14 tips voor je vakantie naar het idyllische Lesbos

Kerk op een klif op Lesbos in Griekenland

Gepubliceerd door:
Mandy

“Wat mooi is is goed, en wat goed is wordt vlug mooi”,  schreef Sappho van Lesbos, een antieke dichteres uit het oude Griekenland. Het is niet moeilijk om te begrijpen waar zij haar inspiratie haalde. De dichteres was afkomstig van het prachtige Lesbos.

Een eiland die met zijn 1630 m² één van de grootste Griekse eilanden is, op Kreta en Evia na. Het eiland ligt in de Egeïsche Zee, niet ver van Turkije en Klein-Azië.

Azuurblauwe baai op Lesbos in Griekenland

Lesbos is opgebouwd uit twee vulkanen, die nu niet meer actief zijn. Doordat de oorspronkelijke vulkaanranden ondertussen gezonken zijn, zijn er twee imposante baaien ontstaan: de Golf van Kalloni en de Golf van Gera. Er is wel nog vulkanische activiteit aanwezig in de vorm van warmwaterbronnen.

Bewoond sinds de prehistorie

Lesbos wordt al sinds de prehistorie bewoond. Homerus (een Griekse dichter) vermeldde het eiland al in zijn meesterwerk de Ilias, een epos over de Trojaanse oorlog, daterend uit de achtste eeuw voor Christus. Lesbos is in het noorden onvruchtbaar en kaal.

Het zuidelijke deel is wel erg aantrekkelijk. Het is er dichtbebost en er staan maar liefst 10 miljoen olijfbomen.

Hét perfecte vakantie-eiland

Ligbedden op een Grieks strand

Lesbos biedt een rijke geschiedenis, authentieke Griekse huizen en monumenten, idyllische dorpen, historische kloosters en kerken, boeiende musea en diverse andere bezienswaardigheden.

Ook het landschap tijdens een vakantie op het eiland is er erg afwisselend. Groene landschappen wisselen af met onvruchtbare bergvalleien, eikenbossen en heuvels met groene vlaktes en valleien, prachtige baaien, uitgestrekte olijfboomgaarden en warmwaterbronnen.

Tel daarbovenop nog enkele mooie stranden, ruwe bergen, romantische dorpjes, warmwaterbronnen, leuke bezienswaardigheden en lekkere ouzo. Lesbos heeft alles voor een absolute topvakantie. Activiteiten die je niet mag missen op Lesbos:

Wandelen in het prachtige Skala Kalloni op Lesbos

Deze plek ligt in het noordwesten van de baai van Kalloni. Het is een rustgevend en authentiek Grieks vissersdorpje. De lokale bevolking is er erg vriendelijk. Hier kom je veel vissersbootjes tegen. Er wordt hoofdzakelijk gevist op sardines.

Visjes en salade in een Griekse Taverna

Aan het uitgestrekte zandstrand en op het dorpspleintje vind je enkele leuke cafeetjes en tavernes. Aangezien het strand geleidelijk afloopt in zee is het er erg geschikt om met kinderen naar zee te trekken.

In de nabije omgeving zijn er enkele mooie wandelroutes en fietspaden. Het is er redelijk vlak, dus je hoeft geen doorgewinterd wandelaar te zijn om er mooie wandelingen te maken. Skala Kalloni ligt redelijk centraal en is daarom een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar andere bezienswaardigheden op het eiland.

De traditionele cultuur beleven in Agiassos

Dit stadje ligt op 475 meter hoogte tegen de hellingen van de berg Olympos. Het staat vooral bekend om de Mariakerk, waar elk jaar in augustus vele gelovigen samenkomen om Maria te eren. De bewoners van Agiassos bewaren nog op een traditionele manier de Grieks-orthodoxe waarden en gebruiken.

Winkelen in Agiassos op Lesbos

De binnenstad bestaat uit smalle straatjes, stenen huizen met traditionele dakbedekking in keramiek, mooie balkonnetjes en kleurrijke deuren en ramen. Agiossos ligt temidden van een dicht bos met platanen en dennenbomen, geliefd bij ecotoeristen en wandelaars.

De stad is al van oudsher een belangrijk economisch centrum. De rijkdom van weleer vind je terug in de prachtige herenhuizen in Agiassos.

Genieten van het sprookjesachtige Molyvos

Kasteel van Molyvos op Lesbos

Molyvos is zonder twijfel één van de meest idyllische plaatsen in Lesbos. Het bevindt zich in het noorden van Lesbos en is gebouwd op een heuvel. Het dorp heeft een sprookjesachtige vissershaven (waar de octopus hangt te drogen) en je kan er verdwalen in de vele pittoreske straatjes.

Op de kleine marktjes kan je handgemaakte sieraden en kleding kopen. De belangrijkste winkelstraat is volledig bedekt met een dak van blauweregen. Die bloeit schitterend in de maand mei, maar ook tijdens andere periodes van het jaar is deze straat de moeite. De vele geplaveide straatjes leiden al kronkelend naar het kasteel. Het centrum is volledig autovrij.

Octopus hangt te drogen

Molyvos is best toeristisch, maar slaagde er toch in zijn eigen authentieke stijl te bewaren. Ondanks het feit dat het dorpje door geen enkele rechtgeaarde toerist wordt overgeslagen, beleef je hier toch nog het échte Griekenland. Hier vind je geen discotheken en luidruchtige cafés. Het is hier vooral erg gemoedelijk.

De baai in het dorpje is adembenemend. Je vindt er een mooi kiezelstrand, die een aangenaam alternatief is voor de zandstranden in de directe omgeving, zoals die van Petra en van Anaxos. Het straatbeeld van Molyvos wordt gedomineerd door zalig geurende fruitbomen en kleine bars. Hier proef je nog de echte Griekse keuken.

Baden in de thermen in Eftalou

Tussen Molyvos en Eftalou rijden het hele toeristische seizoen busjes aan en af. In Eftalou ligt een groot kiezelstrand dat in de zomervakantie druk bezocht wordt. Het is een echte toeristische plaats die ook als dusdanig wordt geëtaleerd. Er zijn diverse hotels en horecagelegenheden in de omgeving.

De thermen en warmwaterbronnen van EFtalou

In Eftalou bevindt zich het huis van de bekende auteur Ilias Venezis en het graf van de dichter Argiris Eftaliotis. Het dorp staat bovendien bekend om zijn helende warmwaterbronnen. Er zijn verschillende badhuizen met thermale baden te bezoeken. Aan de kust zie je het warme minerale water langs de rotsen stromen, waarna het één wordt met het zeewater.

Eftalou is nog een echte groene regio, gekenmerkt door dichte begroeiing en kleine baaitjes. Wie het liever wat rustiger wil, kan op zoek naar één van deze afgelegen baaitjes en zo genieten van een eigen privé-strand.

De diversiteit van hoofdstad Mytilini ontdekken

Haven van Mytilini op Lesbos

Mytilini is de hoofdstad van Lesbos. Het is één van de oudste steden van Griekenland. Haar geschiedenis begon zo’n 3000 jaar voor Christus. De stad werd vernoemd  naar één van de dochters van Makaras, volgens de Griekse mythologie de koning van Lesbos.

Ook de naburige gemeenschappen Loutra, Taxiarchis, Panagiouda, Moria, Alifada, Pamfila en Agia Marina behoren tot Mytilini. De stad straalt een unieke schoonheid uit omwille van het prachtige uitzicht over de zee, de vele olijfbomen en haar Byzantijnse burcht.

straatje in Molyvos

In het centrum zijn er nog authentieke eethuizen en ouzeries (waar men ouzo drinkt) te vinden. De prijzen zijn er erg betaalbaar. In de haven gaat het er iets toeristischer aan toe, met diverse hotels en appartementen met uitzicht op zee en enkele populaire stranden zoals Tsamakia. Dit strand bevindt zich aan de voet van het kasteel van Mytilini.

Op minder dan 10 kilometer verwijderd van de hoofdstad vind je Thermi. Hier kan je genieten van een ontspannend thermaal bad. In de vissershaventjes in de omgeving kan je de lokale mezedes, de Griekse tapas, proberen.

De hippie uithangen in Skala Eressos

Skala Eresou in Lesbos, Griekenland

Skala Erressos wordt ook wel het hippiedorpje van Lesbos genoemd vanwege de relaxte sfeer. Dit kleine badplaatsje heeft een mooi en niet-toeristisch zandstrand, leuke bars en gezellige terrasjes aan de waterkant.

Je vindt er nog echte Griekse taverna’s met uitzicht op de fonkelende zee. Vanwege de ligging in het oosten van het eiland kan je je bezoek aan Skala Eressos moeiteloos combineren met een daguitstap naar het Versteende Woud.

Het versteende woud van Sigri bezoeken

Versteende woud op Lesbos, Griekenland

Op het meest westelijke punt van het eiland ligt het authentieke vissersdorp Sigri. Hier bevindt zich onder meer een kasteeltje, maar je vind er ook mooie stranden en gezellige restaurantjes. Het Museum van het Versteende Woud is ook absoluut de moeite waard. Eén van de attracties in het museum is een aardbevingssimulator. Een unieke ervaring!

Het Versteende Woud zelf is een beschermd natuurgebied. Het is het grootste park ter wereld met versteende bomen, een prehistorisch overblijfsel van een vulkaanuitbarsting. De bomen werden tijdens die uitbarsting bedolven onder vulkanische as. Daardoor zijn de meeste bomen van wortel tot top versteend.

De bomen die je in het Versteende Woud kunt bewonderen zijn maar liefst twintig miljoen jaar oud. Wetenschappers concludeerden aan de hand van de verschillende fauna en flora die er groeide, dat Lesbos in de prehistorische tijd een tropisch klimaat had.

Dat valt onder meer af te leiden uit de fossiele bomen en planten die hier gevonden werden, waaronder de gigantische sequoia boom, ook wel mammoetboom genoemd. Die boom is tegenwoordig enkel nog te vinden in tropische klimaten en het westen van de Verenigde Staten.

Wie dat wil kan grote of korte wandelingen maken in het natuurgebied. Er zijn vooraf uitgestippelde routes beschikbaar.

Relaxen in Anaxos

Strand van Anaxos op Lesbos in Griekenland

Deze plek bevindt zich op ongeveer drie kilometer van Petra. Anaxos is een typische badplaats in het noorden, die erg geschikt is voor een luilekkerdagje in een strandstoel met een cocktail in de hand. Het is een redelijk rustige plaats met veel bars, souvenirwinkels en een mooie boulevard.

Er is ook een mooi zandstrand met strandbedjes en parasols. Bovenop een kustrots zie je een klein wit molentje staan. Je kan gezellig gaan wandelen in en rond het dorp. In de buurt van Anaxos kom je nog vaak ezeltjes tegen die allerlei goederen vervoeren en schaapjes die samen met hun herder de straat kruisen.

De rots van Petra beklimmen

Petra met kerk op de rots

Petra ligt aan de noordelijke kust van Lesbos. Je vindt het tussen de andere trekpleisters Anaxos en Molyvos. Het plaatsje dankt zijn naam aan de vulkanische rots die middenin het dorp ligt. Petra betekent namelijk ‘steen’ en is een van oorsprong Latijnse woord. Het is ook een meisjesnaam die in Griekenland erg populair is. De mannelijke tegenhanger ervan is Petrus.

Bovenop deze vulkanische rots staat de kerk van Panagia Glykofilousa, een klein schattig kerkje. De klim naar deze kerk is best pittig. Wie erin slaagt de 114 treden te beklimmen, geniet boven van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Langs het strand zijn verschillende bars, waar je onder het genot van een glaasje Griekse ouzo van het mooie uitzicht op de zee kunt genieten. Er worden hier veel watersporten beoefend en ook wandelaars vinden hier hun gading.

Wie dat wenst kan een mooie wandeling maken naar Molyvos of naar Petri, twee naburige dorpen. In Petra kan je vanuit de haven ook op dagtrip vertrekken naar bijvoorbeeld Skala Sykaminia.

Dineren in Sykaminia

Sykaminia ligt in de schaduw van de hoogste berg van Lesbos, de Lepetimnos. In het dorp vind je het huis van de Griekse auteur Stratis Mirivilis. In de kerk van Sotiros staat een impressionante houten iconostase, een wand met iconen van de orthodoxe kerk. Het kerkje van Agia Fotini is opgedragen aan de beschermheilige van het dorp.

Kerkje Panagia gorgona

Skala Sikaminia ligt aan de kust, op zo’n drie kilometer van Sikaminia. Het is een gezellige plaats met een afgesloten haventje met schilderachtige vissersbootjes. Op een rots in zee zie je het kerkje van Panagia Gorgona, de heilige Maria, staan. Je kan in de haven heerlijk dineren met zicht op de ondergaande zon.

Flamingo’s spotten in Kalloni

Flamingo's in de baai van Kaloni

Kalloni is een schitterend natuurgebied in het midden van Lesbos. De sardientjes uit de baai van Kalloni worden geëxporteerd naar alle continenten. Ten zuidoosten van Kalloni liggen zoutpannen: dat zijn plekken waar nog actief zout uit zeewater gewonnen wordt. De 1O meter hoge zoutberg zie je al vanaf de kustlijn.

In de buurt van de buitenste pannen vind je exotische vogels zoals zwarte ooievaars, witte reigers en zelfs flamingo’s. Daarom is hier een vogelobservatietoren opgericht voor het grote publiek.

Veel wetenschappers doen er onderzoek naar de vele diverse diersoorten die er leven. Maar ook natuurliefhebbers van overal ter wereld trekken naar dit deel van Lesbos.

Ouzo drinken in Plomari

Ouzo drinken aan het strand met een hapje

Ouzo: You love it or You hate it. Eén ding is zeker: Plomari is de ouzo hoofdstad van Griekenland. In de stad zijn er verschillende ouzo fabrieken en er zijn twee ouzo museums. Bekende ouzo-merken als Barbayanni, Arvaniti, Giannatsi en Pitsiladi worden hier geproduceerd. Je kan hier ook het Barbayanni Museum bezoeken.

Elk jaar tegen eind juli wordt hier het ‘Ouzo festival’ georganiseerd. Dit is een aanrader voor wie graag een lokaal festival of een authentieke Grieks volksfeest wil meemaken. Ook het zeepmuseum in het dorp is de moeite waard.

Visserdorpje Plomari op Lesbos, Griekenland

Plomari is de grootste stad op Lesbos, na de hoofdstad Mytilini. De architectuur van de stad is erg schilderachtig en bestaat uit grote oude huizen in verschillende kleuren die tegen de heuvels gebouwd zijn.

Het strand van Agios Isidoros is een lang en georganiseerd strand. Al jarenlang wappert hier een Blue Flag. Deze vlag is een soort eco-label dat wordt uitgereikt aan aan ecologisch kostbare gebieden en schone stranden. Andere stranden in de buurt van Plomari zijn het zandstrand van Melina en het strand van Amoudeli.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen