Even weg in eigen land: ontsnap naar waddeneiland Vlieland

Strand en duinen van Vlieland

Gepubliceerd door:
Mandy

Het gevoel écht even weg te zijn, maar dan gewoon in Nederland. Op waddeneiland Vlieland kun je heerlijk uitwaaien op het strand, genieten van de prachtige natuur en jezelf verwennen met lekker eten. Voor een weekendje weg hoef je soms helemaal niet ver van huis!

Vlieland is een van de vijf Waddeneilanden die Nederland rijk is en hoort bij de provincie Friesland. Het eiland is vanuit de haven van Harlingen met een boottocht van ruim anderhalf uur te bereiken. Het eiland is in alle seizoenen een ideale plek voor een vakantie. Houd er rekening mee dat het eiland in de schoolvakanties drukker is door de vele gezinnen die naar het eiland trekken.

Overnachten op Vlieland

Kamperen op Vlieland

Overnachten op Vlieland kent voor ieder wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in een hotel, huisje of camping. De meeste hotels zijn centraal gelegen in het dorp Oost-Vlieland, vlakbij de haven.

Het is ook mogelijk een van de vele huisjes op het eiland te huren. Kies bijvoorbeeld voor een huisje in de duinen voor het ultieme strandgevoel. Ook voor de kampeerliefhebbers onder ons is er goed nieuws, want Vlieland heeft een camping. 

Fietsen op Vlieland

Fietsen op Vlieland

Op Vlieland wonen relatief weinig mensen en zijn geen auto’s toegestaan. Alleen de mensen die permanent op het eiland wonen, hebben een auto. Daarom is het een goed idee fietsen te huren. Zo kan je je makkelijk over het eiland verplaatsen én een paar mooie fietstochten maken.

Fiets bijvoorbeeld van het dorp Oost-Vlieland door de duinen naar de andere kant van het eiland. Hier vind je restaurant Posthuys, waar je na de fietstocht kan neerstrijken voor een lunch of drankje.

Een ritje met de Vliehors Express door het natuurgebied

Reddingshuisje op Vlieland

Naast fietsen, is het eiland ook geschikt om te wandelen. Een mooie strandwandeling ligt natuurlijk voor de hand. Geniet van de uitgestrekte stranden en loop met je blote voeten door de zee. Maar Vlieland heeft niet alleen strand en duinen, je kunt bijvoorbeeld ook boswandelingen maken door de mooie natuur die het eiland rijk is.  

Een andere geliefde activiteit op het eiland is een ritje over natuurgebied de Vliehors. De Vliehors Express maakt tochten over dit 20 vierkante kilometer grote natuurgebied, dat ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ genoemd wordt.

De Vliehors Express rijdt naar het puntje van de Vliehors, waar vaak zeehonden te zien zijn. Ook kom je langs een oud reddingshuisje. Dit was vroeger een schuilplaats voor drenkelingen. Nu is het ingericht als klein juttersmuseum. 

Op zoek naar zeehonden

Zeehond op het strand

Tijdens een ritje met de Vliehors Express is de kans groot dat je zeehonden ziet, maar op Vlieland is nóg een leuke manier om zeehonden te spotten: een tochtje met een rib. Deze boot neemt je mee over de zee naar de zandbanken. Hier liggen vaak talloze zeehonden in het zonnetje te luieren. Een waarschuwing voor de zeezieken: de tocht over het water kan soms best ruig zijn door de hoge golven. Maar daardoor ook weer extra leuk! 

Een van de andere bezienswaardigheden is de vuurtoren. Deze vuurtoren staat bovenop het vuurtorenduin, dat 42 meter hoog is. Je vindt de vuurtoren net buiten het dorp Oost-Vlieland.

Na het beklimmen van het duin heb je nog wat trappen te gaan, want ook de vuurtoren is te bezichtigen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee en over het hele eiland.

Geniet van lekker eten

Poffertjes eten

Een verblijf op Vlieland is onlosmakelijk verbonden met lekker eten. Geniet bijvoorbeeld van een diner bij restaurant De Dining. Met uitzicht op de haven kun je onder het genot van je avondeten de zon zien ondergaan. Ook strandpaviljoen ‘t Badhuys is een geliefde plek om te eten. Rust uit in de zon op het terras na een strandwandeling of middagje zwemmen in de zee.

Ga sportief zeekajakken of suppen

Sups en surfboard

Voor de sportievelingen kent Vlieland een paar leuke activiteiten op het strand. Zo kun je een kajak huren en gaan zeekajakken. Dat klinkt makkelijker dan het is, want probeer maar eens met een kajak tegen de branding van de golven in te peddelen. Veel water happen én plezier gegarandeerd.

Een andere leuke sportieve activiteit is suppen. Bij suppen sta je op een soort surfboard en peddel je door de branding langs de kust. Ook hier is het oppassen dat de golven je niet omver sleuren! 

Wil je er echt even tussenuit, maar heb je niet de tijd (of zin) om ver van huis te gaan? Dan is waddeneiland Vlieland dé plek voor jouw midweek of weekendje weg. Geniet van de natuur, de stranden en het knusse eilandgevoel. 

Lees ook:
Friesland: de 15 leukste dingen om te doen in deze waterrijke provincie!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen