Groningen: de top 10 leukste uitjes en bezienswaardigheden

Uitzicht over de stad Groningen

Gepubliceerd door:
Mandy

Er gaat niets boven Groningen, zeggen ze wel eens. Dat is natuurlijk ook zo, want Groningen is de meest noordelijke provincie van ons land én de ideale plek voor een vakantie met ruimte, rust en natuur. Ga bijvoorbeeld wandelen of varen in Nationaal Park Lauwersmeer of maak een bijzondere excursie naar het eiland Rottumeroog. Bezoek de zeehonden bij Pieterburen of ga wadlopen. Liever wat meer reuring? Maak dan een stedentrip naar de stad Groningen!

De provincie Groningen is enorm veelzijdig en je zal je hier dan ook niet snel vervelen! Wij zetten de tien leukste uitjes en bezienswaardigheden in Groningen voor je op een rij.

Eropuit in de stad Groningen

Martinitoren in Groningen

Tijdens je vakantie moet je de gezellige studentenstad Groningen zeker een bezoekje brengen! De beste indruk van de stad krijg je vanaf de Martinitoren. Na het beklimmen van bijna 300 traptreden word je beloond met een bijzonder uitzicht over de stad.

Na deze inspannende klim heb je zeker wel een drankje verdiend. Die drink je op de Grote Markt, waar het in de zomer vol staat met terrassen. Dit is een goed uitgangspunt om de winkelstraten te verkennen, want in Groningen kun je heerlijk shoppen. En als je dan toch aan het wandelen bent, ga dan zeker op zoek naar de leuke hofjes in de stad. Deze hofjes waren vroeger onderdeel van gasthuizen, waar armen en zieken woonden. Nu is het een rustig plekje om de drukte van de stad even te ontsnappen.

Een andere hotspot is het Noorderplantsoen. Maak een wandeling door dit groene park of ga hier lekker picknicken. Verder is het leuk om bij het Havenkwartier langs te gaan, hier kun je oude schepen en pakhuizen bewonderen. In veel van deze pakhuizen vind je nu gezellige cafés en restaurants. 

Wandelen, varen en sterren kijken in Nationaal Park Lauwersmeer

In de provincie Groningen vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger stroomden zoet en zout water hier door elkaar, wat een uniek landschap heeft opgeleverd met een enorme diversiteit aan vogels. Veel trekvogels doen het Nationaal Park aan als tussenstop op de route naar hun broedplaats, dus ieder seizoen zijn hier andere vogels te spotten. In het natuurgebied zijn verschillende vogelkijkhutten, dus neem vooral je verrekijker mee en ga op de uitkijk zitten!

Ook wandelen en fietsen is natuurlijk heerlijk in het Nationaal Park. Staatsbosbeheer heeft verschillende kortere en langere routes uitgezet, waarbij ook aan de kinderen is gedacht met een speciaal kabouterpad.

Een groot deel van het Nationaal Park bestaat uit water en daarom is het een ideale plek om te varen! Ga met een bootje of pak sportief een kano of sup-plank.

Nationaal Park Lauwersmeer kent nog iets bijzonders, het is namelijk te bezoeken in de nacht. In 2016 is het aangemerkt als Dark Sky Park en het is daarmee een van de weinige natuurgebieden waar je ’s nachts mag wandelen. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar het nog écht donker is, omdat hier weinig lichtvervuiling is. Daardoor kan je hier in de nacht sterren kijken. Ga dit zeker doen als je op vakantie in Groningen bent! 

Ontdek de Waddenkust en het eiland Rottumeroog

Vogels op Rottumerplaat

De bekende Waddeneilanden horen dan misschien wel bij de provincie Friesland, maar Groningen heeft ook zeker een prachtig eigen stukje Waddenkust. Hier vind je verschillende strandjes om een wandeling te maken en uit te waaien aan zee. En misschien spot je onderweg wel een zeehond! Ook valt op sommige momenten de zee droog en kun je hier wadlopen. Begin je tocht over het wad bijvoorbeeld in Pieterburen.

Een andere aanrader is een bezoekje aan het eiland Rottumeroog. Hier kom je niet zomaar, want je moet meegaan met een georganiseerde tocht om dit onbewoonde eiland te bezoeken. Toch is het zeker de moeite waard. Op dit eiland ervaar je echt de rust, stilte en mooie natuur van de Wadden. 

Geniet van de historie in Vesting Bourtange

Vesting Bourtange in Groningen

Een bezienswaardigheid in Groningen die je niet over kunt slaan, is een bezoekje aan Vesting Bourtange. Dit prachtige vestingstadje ademt historie en dat wil je zien!

De vestiging is een verdedigingswerk uit 1742 en werd gebouwd in de Tachtigjarige Oorlog. De vesting was nog maar net af toen de Spaansgezinden aan de poorten stonden. Gelukkig wist de vestingstad stand te houden.

Bourtange is helemaal hersteld naar hoe het er in die tijd uitzag, waardoor je veel historische gebouwen en pleintjes kunt zien. Ook wordt ieder jaar een grote slag nagespeeld die hier heeft plaatsgevonden. Als je dan toevallig in de buurt bent, wil je die zeker meemaken! In de stad zijn verschillende musea die je over de bijzondere geschiedenis vertellen. 

Zeehonden spotten bij Zeehondencentrum Pieterburen

Jonge zeehond in zeehondencentrum Pieterburen

Voor een bijzonder dagje uit met het hele gezin ga je naar Zeehondencentrum Pieterburen. Hier worden verzwakte en zieke zeehonden opgevangen en verzorgd totdat ze sterk genoeg zijn om zelfstandig in de zee te leven. Wanneer zit zover is, worden de zeehonden vrijgelaten en daar kan jij bij zijn! Met een boot ga je naar een van de zandbanken en kun je met eigen ogen aanschouwen hoe een zeehond weer terug de natuur in gaat, een bijzondere ervaring!

Verder leer je in het centrum alles over de zeehonden en mag je meekijken hoe deze dieren verzorgd worden. Ook is er in het centrum een Waddenspeelplaats, waar kinderen lekker in het water kunnen spelen.

Bezoek Fraeylemaborg 

Fraeylemaborg in Slochteren

Nog een historisch uitje in de provincie Groningen is een dagje naar Fraeylemaborg in Slochteren. Deze burcht wordt omringd door een groot landgoed. In de burcht is een museum met wisselende tentoonstellingen, kijk op de website wat er nu te zien is.

Wanneer je in het museum bent, vergeet dan niet naar het oude gebouw en interieur te kijken! De borg is in oude staat hersteld en je kunt de oude keukens en statige kamers bekijken. Ook de “wc” kun je bekijken: in een klein kamertje dat boven de slotgracht hangt kon je vroeger je behoefte doen, waarbij het direct in het water viel. Ik kan me zo voorstellen dat de slotgracht vroeger niet al te fris rook!

Eenmaal weer buiten maak je een wandeling over landgoed, waarvan een deel is aangelegd in Engelse stijl. 

Wandel door de bijzondere Chinese tuin in Hortus Haren

In het dorp Haren, vlak buiten de stad Groningen, vind je de Hortus Botanicus Haren. Dit is een van de oudste botanische tuinen van Nederland en is een lust voor het oog.

Er zijn hier veel verschillende soorten tuinen. Zo kun je onder andere rondwandelen in de watertuin, keltische tuin of Chinese tuin. Zeker die laatste is zeer de moeite waard, want deze tuin staat bekend als een van de mooiste Chinese tuinen buiten China. Je kunt in de Hortus ook genieten van een rotstuin, hortensiatuin of de kruidentuin. Na je wandeling door deze kleurrijke tuinen sluit je de dag af met een lekker hapje en drankje in de horeca van de Hortus, bijvoorbeeld bij het Chinees theehuis.  

Bekijk kunst in het Groninger Museum

Groninger museum in Groningen

Je vindt het mooi, of je vindt het lelijk: het postmoderne gebouw waarin het Groninger Museum huisvest is al sinds jaar en dag een punt van discussie. De bijzondere architectuur is voor sommigen een lust voor het oog, voor anderen juist een doorn in het oog.

Het museum is bijna niet te missen als je het Centraal Station van Groningen uitloopt en is dan ook een echte blikvanger. In het museum kun je onder andere genieten van schilderkunst, fotografie en archeologie. In de vaste collectie vind je veel hedendaagse kunst en fotografie, maar ook historische objecten die de geschiedenis van de stad en provincie Groningen vertellen.

Het Groninger Museum heeft regelmatig nieuwe tentoonstellingen, ga naar de website om te bekijken wat er nu te zien is.

Wandel rond in het wierdedorp Niehove

In 2019 werd Niehove door Elsevier tot het mooiste dorp van Nederland uitgeroepen, en dat is niet voor niets!

Niehove is een van de wierdedorpen van Groningen. Om de strijd tegen het water te winnen, bouwden de Groningers heuvels om daar hun huizen op te zetten. Zo is het landschap van Groningen heuvelachtiger dan je misschien zou denken! In het midden van de heuvel werd meestal de kerk gebouwd, met de huizen daaromheen. Dit zie je ook terug in Niehove, waar je zeker een wandeling doorheen moet maken!

De rode bakstenen huizen zijn karakteristiek en zijn de enige soort huizen die er staan: er is nooit nieuwbouw gekomen. Dat maakt het dorp juist zo bijzonder! 

Maak een foto van de Hangende Keuken in Appingedam

Hangkeukens van Appingedam

Hangende keukens? Lees je dat goed? Jazeker! Deze zijn te bewonderen in het Groningse Appingedam. De inwoners van Appingedam hadden niet zoveel ruimte in hun huizen en daarom besloten ze hun keukens gewoon boven het water van het Damsterdiep te bouwen. De keukens zijn het best te bekijken (en natuurlijk te fotograferen) vanaf het bruggetje bij de Kniestraat.

Sla ook de rest van Appingedam niet over. Dit is een middeleeuwse stad die de status van beschermd stadsgezicht heeft gekregen. Wandel rond door de smalle straatjes en strijk neer op een van de gezellige terrasjes om deze leuke stad te verkennen! 

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen