Wat moet je zien in het Rijksmuseum in Amsterdam?

Rijksmuseum aan de voorzijde

Gepubliceerd door:
Mandy

Het Rijksmuseum is het bekendste en mooiste museum van Nederland. Het prachtige kolossale gebouw is te vinden in Amsterdam en ligt naast Leidseplein en aan het Museumplein, vlakbij andere bekende musea zoals het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw. Het museum is al meer dan 200 jaar oud en is het grootste museum van Nederland.

Het Rijksmuseum is een Rijksmonument sinds 1970 en staat in de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het bezit kunstwerken van verschillende 17e-eeuwse Hollandse Meesters zoals: Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer.

In 2013 en 2014 was het Rijksmuseum het meest bezochte museum van Nederland. Het had maar liefst tussen de 2.2 – 2.8 miljoen bezoekers per jaar. Het museum heeft meer dan 8,000 verschillende kunstobjecten: van schilderijen tot aan verschillende historische stukken. Het bekendste schilderij wat er tentoon wordt gesteld is “De Nachtwacht” van Rembrandt, wat ook meteen de grootste trekpleister is van het museum.

Het rijksmuseum heeft een rijke historie

Koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam

Het Rijksmuseum werd opgericht in 1789 in Den Haag. In 1808 verhuisde het museum naar het Koninklijk Paleis in Amsterdam en later naar het Trippenhuis, ook gelegen in Amsterdam. Het huidige museum werd voor het eerst geopend in 1885 en werd ontworpen door Pierre Cuypers.

10 jaar lange renovatie

Vanaf 2003 tot 2013 heeft het Rijksmuseum 10 jaar lang een renovatie ondergaan. Deze renovatie zou eigenlijk maar 5 jaar duren. Tijdens de renovatie werden 400 kunstobjecten uit de collectie tijdelijk verplaatst naar de Philipsvleugel, waaronder de 17e-eeuwse meesterstukken. De reconstructie werd gebaseerd op een ontwerp van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz. Hierdoor kreeg het gebouw weer het uiterlijk van vroeger.

De renovatie kostte in totaal 375 miljoen euro en had gelukkig goede sponsors zoals Philips, ING en de BankGiro Loterij. Op 13 april 2013 werd het museum heropend door toenmalig Koningin Beatrix.

European Museum of the Year Award

Op 16 mei 2015 ontving het Rijksmuseum de ‘European Museum of the Year Award’. Een prachtige prijs voor het reeds vernieuwde museum. Het Rijksmuseum werd geprezen voor de nieuwe indeling, het herstellen van de muurschilderingen, het hoge bezoekersaantal, het nieuwe Aziatische paviljoen en natuurlijk de uitgebreide renovatie. Ze kregen daarvoor het beeld ‘The Egg’ van Henry Moore in bruikleen voor een jaar.

De Hollandse Meesters

Het Melkmeisje van Johannes Vermeer

De collectie van het Rijksmuseum is heel uiteenlopend. Zo zijn er kunstwerken te vinden van het jaar 1200 tot aan 2000. Één van de belangrijkste collecties van het Rijksmuseum is uit de Gouden Eeuw. Ongeveer 2,000 schilderijen van Nederlandse schilders (De Hollandse Meesters) uit deze tijd zijn te zien in het museum .

Een paar van de bekendste kunstwerken hiervan zijn:

  • Johannes Vermeer: Het Melkmeisje
  • Jan Steen: Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft
  • Pieter Hooch: Het landhuis Jacob van Ruisdael
  • Frans Hals: Portret van een stel
  • Rembrandt: Nachtwacht en het Het Joodse Bruidje
  • Vincent van Gogh: Zelfportret

De Nachtwacht

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

Het bekendste schilderij dat tentoon wordt gesteld in het Rijksmuseum is ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt, wat ook meteen de grootste trekpleister is van het museum.

Het meesterwerk De Nachtwacht werd geschildert in 1642 en is dé blikvanger in de grote zaal, die ook wel The Night Watch Room wordt genoemd, gelokaliseerd aan het einde van The Hall of Fame.

De nachtwacht is maar liefst 379.5 cm hoog en 453.5 cm breed. Rembrandt was de eerste kunstenaar die een schilderij maakte van een groep mensen in actie en dat ook echt een verhaal vertelt.

Rembrandt werkt met verschillende schaduw- en lichttechnieken om belangrijke zaken te belichten. Zoals het handgebaar van de kapitein en het meisje op de achtergrond. Zij staat symbool voor de kloveniers (oud woord voor schutter). Dit is te zien aan de klauwen van een kip die aan haar gordel hangen. Daarnaast houdt ze een drinkhoorn van de kloveniers vast.

Er zitten nog veel meer verborgen details in het schilderij, die allemaal hun eigen betekenis hebben. Ga er heen en ontdek deze leuke verrassingen zelf.

Aziatische Paviljoen

In 2013 werd het Aziatische Paviljoen geopend met een Aziatische kunstcollectie, ontworpen door architectenbureau Cruz y Ortiz.

De Aziatische collectie laat een mix zien van Chinese -, Japanse -, Indiase – en Indonesische kunst. Hierin zijn ook koloniale meubelstukken, export porselein en zilver te zien.

Bijzondere online collectie

Wat het Rijksmuseum ook heel bijzonder maakt, is dat er 125,000 foto’s van de kunstwerken te vinden zijn op de Rijksstudio website. De directeur Taco Dibbits wil dit aanvullen met 40,000 foto’s uit de rest van de collectie, zodat alle kunstwerken (in totaal 1 miljoen) online beschikbaar worden gesteld.

Het Rijksmuseum heeft ook een indrukkende onderzoeksbibliotheek; de Cuypersbibliotheek. Dit is de grootste en beste onderzoeksbibliotheek in kunstgeschiedenis van Nederland. Daarnaast hebben ze een prachtig restaurant, wat het RIJKS heet. Dit is gelegen in de Philips Vleugel en de bekende kok Joris Bijdendijk is daar de chef. In 2017 kreeg het restaurant een Michelin Ster.

Operatie Nachtwacht

Nachtwacht in het Rijksmuseum, Amsterdam

Momenteel is er Operatie Nachtwacht bezig, het grootste onderzoek ooit naar de Nachtwacht. Hierbij worden nieuwe en geavanceerde technieken gebruikt om te bepalen hoe de Nachtwacht zo goed mogelijk gehouden kan worden. Het gebeurt live in het museum en je kan dus meekijken! Een paar uur is er zeker wel nodig om het museum te ontdekken en omdat het Rijks zo groot en mooi is, komen bezoekers ook regelmatig terug. Je kunt ook een groot deel van de collectie online bekijken via het Rijksmuseum thuis.

Bezoekersinformatie

Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 09:00 to 17:00 uur. Momenteel worden minder bezoekers toegelaten dan normaal vanwege Covid-19, dus plan vroegtijdig je bezoek.

Je kan de tickets van het museum online kopen op de website. Er zijn 3 hoofdroutes langs ‘het beste van het Rijksmuseum’. Daarnaast zijn er andere tours en rondleidingen beschikbaar.

Het Rijksmuseum moet je bezocht hebben!

Rijksmuseum met bloemen

Het Rijksmuseum is gewoonweg het pareltje van Nederland op het gebied van musea. Het prachtige museum gelegen in hartje Amsterdam kan je niet missen tijdens je bezoek aan de stad.

De collectie geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van Nederland. Het neemt je op reis van de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw tot aan nu.

Loop langs de prachtige schilderijen van de Hollandse Meesters, bekijk de uitgebreide collectie van het Delfts blauwe servies en neem een kijkje in de oudste kunstbibliotheek van Nederland. Je kan jezelf helemaal verliezen in de Nederlandse kunstgeschiedenis, je kan er lekker eten en het heeft ook nog een leuke souvenir shop. Kortom, voor ieder wat wils!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen