Top 10 bezienswaardigheden in Boedapest

vrouw met hoed kijkt uit boedapest hongarije

Gepubliceerd door:
Mandy

Op zo’n 2 à 2,5 uur vliegen vanaf Schiphol vind je een van de mooiste steden van Europa: de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau: aan de ene kant vind je het heuvelachtige Boeda, aan de andere kant het vlakke, hippe Pest.

Of je er nu naartoe komt voor de historische bezienswaardigheden, voor het levendige uitgaansleven of om te shoppen: de stad heeft voor ieder wat wils. Heb jij totaal geen idee wat te doen in Boedapest? Met deze top 10 bezienswaardigheden helpen wij je op weg!

De Burchtwijk

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest is de Burchtheuvel (Varhégy), met daarop de ommuurde Burchtwijk. Hier vind je onder andere de burcht van Boeda, de Matthiaskerk en het Vissersbastion. Bovendien heb je vanaf hier een fantastisch uitzicht over de stad. De Burchtwijk is dan ook letterlijk én figuurlijk een van de hoogtepunten van Boedapest.

De burcht van Boeda

Uitzicht op de burcht van Boeda in Boedapest, Hongarije

Niet te missen is de burcht van Boeda. Zeker vanaf de Pest-zijde van de stad biedt het paleis een imposante aanblik. Ooit was het het thuis van de Hongaarse koningen, tegenwoordig zijn er verschillende musea in gehuisvest: het Ludwig Museum in gebouw A, de Nationale Galerie in de hoofdvleugels van het voormalige slot (gebouwen B, C en D) en het Historisch Museum in gebouw E.

Rondom de burcht kun je uren rondslenteren door de smalle straatjes, authentieke, middeleeuwse huizen en leuke souvenirwinkeltjes. Vergeet niet om tussendoor een kopje koffie te drinken in een van de gezellige koffiehuizen!

Matthiaskerk (Mátyás-templom)

Matthiaskerk in Boedapest, Hongarije

Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in de Burchtwijk is de Matthiaskerk aan het Drievuldigheidsplein (Szentháromság tér). Veel van de Hongaarse koningen werden hier gekroond, net als het Oostenrijkse keizerspaar Frans-Jozef en Elizabeth (Sisi). Je vindt in de kerk verschillende belangrijke graven en kerkschatten.

Vissersbastion (Halászbástya)

Uitzicht over Boedapest vanaf het Vissersbastion in Boedapest, Hongarije

Ook het 19e-eeuwse Vissersbastion, direct achter de Matthiaskerk, is de moeite van een bezoek waard. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over de Donau en een groot deel van de stad.

Waar de naam Vissersbastion vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Een mogelijkheid is dat het genoemd is naar de vissers die beneden in de Waterstad woonden en hier hun waar verhandelden.

Een andere mogelijkheid is dat het deze naam heeft gekregen, omdat dit deel van de burchtmuur vroeger door de vissers van Boeda werd verdedigd.

Tip: als je imposante trap van 145 treden van het Vissersbastion afloopt, kom je bij de Waterstad uit.

Sint-Annakerk (Szent Anna-templom)

Bovenzijde van de Sint-Annakerk in Boedapest, Hongarije

Midden in Waterstad aan Batthyány tér (plein) vind je de 18e-eeuwse barokke Sint-Annakerk, die door velen de mooiste kerk van de stad genoemd wordt.

En terecht: het is duidelijk dat er veel zorg en aandacht is besteed aan de kerk. Er worden regelmatig werken van Mozart, Vivaldi en andere beroemde componisten ten gehore gebracht.

Tip: vanaf Batthyany tér heb je een prachtig uitzicht op het Parlementsgebouw.

Gellértheuvel

Uitzicht over Boedapest in de avond

De 235 meter hoge Gellértheuvel is geliefd bij zowel locals als toeristen. Het is namelijk het hoogste punt van de stad en je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over Boeda en Pest. Geen wonder dat de heuvel al sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Boven op de heuvel vind je de Citadel van Boeda, een vesting die vrijwel het hele bergplateau inneemt.

Aan de voet van de heuvel ligt het Géllerthotel, dat ooit een van de mooiste, modernste en duurste hotels van Budapest was. Het was dan ook de inspiratiebron voor de film The Grand Budapest Hotel.

Leuk om te weten: Prinses Juliana en Prins Bernhard verbleven tijdens hun huwelijksreis in 1937 in dit hotel.

Het Parlementsgebouw

Uitzicht op het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije

Tijd om de Donau over te steken: we gaan naar Pest! Een van de hoogtepunten aan deze kant van de rivier is het Parlementsgebouw, dat maar liefst bijna 700 kamers telt. Het werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en is geïnspireerd op het Britse Parlementsgebouw. Toen het af was, was het het grootste Parlementsgebouw ter wereld.

Boek een rondleiding met gids

Andrássyboulevard (Andrássy út)

Uitzicht over de Andrássyboulevard tijdens zonsondergang in Budapest, Hongarije

Ook in Pest ligt de Andrássyboulevard, die sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je onder andere het indrukwekkende gebouw van de Hongaarse Opera.

Verder staat vlak bij het zuidwestelijke uiteinde van de boulevard de monumentale Sint-Stefanuskerk, de grootste kerk van Boedapest.

Aan het andere uiteinde van de boulevard vind je het Heldenplein, met het Millenniummonument. Dit is een 45 meter hoge zuil met op de top de aartsengel Gabriël. Het monument werd overigens rond 1900 al ontworpen dus het heeft niks met de millenniumwisseling te maken.

Vlak bij het Heldenplein, tenslotte, staat het House of Terror, een museum over de wandaden uit het fascistische en communistische tijdperk in Hongarije.

Stadspark (Városliget)

Ingang van de Vajdahunyaburcht in Boedapest, Hongarije

Elke grote stad heeft een stadspark. Zo ook Boedapest. En wat voor eentje! Vanaf het Heldenplein wandel je er zo naartoe.

Het eerste wat je ziet als je het park betreedt, is de sprookjesachtige Vajdahunyaburcht uit 1896. Dit gebouw is een mengsel van verschillende architectonische stijlen en geen 2 torentjes zijn gelijk.

In de zomer kun je in het park heerlijk wandelen, bootje varen en picknicken tussen de locals en in de winter kun je er fantastisch schaatsen. Vooral als de zon is ondergegaan en de schaatsvijver sfeervol verlicht is.

In het stadspark vind je ook het Széchenyi-badhuis, met een bad dat vooral in de winter heerlijk is met een watertemperatuur van 37 graden. Koop je ticket online zonder wachtrij.

Ook vind je hier de grootste en oudste dierentuin van Hongarije. Wist je dat de eerste giraffe in deze dierentuin geschonken werd door de Oostenrijkse keizerin Sissi?

Grote Markthal Boedapest

Voorzijde van de Grote Markthal in Boedapest, Hongarije

Wat niet mag ontbreken tijdens je stedentrip in Boedapest, is een bezoek aan de Grote Markthal. Deze markt is uitgeroepen tot de mooiste markt van Europa, won een belangrijke prijs voor zijn architectuur en werd door CNN zelfs uitgeroepen tot de mooiste markt van de wereld!

Je kunt hier terecht voor heerlijke versproducten, waaronder zeer goede vis en vlees dat je op geen enkele andere plak in Boedapest kunt krijgen. Jó étvágyat!

Grote Synagoge van Boedapest

Binnenzijde van de Grote Synagoge in Boedapest, Hongarije

Ook een bezoek aan de Grote Synagoge van Boedapest is de moeite waard. Dit is de grootste synagoge van Europa, en de op een na grootste van de wereld. Er kunnen ongeveer 5.000 personen tegelijk in.

Wil je naar Boedapest toe?
Bekijk onze stedentrips naar Boedapest

Koop de Boedapest kaart en bezoek alle musea en gratis toegang tot thermaal bad

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen