Livorno bezienswaardigheden – De belangrijkste havenstad in Toscane

Kanaal met boten en oude kleurrijke huizen in Livorno, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

De stad Livorno is een belangrijke havenstad in Toscane. Hoewel de stad vroeger niet meer was dan een klein vissersdorpje is het tegenwoordig een echte havenstad. Ontdek in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden van Livorno.

Livorno is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Livorno. En daarnaast een populaire aanlegplaats tijdens Middellandse Zee cruises.

Haven van Livorno

Uitzicht op Livorno en de haven met veel zeilboten

In de vijftiende eeuw is de haven gebouwd in opdracht van Giulio de Medici. Deze bouw was het gevolg van verzanding in de haven van Pisa, dat 15 kilometer naar het noorden ligt. Naast de haven is er ook aan de stad gebouwd, in de vorm van een ster.

Aan het eind van de 16e eeuw werd Livorno een vrijhaven, dit gebeurde onder leiding van Ferdinand I. De stad bleef een vrijhaven tot 1860.

Tijdens de tweede wereldoorlog is Livorno gebombardeerd, hierbij was ook de haven een doelwit. Ondertussen is de haven van Livorno hersteld en laat de haven een goede indruk achter.

Monument van de vier Moren

Monument van de vier Moren in Livorno

Het Monumento dei Quattro Mori is een van de belangrijkste monumenten in de stad. Het beeld staat net buiten het historische centrum in de buurt van de haven. Op de sokkel staat een standbeeld van Ferdinand I en onderaan het monument zitten vier Moren, zij zitten in een gehurkte positie met kettingen vast aan de sokkel. Pas later zijn de Moren toegevoegd aan het monument.

Het monument zou de slavernij moeten voorstellen, op de gezichten van de Moren zou pijn te zien zijn. het oorspronkelijke plan was om ook een fontein aan het monument toe te voegen, maar deze fontein is uiteindelijk in Florence terecht gekomen en staat daar op het Piazza Annuzianta.

Kathedraal van Livorno

Uitzicht op de kathedraal van Livorno

De kathedraal van Livorno, of de Duomo di Livorno, ligt aan het Piazza Grande. De kathedraal is in de zestiende eeuw gebouwd en staat tegenwoordig beter bekend als de Sint Franciscuskathedraal. Dit komt omdat de kathedraal gericht is aan de heilige Franciscus van Assisi.

Aan het begin van de zeventiende eeuw is de bouw van de kathedraal voltooid. In de jaren erna is de Duomi di Livorno nog verschillende keren gerenoveerd en aangepast. Er zijn onder andere twee zijkapellen bijgebouwd.

Tijdens de bombardementen van de tweede wereldoorlog is ook deze kathedraal beschadigd geraakt. De jaren erna is de kathedraal hersteld. De binnenkant van de kathedraal heeft een imposante uitstraling gekregen door al het marmer dat verwerkt is in het interieur.

Kerk van Sint Jacob

De kerk van Sint Jacob, Chiesa di San Jacopo, is te vinden op de boulevard van Livorno. De Sint Jacob is al in de twaalfde eeuw op deze plek gebouwd en in de eeuwen erna is de kerk verschillende keren verbouwd.

Van de kleine kerk die hier vroeger is gebouwd valt dus niks terug te zien. Een van de weinige versieringen die nog in de kerk hangt is een Latijns kruis.

De rest van de decoraties zijn verplaatst naar het Leonello Barsetti-museum. Deze kerk ligt op maar een paar meter van de zee en naast de mooie locatie wordt de kerk gezien als de mooiste van de stad Livorno.

Piazza Grande plein

Oude kleurrijke huizen aan het Piazza Grande plein in Livorno

Het Piazza Grande plein is het meest imposante en tevens belangrijkste plein van de stad. Om het plein staan een aantal monumentale gebouwen. Zo staan de kathedraal van Livorno, de Duomi di Livorno, en het koninklijk paleis, het Palazzo Granducale, hier.

Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog is geprobeerd om de originele staat van het plein terug te brengen, hier is men aardig in geslaagd. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in Livorno. Naast het paleis en de kathedraal staat hier ook het Palazzo della Dogana.

In het Palazzo della Dogana is de kamer van koophandel gevestigd en het Palazzo Comunale, waar tegenwoordig het stadhuis gevestigd zit. Zelfs de laatste paar jaar hebben er nog veranderingen plaatsgevonden op het plein, zo is er onder andere een voetgangersgebied gekomen.

Fortezza Nuova

Fortezza Nuova fort in Livorno

Het Fortezza Nuova is in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Medici. Het fort werd omringt door water en kreeg een stadsmuur om zich heen gebouwd. Het fort is met bruggen verbonden aan het vaste land en is nu nog steeds omringt met water.

Wel is het Fortezza Nuova omgebouwd tot stadspark. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over de kanalen en over de wijk Venezia Nuova, Klein Venetië, waar het fort is gelegen.

Fortezza Vecchia

Oude vesting Fortezza Vecchia in Livorno

Het Fortezza Vecchia moest als beschermend fort dienen. Het fort is in de haven gebouwd en van hieruit werden aanvallen geweerd en de stadsgrenzen bewaakt. Toen de bescherming eeuwen later niet meer nodig was heeft het fort als militaire academie met barakken gediend. Tegenwoordig is het fort vooral in gebruik voor culturele evenementen.

Viale Italia boulevard

Terrazza Mascagni boulevard tijdens zonsondergang in Livorno

Voor veel bezoekers is deze boulevard het mooiste gedeelte van Livorno. Vooral tijdens de zonsondergang is het hier prachtig. Wanneer je over de boulevard wandelt kom je aan de ene hand langs verschillende restaurantjes waar je lekker buiten kunt zitten. Verder kom je langs het aquarium, het openluchtzwembad en verschillende parken.

Aan de andere hand kom je langs de stranden die aan het Ligurische Zee zijn gelegen. Het Terrazza Mascagni is het mooiste stukje van de boulevard. Dit terras heeft een prachtige betegeling en is ommuurd met kolommen. De uitstraling doet je terugdenken aan een lange tijd geleden.

Aquarium van Livorno

Vissen en een scheepswrak in het water van Aquarium Livorno

Het aquarium van Livorno ligt aan de Viale Italia. Dit aquarium opende al in het jaar 1937 voor het eerst zijn deuren en heeft zijn naam te danken aan de wetenschapper en bioloog Diacinto Cestoni. Hij heeft kunnen aantonen dat een parasiet verantwoordelijk is voor schurft.

Tijdens de tweede wereldoorlog raakte ook dit gebouw beschadigd en na de oorlog is het helemaal opnieuw opgebouwd. Het aquarium voldeed in de twintigste eeuw niet meer aan de eisen en is toen verbouwd.

Binnen tien jaar is het aquarium helemaal veranderd. Verschillende biotopen worden hier tentoongesteld in zoetwater en zoutwater tanks die tijdens de verbouwing zijn geplaatst.

Het aquarium is zeer leerzaam, je kunt er vooral veel leren over alles wat in de zee leeft, maar er wordt ook iets over de mediterrane geschiedenis tentoongesteld. Het is zeker een bezoek waard, of je nu met of zonder kinderen op vakantie bent.

Museo Civico Giovanni Fattori

Het Museo Civico Giovanni Fattori is te vinden in de Villa Mimbelli, dit is een prachtige aristocratische villa. De naam van het museum komt van de schilder Giovanni Fattori. Een deel van het museum is gewijd aan de schilderijen van deze Italiaanse schilder.

Daarnaast hangen er ook prachtige schilderijen van andere beroemde schilders en zijn er zelfs een aantal andere kunstwerken te vinden. In de loop der tijd zijn er ook steeds meer archeologische voorwerpen in het museum verzameld.

Venezia Nuova stadswijk

Boten aan de gracht in Livorno in de wijk Venezia Nuova

Een leuke bezienswaardigheid in Livorno is de wijk Venezia Nuova. Deze stadswijk heeft niet voor niks de bijnaam Klein Venetië. Door de wijk lopen veel kanalen waardoor je eigenlijk meteen aan Venetië denkt. De kanalen zijn oorspronkelijk gemaakt om de stad te beschermen tegen eventuele belegeringen en aanvallen.

Door veel mensen wordt deze wijk als het echte centrum van Livorno gezien, ondanks dat Venezia Nuova pas later bij de stad is gebouwd en het niet bestond toen de stad werd opgericht.

In dit stadsdeel zijn veel mooie architectonische bezienswaardigheden te vinden. Zo heb je in deze wijk de Chiesa San Fernandino, de Bottini dell’olio, het Fort San Pietro, het Fortezza Nouva en het paleis van de Dominicanen. Tijdens het Effetto Venezia is de wijk het meest levendig.

Het Effetto Venezia wordt jaarlijks in de zomermaanden gehouden. Tijdens het feest zijn de kanalen en straten versierd met prachtige decoraties en vinden er optredens plaats en zijn er straatartiesten waar je van kunt genieten. Ook staan er kraampjes met verschillende producten.

Santa Caterina kerk

De Santa Caterina is een prachtige achttiende eeuwse kerk. De kerk, met zijn barokke stijl, staat in de wijk Venezia Nuova. De Santa Caterina heeft een 63 meter hoge koepel, dit is het opvallendste element van de kerk. Door de hoogte steekt de koepel boven de andere gebouwen uit, vaak wordt het ook als herkenningspunt gebruikt in Livorno.

Het interieur is gedecoreerd met prachtig geschilderde fresco’s. Cesare Maffei heeft deze geschilderd. De schilderingen beelden een gedeelte van het leven van Maria uit, ook zijn er vier evangelisten te herkennen.

Aan de binnenkant van de koepel zit een van de grootste fresco’s van de regio, tevens is deze fresco volgens velen ook de mooiste van de regio. De fresco’s zijn vandaag de dag behoorlijk beschadigd, maar het is nog steeds erg indrukwekkend om te bekijken.

Teatro Carlo Goldoni theater

Halverwege de negentiende eeuw is er begonnen met de bouw van het Teatro Carlo Goldoni. Rond het jaar 1843 werd de eerste steen gelegd. Ondanks dat het gebouw meerdere malen een renovatie heeft ondergaan, heeft het zijn authentieke karakter weten te behouden.

Dit theater is het belangrijkste theater in de stad. Hier kun je vooral stukken van Pietro Antonio Stefano Macagni horen. Van deze Italiaanse dirigent en componist is zelfs een museum ingericht in een gedeelte van het theater. Daarnaast kun je ook luisteren naar andere stukken uit de muziekgeschiedenis.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen