De 10 mooiste bezienswaardigheden van Florence

Uitzicht over Florence, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

Florence, Firenze in het Italiaans, is de hoofdstad van de provincie Firenze en van de regio Toscane. Florence is de bakermat van de renaissance. Hier woonden vele wereldberoemde kunstenaars en wetenschappers, zoals Michelangelo Buonarroti en Galileo Galilei.

Florence barst van prachtige pleinen, bruggen en paleizen. Het is het absolute culturele hoogtepunt van Toscane en misschien zelfs van Italië, en daarom dé perfecte bestemming voor een stedentrip. Onze top 10 bezienswaardigheden in Florence.

Kathedraal van Florence

Duomo of kathedraal van Florence in Italië

Basilica di Santa Maria del Fiore is veruit het bekendste kerkgebouw in Florence. De kathedraal van de stad Florence staat centraal in het historische centrum. Vanaf elk punt in de stad zie je de majestueuze koepel en de overdadig versierde gevel van de kathedraal.

Vanbuiten is de kerk prachtig om te zien. De witte gevel en de rode koepels geven de voorgevel een imposante uitstraling.

De koepel van de kathedraal van Florence

Ook vanbinnen is de kerk een echt plaatje. Er heerst een lichte en rustgevende sfeer binnenin, met fraaie vloeren en prachtig houtsnijwerk. Boven de gouden preekstoel zie je een mooie plafondschildering met Bijbelse taferelen. Wie een mooi panorama over de stad wenst, kan de 414 traptreden beklimmen tot boven.

Onder de begane grond is er ook een bezoekruimte. Hier zie je nog de fundamenten van de kerk en diverse eeuwenoude fresco’s. Je kan de kathedraal gratis bezoeken. Hoewel er vaak in lange rijen staan, kom je vaak wel snel de kerk binnen. Wie er de Campanile di Giotto (de toren), het Baptisterium (de kapel) en de koepel wil bezoeken, moet wel tickets kopen.

Piazza della Signoria in Florence

piazza della signoria in Florence, Italië

Het Piazza della Signoria is zonder twijfel het belangrijkste plein van Florence. Je vindt hier het Palazzo Vecchio, het Uffizi Museum, het stadhuis en de Loggia dei Lanzi. Die laatste is een majestueuze overdekte beeldengalerij met als bekendste marmeren beelden de Sabijnse Maagdenroof, Perseus en Medusa en Hercules en de Centaur.

Je vindt op het plein ook een replica van Michelangelo’s David. De Loggia dei Lanzi dateert uit de 14e eeuw en is de absolute trekpleister op Piazza della Signoria.          

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio in Florence, Italie

Dit gebouw dateert uit begin 14e eeuw. Het werd in het verleden onder meer Palazzo della Signoria genoemd omwille van zijn ligging aan de Piazza della Signoria. Vroeger was het het bestuurlijke centrum van Florence.

Dante en la divina commedia in Florence, Italie

Tegenwoordig is er een museum gevestigd met werken van grote Italiaanse meesters zoals Mantegna, Pontormo en Donatello. Voor het Palazzo Vecchio staat de negentiende eeuwse replica van de David van Michelangelo.

In het Palazzo vind je ook het dodenmasker van schrijver Dante Alighieri, bekend van La Divina Commedia, een epos over het hiernamaals. Dit dodenmasker speelt ook een belangrijke rol in het boek Inferno van Dan Brown.

Galleria dell’Accademia

David in de galleria dell accademia in Florence

Wie de replica van Michelangelo’s David voor het Palazzo Vecchio al imposant vond, mag Galleria dell’Accademia zeker niet missen. In dit museum vind je namelijk het originele beeldhouwwerk. Het wordt als hét meesterwerk van Michelangelo beschouwd.

Er bevinden zich nog andere werken van Michelangelo in het museum, onder meer de beelden van de vier slaven, namelijk Atlantus, de jonge slaaf, de bebaarde slaaf en de ontwakende slaaf. Ook de Mattheüs en de Pietà van Palestrina zijn van zijn hand.

De Galleria dell’Academia was de eerste kunstacademie voor schilders in Europa. Onder leiding van kunstenaars uit de late renaissance zoals Giorgio Vasari, Agnolo Bronzino en Bartolomeo Ammanati werd deze academie opgericht. De kunstwerken van bekende kunstenaars dienden als voorbeeld voor de studenten van de academie.

Je vindt hier verder nog renaissancistische schilderijen van Paolo Uccello, Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli en Andrea del Sarto. Ook het Muziekinstrumentenmuseum bevindt zich in de Galleria dell’Accademia.

Uffizi museum van Florence

Het Uffizi in Florence, Italie

Net zoals de Accademia is ook het Uffizi een erg populair museum onder toeristen. Hier vindt je een prachtige kunstcollectie met kunst- , schilder- en beeldhouwwerken van onschatbare waarde. Het bekendste werk in het Uffizi is sowieso ‘De Geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli. Het werk toont de aankomst van Venus in Cyprus. Het werk werd vervaardigd in opdracht van Lorenzo de Medici.

Vergeet zeker niet af en toe ook door de ramen van het Uffizi te kijken. Je geniet zo van diverse mooie uitzichten op de Ponte Vecchio en het Palazzo Vecchio. In het Uffizi kunnen de wachtrijen erg oplopen. Het is dan ook het best om al van te voren een voorrangsticket te kopen (€28) zodat je niet urenlang hoeft te staan wachten.

Neptunusfontein

Neptunusfontein in Florence, Italie

Deze fontein bevindt zich op het Piazza della Signoria. Het marmeren beeld van Neptunus is meer dan 5 meter hoog. Daaromheen staan bronzen beelden van riviergoden met marmeren paarden. De fontein werd in 1565 vervaardigd door Bartolomeo Ammanati ter ere van het huwelijk tussen Francesco de Medici met aartshertogin Johanna van Oostenrijk.

De fontein verwijst naar de overwinning van Florence over Pisa. Met het plaatsen van de fontein wilde Cosimo de Medici, de vader van Francesco, de stad herinneren aan zijn heroïsche prestaties met de Florentijnse marine.

Ponte Vecchio

Bruggen over de rivier de Arno in Florence

De middeleeuwse Ponte Vecchio werd gebouwd in 1345. De brug verbindt de twee oevers van de rivier de Arno die door Florence stroomt. De huidige stenen brug verving een houten brug die in 1333 werd verwoest tijdens een overstroming.

De ponte Vecchio over de rivier de Arno in Toscane, Italie

Ponte Vecchio is vooral bekend omwille van de vele juwelenwinkeltjes die zich op de brug bevinden. In vroegere tijden stonden hier echter de slagers in plaats van juweliers. Maar aangezien het slachtafval zo erg stonk, moesten de slagers uiteindelijk verhuizen naar de rand van de stad.

Vooral de mystieke Corridoio Vasariano (de Vasari passage) is er berucht. Dat is een Italiaans bouwwerk uit 1565, die in opdracht van de Medici’s werd gebouwd. Het was een geheime passage van 1km lang tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti, die over de Ponte Vecchio loopt.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti en de tuinen

Dit is een majestueus landgoed dat ooit eigendom was van de bankier Luca Pitti. Het werd gebouwd naar een ontwerp van Filippo Brunelleschi. Later werd het gekocht door de familie de Medici. Zij woonden er tot 1737. Door de jaren heen werd op het domein veel aangebouwd en verbouwd. Uiteindelijk werd het het eigendom van de koninklijke familie.

In Palazzo Pitti zijn momenteel een aantal musea gevestigd. Je vindt er de Galleria del Costume, Museo degli Argenti, Museo delle Carozze en de Galleria Palatina. Die laatste herbergt een groot deel van de kunstcollecties van de familie de Medici. Zo zijn er onder meer werken van Titiaan, Caravaggio en Rafaël te bewonderen.

Giardino di Boboli

Tuinen van Giardino di Boboli

De Boboli tuinen werden in de 16e eeuw aangelegd voor de echtgenote van Cosimo de Medici, vrouwe Eleonora van Toledo. Niccolo Percoli ontwierp de tuinen maar overleed in 1550, waarop Bartolomeo Ammanati werd ingeschakeld om het originele ontwerp verder uit te werken.

Boboli is het summum onder de Toscaanse tuinen. Het is een soort renaissancistische kopie van zowel natuur als kunst. Het park bestaat uit buxushagen die in een patroon werden gesnoeid, en bosjes van cipressen en eiken.

Er staan ook verschillende standbeelden in Boboli, waarvan er velen uit de Romeinse periode stammen. Het is hier nooit erg druk en daarom is het een welkome verademing in de overvolle stad. Perfect om de drukte van het centrum even te laten voor wat het is.

De tuin bestaat uit vele bekende kunstwerken, zoals de Grotta Grande van architect Buontalenti, die algemeen als de voorloper van Gaudí wordt beschouwd. In de grot staat de prachtige Badende Venus van Giambologna.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Basilica San Lorenzo en Laurenziana

Deze bibliotheek, die ook wel kortweg Laurenziana wordt genoemd, bevindt zich bij de Basilica San Lorenzo, de parochiekerk van de familie de Medici. Hier liggen de meeste leden van de Medici familie begraven. Je kan hier hun graftombes bezoeken en de gigantische zuilen en het prachtige plafond bewonderen.

Het Laurenziana werd ontworpen door Michelangelo en wordt beschouwd als een  bouwkundig meesterwerk. De bibliotheek kwam er nadat  kardinaal Giulio de Medici opperde om de uitgebreide boekencollectie van de Medici’s onder te brengen in een kloosterbibliotheek.

Er zijn veel documenten en manuscripten van de Medici familie te vinden. Die bevinden zich op de eerste verdieping, zodat er bij eventuele wateroverlast geen blijvende schade zou zijn.

Santa Croce

Basilica di Santa Croce

Eén van de belangrijkste kerken van Florence is de Basilica di Santa Croce, die aan het gelijknamige plein Santa Croce ligt. Het behoort tot de mooiste gotische basilieken van Italië.

Binnenin zijn verschillende kunstschatten te bewonderen. Je vindt er het graf van Michelangelo Buonarotti, de crucifix van Donatello en diverse graftombes van bekende Florentijnen. Rijke families die als patroon optraden voor de bouw van deze prachtige kerk, hadden het voorrecht om in de Basilica di Santa Croce begraven te worden. 

Piazzale Michelangelo

Uitzicht over Florence vanaf Piazalle Michelangelo

Voor een prachtig uitzicht over de stad Florence moet je zeker het Piazzale Michelangelo bezoeken. Dit plein ligt op een heuvel en daarom is het panorama er zo geweldig. Je hebt hier uitzicht op de Ponte Vecchio, Uffizi, Santa Croce en de Santa Maria del Fiore.

Standbeeld op het Piazalle Michelangelo

Centraal op het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo. Je vindt er ook een kopie van zijn David en enkele andere beelden die bedoeld waren voor het graf van Giuliano en Lorenzo de Medici: de Nacht en de Dag, het Morgenlicht en de Avondschemering.

Zak bij avond af naar Piazzale Michelangelo. Hier geniet je van de mooiste zonsondergang en een prachtig uitzicht op het historische centrum en de ondergaande zon.

Firenze Card

Een handige manier om voordelig veel van Florence te zien is met de Firenze Card. Met de Firenze Card heb je 72 uur toegang tot nagenoeg alle bezienswaardigheden in de stad. De kaart kost 85 euro per persoon en kinderen tot 18 jaar zijn gratis. De Firenze Card kun je hier kopen.

Voor 7 euro extra koop je de Firenze Card +. Deze biedt gedurende de geldigheidsduur van 72 uur ook gratis toegang tot het openbaar vervoer.

Als je op vliegreis gaat naar Italië dan wil je natuurlijk voordelig en betrouwbaar parkeren. Boek Parking Rotterdam Airport eenvoudig via Vliegen en Parkeren!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen