Flevoland: de top 10 leukste bezienswaardigheden en uitjes

Oostvaardersplassen in Flevoland

Gepubliceerd door:
Mandy

Flevoland is bij uitstek een provincie die om natuur draait. In de Oostvaardersplassen, op de Marker Wadden of op het bijzondere Schokland: hier kun je heerlijk tot rust komen. Ook vind je in Flevoland veel kindvriendelijke uitjes voor het hele gezin. Ga bijvoorbeeld naar Walibi Holland, Aviodrome of Batavialand.

Deze veelzijdige en centraal gelegen provincie leent zich uitstekend voor een dagje uit, een weekendje weg of een vakantie dichtbij huis! Wij zetten de 10 leukste uitjes en bezienswaardigheden van Flevoland voor je op een rij.

Bezoek vissersdorp Urk in Flevoland

Vuurtoren van Urk

Een van de leukste uitjes in de provincie Flevoland is een dagje naar het vissersdorp Urk. Dit was vroeger een eiland in de Zuiderzee, maar door de inpoldering hoort het nu bij het vaste land van Flevoland.

Het dorp kenmerkt zich door de knusse straatjes die kriskras door elkaar lopen, want Urk kent geen stratenplan zoals de meeste andere plaatsen. Bekijk de historische gebouwen en breng een bezoekje aan de gezellige haven.

Ook de bekende Vuurtoren van Urk moet je gezien hebben! Deze vuurtoren is gebouwd in 1844 en soms kun je deze beklimmen. Je hebt dan prachtig uitzicht over het dorp en het water. Ook het ‘Kerkje aan Zee’ is een bekende trekpleister van het dorp. Dit is het oudste gebouw van Urk en hier worden nog steeds kerkdiensten gegeven. 

Ontdek UNESCO Werelderfgoed Schokland

Oude haven van Schokland in Flevoland

Het voormalig eiland Schokland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Al vanaf de prehistorie woonden er mensen op deze plek, waarvan nu nog veel archeologische bodemschatten bewaard zijn gebleven.

Schokland kent een bijzondere geschiedenis: ooit was het veengebied, daarna werd het een schiereiland om vervolgens helemaal los te komen als eiland in de Zuiderzee. Nu is het gebied ingepolderd en deel van de Noordoostpolder in Flevoland. In Museum Schokland kun je de indrukwekkende geschiedenis van deze plek herleven.

Ook is Schokland een prachtig natuurgebied, dat zich goed leent voor mooie wandelingen en fietstochten. Voor kinderen is er de speciale Archeoroute gemaakt, waarin ze onderweg leren hoe kinderen vroeger op Schokland leefden. 

Dagje eropuit in Almere

Winkelen in het centrum van Almere

Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een citytrip, maar sla het leuke Almere zeker niet over als je in Flevoland bent! De stad is opgebouwd uit verschillende stadsdelen met allemaal een eigen karakter.

Almere heeft een modern centrum met veel leuke winkels en hippe cafés, restaurants en koffietentjes. Almere Haven is het ‘oudste’ deel van de stad. Hier vind je – perfect voor een warme dag in de stad – een relaxt strandje waar je ook kunt surfen. Ook vindt hier ieder jaar het gezellige Haven Festival plaats.

Zin om de natuur in te trekken? In Almere ligt stadslandgoed de Kemphaan. Hier zijn verschillende wandel- en fietsroutes om het landgoed te verkennen Ook kun je er met de mountainbike op uit!

Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht: wandel bijvoorbeeld het dierenvriendjes- of kabouterpad en laat ze lekker spelen in het Klimbos Fun Forest. 

Achtbanen afstrepen in Walibi Holland, hét pretpark van Flevoland

Voor een dagje naar een pretpark ben je ook aan het goede adres in Flevoland. Het bekende pretpark Walibi Holland is het ideale dagje uit!

Het pretpark staat vooral bekend als een echte hotspot voor thrillseekers door de vele achtbanen. Maak bijvoorbeeld een ritje (of meer!) in de Goliath, Condor of de Speed of Sound en gil het uit.

Ben je van plan om in alle achtbanen en populaire attracties zoals de Crazy River en El Rio Grande te gaan en wil je niet te lang in de rij staan? Dan kun je een Fast Lane ticket kopen. Hiervoor zijn verschillende opties: Bronze, Silver, Gold Single en Gold Unlimited. Afhankelijk van het Fast Lane ticket dat je hebt gekocht hoef je maar beperkt of helemaal niet in de rij te staan. Zo kun je zo vaak als je wilt in je favoriete attracties!

Walibi kent ook genoeg attracties die iets rustiger zijn en geschikt voor kleine kinderen. Zo zijn er draaimolens, treintjes en leuke auto-attracties. Bij Walibi Holland heb je een lekker dagje uit voor het hele gezin!

Spot vogels in de Oostvaardersplassen

Prezwalskipaarden in de Oostvaardersplassen

In Flevoland vind je het bijzondere natuurgebied Oostvaardersplassen. Dit is een groot moerassig gebied met veel riet, water en bos. De Oostvaardersplassen zijn onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land en het is een waar paradijs voor de vogelspotters. Je ziet hier aalscholvers, lepelaars en zelfs de zeearend heeft er een broedplaats.

Naast vogels zijn er nog andere bewoners te spotten op de Oostvaardersplassen. Zo kun je edelherten, vossen en Konikpaarden zien tijdens je wandeling of fietstocht. Ook zijn er speciale uitkijkpunten gemaakt waar je deze dieren kunt bekijken. Wil je de dieren extra goed kunnen zien dan is het handig om een verrekijker mee te nemen.

In de Oostvaardersplassen zijn verschillende routes uitgestippeld om te fietsen of wandelen. Haal een kaart op bij het bezoekerscentrum om deze routes te bekijken en geniet van deze prachtige natuur! 

Leer alles over lucht- en ruimtevaart in Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad

Dol op alles wat met luchtvaart, ruimtevaart en vliegtuigen te maken heeft? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Aviodrome in Lelystad, de hoofdstad van Flevoland. Hier ontdek je meer dan honderd verschillende vliegtuigen en kun je zelf ervaren hoe het is om piloot te zijn in een vliegsimulator.

Kinderen kunnen in Aviodrome een heus ‘Aviodrome vliegbrevet’ halen om te kijken of ze geschikt zijn als piloot of stewardess. Verder zijn er ook meerdere speeltoestellen voor kinderen, waar ze zich heerlijk kunnen vermaken. Een leuk dagje uit voor jong en oud!

Bekijk een VOC-schip in Batavialand

Bataviaschip in Lelystad, Flevoland

In Lelystad vind je nog een leuke bezienswaardigheid: het VOC Schip Batavia in Batavialand. Op deze werf wilde Willem Vos een replica maken van het beroemde schip de Batavia. De replica van dit schip kun je nu bezoeken. Hier kun je met eigen ogen zien hoe het eraan toeging op een schip in de 17e eeuw. Ook vind je hier een grote scheepswerf, waar je een inkijkje krijgt in hoe schepen gebouwd worden.

Naast het schip en de werf is in Batavialand ook een museum. In het museum kun je onder andere 7000 jaar terug in de tijd kijken én leren hoe de inpoldering van land nou eigenlijk werkt. Ga hier zeker ook met de kinderen naartoe, want het is een interactief museum waar kinderen kunnen leren en spelen tegelijkertijd!

Varen naar de Marker Wadden

Boten bij de Markerwadden in het Markermeer

Een ander bijzonder stukje natuur vind je op de Marker Wadden. In het Markermeer zijn vijf eilanden opgespoten, waar de natuur helemaal haar gang mag gaan. Dat levert een enorme diversiteit aan planten en dieren op, met vooral heel veel vogels. De Marker Wadden zijn samen met onder andere de Oostvaardersplassen onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land.

Er zijn verschillende wandelroutes op de Marker Wadden, waarbij je ook langs verschillende uitzichtpunten komt om vogels te spotten. De Marker Wadden zijn met de veerboot vanuit Lelystad te bereiken. Daarnaast kun je een dagtochtje maken naar de eilanden met een rondvaartboot of met je eigen boot naar dit mooie natuurgebied varen. Hier ga je zeker genieten!

Shoppen in Batavia Stad Fashion Outlet

Batavia stad Fashion Outlet in Flevoland

Shoppen in Flevoland doe je bij Batavia Stad Fashion Outlet in Lelystad. In deze enorme outlet vind je meer dan 250 internationale merken, waarvan veel kleding met korting wordt verkocht. De outlet is sfeervol ingericht met leuke winkelgebouwen en knusse straatjes.

Moe geworden van het winkelen? Je kunt lekker uitrusten en een hapje eten op een van de terrassen of in een restaurant. Shop till you drop in Bataviastad, zeker weten dat je niet met lege handen thuis naar huis gaat!

Geniet van Natuurpark Lelystad

Przewalskipaarden in Flevoland

Het houdt maar niet op met de mooie natuur in Flevoland, want de natuurliefhebber moet ook zeker een kijkje nemen in Natuurpark Lelystad. Dit natuurpark is onder andere de woonplaats van wisenten, przewalskipaarden, edelherten en wilde zwijnen. Je kunt oog in oog komen te staan met een van deze imposante dieren tijdens een wandeling door het park! Daarnaast leven hier zeldzame otters en bevers, die je zomaar langs kunt zien zwemmen.

Hongerig geworden na een tocht door Natuurpark Lelystad? Er is een restaurant dat uitkijkt over de centrale plas waar je kunt genieten van een welverdiende lunch of diner. 

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen