdam Noord, ontworpen door Delugan Meissl architecten.

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Museum voor Fotografie FOAM

Foam staat helemaal in het teken van fotografie. Het inspireert en en trekt een groot publiek dat geïnteresseerd is bijzondere foto’s. Het museum laat een grote collectie zien van eigentijdse en moderne fotografie. Daarnaast organiseert FOAM activiteiten, heeft het verschillende exhibities en organiseert scholingsprojecten. Het Foam museum ligt aan de Keizersgracht in Amsterdam. Foam huisvest verschillende werken van bekende fotografen, maar heeft ook tijdelijke exhibities voor opkomende fotografen. Foam is een relatief nieuw museum dat geopend werd in in juni 2002. Het is een populair museum onder zowel Nederlanders als toeristen en is echt een aanrader als je een bezoekje aan de stad brengt.

Het Grachtenhuis

Het Grachtenhuis is een museum dat gevestigd is in één van de mooiste 17e-eeuwse grachtenpanden in het centrum van Amsterdam. Dit kleine museum werd geopend in april 2012 en biedt een interactieve tour door 400 jaar geschiedenis. Tijdens de tour zie je verschillende modellen, animaties en 3D projecties over hoe het Amsterdamse grachtensysteem ooit werd gemaakt.

Sexmuseum Amsterdam

sexmuseum Amsterdam

Wat is Amsterdam zonder een Sexmuseum? Het Amsterdamse Sexmuseum staat ook wel bekend als de Venus Tempel en is het eerste en oudste sexmuseum ter wereld. Het museum werd voor het eerst geopend in 1985.

De collectie bestond in eerste instantie uit erotische objecten uit negentiende eeuw. Het museum ontving hier veel positieve reacties op en heeft vervolgens de collectie uitgebreid. Het heeft nu een uitgebreide collectie van foto’s, audio opnames, artefacten en schilderijen. Het museum is klein en bestaat uit verschillende kleine gangetjes en kamertjes. Je krijgt een geschiedenisles over seks en hoe seksualiteit door de jaren is veranderd.

Amsterdam Tulip Museum

Amsterdam Tulip Museum

Natuurlijk heeft Amsterdam ook een tulpenmuseum. Het Amsterdam Tulip Museum ligt in Amsterdam West, tegenover het Anne Frank Museum. Tijdens de gouden eeuw werd er heftig gespeculeerd met bloembollen waardoor de prijzen voor een tulpenbol tot grote hoogte steden.

Het museum laat de geschiedenis zien van de tulp, die voor het eerst ontdekt werd in Centraal Azië. Het museum heeft een grote winkel op de begane grond, waar je ook tulpen en tulpenbollen kan kopen. Een leuk souvenir!

Joods Historisch Museum

Joods historisch Museum

Het Joods Historisch Museum ligt midden in de Joodse wijk van Amsterdam. Het is het enigste museum in Amsterdam, en zelfs in heel Nederland dat specifiek is toegewijd aan de Joodse geschiedenis.

Het museum opende haar deuren op 24 februari 1932. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd het museum tijdelijk gesloten en verloor het een groot deel van haar collectie aan de Nazi’s. Het Joods historisch museum heropende in 1955 en is hierna een paar keer gerenoveerd. Het museum heeft nu 11,000 objecten, waarvan circa 5% per keer te zien is tijdens een exhibitie. De begane grond focust zich of de Joodse tradities en gewoontes. De galerij waar de grote synagoge te vinden is, heeft een nieuwe exhibitie van de geschiedenis van de Joden in Nederland.

Museum Van Loon

Het Museum van Loon ligt aan de keizersgracht en is vernoemd naar de rijke familie van Loon. De familie van Loon woonde in dit luxe grachtenpand in de 19e-eeuw. Het huis werd ontworpen door Adriaan Dortsman. Hij was een bekende Nederlandse architect die ook de Lutherse Kerk aan de Singel ontwierp. Het huis werd gebouwd in 1672 en schilder Ferdinand Bol heeft hier ook een tijdje gewoond. Het museum laat het interieur van vroeger zien en hoe de rijke bevolking van Amsterdam in die tijd leefden.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen