De mooiste bezienswaardigheden van Kenia

Twee giraffes tijdens een jeepsafari in Kenia

Gepubliceerd door:
Mandy

Kenia staat bekend om de mooie natuur. Er zijn vele nationale- en natuurparken, meren, bossen, vlaktes en bergen. De meeste toeristen die voor de natuur gaan doen dit per safari. Dé reis van je leven en een vakantie die je absoluut nooit meer vergeet!

Ook op cultureel gebied is Kenia een interessant land. Zo vind je aan de kust Portugese en Arabische invloeden zoals in Mombassa en er zijn vele historische ruïnes te vinden. Breng een bezoek aan Kenia en je zult merken dat je tijd te kort komt om al het moois te aanschouwen.

Voordat je vertrekt: Visum Kenia

Nederlands paspoort op een landkaart

Voor Kenia heb je een toeristenvisum nodig voor dat je het land in gaat. Dit toeristenvisum is 90 dagen geldig en je kunt maar één keer het land inreizen. Vertrek je uit Kenia en wil je binnen de 90 dagen nog een keer naar terug dan moet je opnieuw een visum aanvragen. Voor het aanvragen van het visum Kenia dien je wel te beschikken over een paspoort dat nog zeker 6 maanden geldig is (dit is standaard voor reizen buiten Europa).

Online visum aanvragen kan natuurlijk ook. Je moet dan een kopie van je paspoort, de gegevens van je vlucht, accommodatie(s) en een kleuren pasfoto meesturen. Het e-visum dien je overigens wel uit te printen en mee te nemen als je Kenia in wil. Het toeristenvisum moet uiterlijk 1 week voor aankomst in Kenia aangevraagd worden en het duurt tot 72 uur voor het visum goedgekeurd wordt.

Nairobi

Uitzicht op het centrum van Nairobi in Kenia

Nairobi is niet alleen de grootste stad van Kenia, het is met meer dan 3 miljoen inwoners ook één van de grootste steden van Afrika. Voor natuurparken hoef je niet ver te reizen. Net buiten de hoofdstad vind je het Nairobi National Park waar je meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren kunt spotten.

Ook wandelen kun je hier goed. Er zijn veel wandelroutes in het park. Op ongeveer 1,5 uur rijden van Nairobi vind je nog meer mooie natuur in de vorm van een meer. Het Naivasha meer is het hoogstgelegen meer van Afrika op ongeveer 1884 meter hoogte. Om geen dieren te spotten is hier bijna onmogelijk!

In Nairobi zelf is er uiteraard ook genoeg te zien en te doen. Wil je lokale Masai vrouwen hun waar zien verkopen of wil je een souvenir voor jezelf? Ga dan naar de Masai Market. Deze markt is elke dag op een andere locatie en ben je van plan om wat te kopen ding dan vooral wel af.

Masai mensen tonen hun verkoopwaren

Ben je meer van het uitgaan of wil je gewoon een gezellige avond in een bar? De uitgaanswijk van Nairobi is de Westlands District met veel restaurants, bars en nachtclubs.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Kenia? Dan is het Nationaal Museum van Kenia de beste optie. Hier vind je interessante tentoonstellingen over de Keniaanse historie.

In Langata, voorstad van Nairobi, is een traditioneel dorp te vinden die in 1971 geopend is. Het dorp is een soort openluchtmuseum waar je houten hutten met rieten daken vindt. Ook is er een theater waar shows worden gegeven met bijvoorbeeld dansen. Wil je na het bezichtigen van het dorp een lekker Afrikaanse maaltijd eten? In het Utamaduni restaurant wordt je een traditionele maaltijd voorgeschoteld.

Mount Kenya

Mount Kenya tijdens zonsopkomst

Dit is de hoogste berg van Kenia en de tweede grootste berg van Afrika (na de Kilimanjaro). Om de berg bevindt zich het Mount Kenya National Park en ligt voor het grootste deel op zo’n 3000 meter hoogte. Het hoogste punt is echter 5199 meter hoog en heet Batian. Het noordelijke gedeelte van het park ligt op de evenaar en Mount Kenya staat sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst.

Alle drie de hoogste toppen zijn te beklimmen maar de meest beklommen top is Lenana op 4985 meter hoogte. Daarnaast zijn er nog meerdere gletsjers te vinden tussen deze drie toppen.

Natuurreservaat Masai Mara

Grote kudde gnoes trekt door de Mara rivier in Natuurreservaat Masai Mara, Kenia

Dit natuurreservaat ligt in het zuidwesten van het land op een hoogte van 1500 tot 2100 meter. De bekendste en tevens mooiste bezienswaardigheid is toch wel de seizoenstrek van de gnoes en de zebra’s. Het reservaat ligt vol grasvlakten met hier en daar acacia’s en rivierbossen.

Masai Mara grenst overigens aan de Serengeti vlakte in Tanzania. Hier beginnen de gnoes en de zebra’s elke zomer aan de grote trek naar Masai Mara. In een paar weken tijd weten deze dieren de oversteek te maken naar Kenia en blijven hier tot het weer tijd is om terug te gaan.

Ook leuk is om het natuurreservaat vanuit de lucht te bekijken per luchtballon. Zo krijg je een schitterend uitzicht over de vlaktes en kun je ook goed de wilde dieren spotten. Wil je ooit eens een leeuw in het wild gezien hebben? Ga dan vooral naar Masai Mara.

Nationaal park Tsavo

Lodge om wilde beesten te bekijken in Nationaal park Tsavo, Kenia

Het nationale park Tsavo was ooit één groot park maar is nu verdeeld in oost en west. Tussen deze twee nationale parken loopt een snelweg en een treinspoor.

In Tsavo Oost zijn de bekendste bezienswaardigheden de Mundanda Rock, de Arubadam, het Yattaplateau en de Lugard watervallen. De Lugard watervallen zijn eigenlijk geen watervallen maar meer stroomversnellingen die een favoriete plek zijn voor nijlpaarden en krokodillen.

Vanaf de Mundanda Rock heb je een schitterend uitzicht en is de beste plek in het park om een luipaard te spotten. Tsavo Oost is wat droger en vlakker dan het westelijke deel waar veel meer safaris worden gedaan.

In Tsavo West vind je een afwisselend landschap met steile bergen, meren, moerassen en vlaktes. Het landschap hier is gevormd door vulkanisch materiaal wat ook terug te zien is in het gesteente. In dit park zijn voor veel vogels en grote zoogdieren te spotten.

De bekendste bezienswaardigheden in Tsavo West zijn Mzima Springs, het Jipe meer, de Sletani lava flows en de Ngulia rhino sanctuary.

Mombassa

Fort Jesus in Mombasa, Kenia

Mombassa is een oude handelsstad met Portugese, Arabische en Britse invloeden die allemaal terug te vinden zijn in het straatbeeld van de oude stad. Er zijn veel koloniale gebouwen te vinden net als forten. De oude stad staat op de Unesco werelderfgoedlijst en is bezaaid met moskeeën, tempels en leuke winkeltjes.

Het bekendste fort van Mombassa is Fort Jesus. Dit fort is in 1593 gebouwd door de Portugezen in opdracht van de Portugese koning en was het Portugese hoofdkwartier voor de handel in Oost-Afrika. Het fort heeft daarnaast ook dienst gedaan als militair complex, slavenhuis en gevangenis. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd.

Mombassa ligt aan de zee dus het strand is nooit ver weg. Het mooiste strand vind je in Nyali. Hier kun je genieten van een wit zandstrand, palmbomen en een heldere zee. Wil je een wat rustiger strand maar wel met dezelfde heldere zee? Ga dan naar Bamburi Beach. Dit strand is dus rustiger maar ook kleiner dan Nyali Beach.

Wil je een dagtripje buiten de stad doen? Op ongeveer 20 kilometer afstand ligt Jumba La Mtwana. Deze oude stad is nu een ruïne maar werd ooit in de 14e eeuw gesticht en een paar eeuwen later weer verlaten. Zeker een leuk dagtripje vanuit Mombassa en niet heel ver weg.

Nijlpaard en een kleine aap in Haller Park, Kenia

Er zijn ook nog wat natuurparken in de buurt zoals Haller Park en Mombassa Marine National Park. Haller Park is een kleine dierentuin waar je je helemaal in een groot nationaal park waant. Het Marine Nationaal Park ligt iets te noorden van Mombassa en is een uitstekende plek om te duiken, snorkelen, windsurfen en zeilen. Boottochten zijn ook mogelijk. Ook leuk om te doen: ga dolfijnen of walvissen spotten, wellicht zie je er een (of twee).

Vanaf Nairobi is het ongeveer 500 kilometer naar Mombassa. Je kunt uiteraard vliegen, dit kost je ongeveer drie kwartier van je tijd. Nog leuker is om de trein te nemen. De trein doet er wel erg lang over, namelijk 13 uur maar je ziet zoveel meer van het prachtige landschap dat het de lange reistijd meer dan goed maakt.

Kuststreek van Kenia

Hangmat tussen twee palmbomen op een strand in Diani Beach, Kenia

Het bekendste strand van het land is toch wel Diani Beach en wordt door velen gezien als het mooiste strand van Kenia. Diani Beach ligt op ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Mombassa richting de grens met Tanzania. Er zijn genoeg excursies mogelijk vanuit Diani Beach als je meer van de natuur wilt zien of liever cultuur wilt snuiven.

Wil je meer relaxen en genieten van het strand? Aan strand zeker geen gebrek. Ook zijn er genoeg watersporten te beoefenen zoals duiken, snorkelen en windsurfen. Ga je liever winkelen of golfen? Dat kan hier ook.

Ten zuiden van Diani Beach vind je het Kisite-Mpunguti Marine National Park. Hier kun je schitterende duik- of snorkeltripjes maken. Dolfijnen laten zich ook af en toe zien, dus wie weet heb je geluk en zie je er een.

Gedi ruïnes in Kenia

Ten noorden van Mombassa en iets ten zuiden van Malindi vind je de Gedi ruïnes. Deze stad is waarschijnlijk gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw. De architectuur is Swahileens maar er zijn ook Perzische en Arabische invloeden terug te vinden in de ruïnes die bestaan uit een moskee, huizen, een paleis en een fort. Tegenwoordig leven er alleen nog meerkatten in deze oude stad.

Malindi is ook een oude stad uit de 14e eeuw. Je vindt hier bijvoorbeeld de oudste kerk van Oost-Afrika die waarschijnlijk is opgericht door Vasco da Gama. Een andere bezienswaardigheid is het Vasco da Gama monument aan de kust. Ook vind je hier net als bij Mombassa een aantal Marine National Park, die van Malindi en Watamu. Wil je meer zien van de mooie onderwaterwereld bezoek dan een van deze nationale parken en ga snorkelen of duiken.

Nakurumeer

Flamingo's in Nakurumeer, Kenia

Dit meer ligt in de Rift Valley in centraal Kenia en staat sinds 2011 op de Unesco werelderfgoedlijst. Het meer is vooral bekend vanwege de vele flamingo’s die hier hun thuis hebben gemaakt maar je vindt er ook een grote groep neushoorns. Om het meer ligt het Nakuru nationaal park wat een vrij klein park is in vergelijking met andere nationale parken in Kenia. Je hoeft hier in ieder geval geen dagen door te brengen om het park te zien. Het meer ligt op zo’n drie uur rijden van Nairobi.

In de buurt van Nakuru vind je overigens nog enkele bezienswaardigheden zoals de archeologische plek Hyrax Hill en de Merengai krater. De Merengai krater is een vulkaan en ligt op 2278 meter hoogte. Het is veilig om deze krater te bezoeken, de laatste uitbarsting was 6050 jaar voor Christus.

Hell’s Gate National Park

Vulkanisch landschap van Hell’s Gate National Park in Kenia

In het noordwesten van Kenia ligt dit nationale park dat in 1984 opgericht is. Het park heeft een drooggevallen prehistorisch meer, schitterende wandelroutes en zelfs twee centrales die voor de stroom van vele huishoudens zorgen. Daarnaast leven er vele vogels, hyena’s, buffels, gazellen en andere zoogdieren die je in het wild kunt zien.

Wat je tenslotte ook niet mag missen

Amboseli National Park – dit nationale park is het thuis van een grote groep olifanten en ligt in het zuiden van Kenia.

Chyulu Hills – deze heuvels liggen tussen Tsavo en Amboseli.

Victoriameer – dit meer is zo groot als Ierland en ligt ook voor een gedeelte in Kenia. Het is het grootste meer van Afrika, het tweede grootste zoetwatermeer van de wereld en ligt voor het grootste gedeelte in Oeganda.

Samburu National Reserve – dit is een klein park in het noorden van Kenia en ligt in een hele bosrijke omgeving. Dieren zijn helemaal gek op deze plek vanwege de beschutting die ze kunnen krijgen en het feit dat er genoeg water is om van te drinken. Naast vele zoogdieren vind je hier ook een verscheidenheid aan vogels.

Uitzicht over Rift Valley in Kenia

Rift Valley – deze vallei is ongeveer 6400 meter lang en strekt zich uit van Syrië tot Mozambique. Echter in Kenia is deze vallei op zijn breedst (zo’n 100 kilometer breed). Voor mooie uitzichten moet je hier zeker heen.

Masai dorp – bezoek een Masai dorp en leer meer over deze bevolkingsgroep. Er zijn vele masai dorpen te vinden en heb je een rondreis geboekt dan zit een bezoek aan zo’n dorp er vrijwel altijd bij.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen