Top 10 bezienswaardigheden Lissabon – de beste tips voor een onvergetelijke citytrip Lissabon

vrouw met hoed kijkt naar bekende gele tram lissabon portugal

Gepubliceerd door:
Mandy

Heb je zin in een stedentrip naar een leuke, historische stad waarvoor je niet uren in het vliegtuig hoeft te zitten? Denk dan eens aan Lissabon. De hoofdstad van Portugal ligt op ruim 3 uur vliegen vanaf Schiphol en het is de perfecte bestemming als je van pittoreske straatjes, oude kerkjes en indrukwekkende paleizen en kastelen houdt.

Heb je geen idee wat te doen in Lissabon? Geen zorgen! In dit artikel delen wij onze top 10 bezienswaardigheden in Lissabon met jou. Zo weet je zeker dat alle highlights van Lissabon de revue passeren tijdens je vakantie!

Castelo de São Jorge

Uitzicht op Castelo de São Jorge in Lissabon, Portugal

In Alfama, de oudste wijk van Lissabon, ligt het Castelo de São Jorge, oftewel het Kasteel van Sint Joris. Dit is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht over de stad. Zoek zeker even de periscoop op, om de stad goed te kunnen bekijken.

Ook de ruïne van het kasteel is erg de moeite waard. Het kasteel werd in 1755 grotendeels verwoest door een zware aardbeving en op de binnenplaats kun je resten van het oude kasteel zien. Zo kun je in het opnieuw gebouwde Casa Ogival een multimediavoorstelling bekijken over de geschiedenis van Lissabon.

Sé de Lisboa

Tram rijdt voorbij de kathedraal Sé de Lisboa in Lissabon, Portugal

Een van de andere niet te missen bezienswaardigheden in Alfama is de Sé de Lisboa, oftewel de Kathedraal van Lissabon. Deze werd gebouwd op de plek van de moskee, toen Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, de stad op de Moren veroverde in 1147. De Sé de Lisboa is inmiddels de enige kathedraal die nog over is in de stad. Het gebouw bestaat uit een mengeling van architectuur uit de romaanse, gotische en barokperiode.

Tip: ga vroeg in de ochtend om de drukte voor te zijn. Dan heb je binnen ook nog eens het mooiste licht.

Mosteiros dos Jerónimos

Uitzicht op Mosteiros dos Jerónimos in Lissabon, Portugal

In de wijk Belém vinden we het Mosteiros dos Jerónimos (het Hiëronymietenklooster). Dit klooster is gebouwd in de typische Manuel-stijl, die alleen in Portugal en de voormalige Portugese kolonies is terug te vinden. Dankzij deze bijzondere bouwstijl staat het klooster, samen met de Torre de Belém, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maar in plaats van een klooster kunnen we beter spreken van een kloostercomplex. Het bestaat namelijk uit 3 delen.

In de linkervleugel vind je het Nationaal Archeologisch Museum van Portugal. Hier kun je archeologische vondsten van over de hele wereld bewonderen, waaronder objecten uit het oude Egypte. Deze hebben de Portugese ontdekkingsreizigers meegenomen tijdens hun vele reizen.

In de rechtervleugel vind je de Santa Maria-kerk, waar enkele van de beroemdste Portugese schrijvers en dichters begraven zijn. Verder vind je hier de graven van de Portugese koninklijke familie en het praalgraf van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Dankzij zijn succesvolle reis naar Oost-Indië werd Portugal namelijk zó vermogend dat onder andere dit klooster gebouwd kon worden.

Het achterste deel, ten slotte, is het daadwerkelijke klooster, met een prachtige dubbele kloosteringang.

De kerk is vrij toegankelijk, voor het museum en het klooster moet je wel entree betalen.

Torre de Belém

Zonsondergang bij het Torre de Belém in Lissabon, Portugal

Vlak bij het Mosteiros dos Jerónimos vind je de eveneens in laatgotische Manuel-stijl gebouwde Torre de Belém uit het begin van de 16e eeuw. Deze verdedigingstoren aan de oever van de Rio Tejo is gebouwd ter nagedachtenis aan de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en de grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen.

De Torre de Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument en in 1983, samen met het Hiëronymietenklooster, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Parque das Nações

Loopbrug en uitzicht op de kabelbaan in Parque das Nações in Lissabon, Portugal

Wil je een heel ander deel van Lissabon zien? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de hypermoderne wijk Parque das Nações in het oosten van Lissabon. Het gebied werd oorspronkelijk opgeknapt voor de wereldtentoonstelling Expo ‘98, daarna werd er een hippe wijk van gemaakt.

Highlights zijn onder andere het futuristische station Estação do Oriente, het enorme winkelcentrum Centro Vasco da Gama en het Oceanário de Lisboa, een van de grootste aquaria ter wereld. Ook leuk: een ritje met de 20 meter hoge kabelbaan van Torre Vasco da Gama tot aan het Oceanário.

Shoppen in Rua Augusta

De Rua Augusta boog in Lissabon, Portugal

Heb je zin in een middagje shoppen? Dan mag je de levendige Rua Augusta in de wijk Baixa Pombalina niet overslaan. Dit is de bekendste en belangrijkste winkelstraat van Lissabon. Je vindt er enkele grote internationale winkelketens, maar ook vele horecagelegenheden en enkele winkeltjes die je nergens anders vindt.

De straat ligt tussen het Pedro IV-plein (beter bekend als Rossio) en de Praca de Comércio. Als je de Praca de Comércio binnenloopt, loop je onder de Arco da Rua Augusta door. Deze triomfboog werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in 1755, die ook een groot deel van Baixa Pombalina verwoestte.

Een dagtrip naar Sintra

Ook in de omgeving van Lissabon is er van alles te doen. Zo vind je op zo’n 30 kilometer afstand het stadje Sintra, dat rechtstreeks uit een sprookjesboek lijkt te komen. Ben je gek op kastelen, paleizen en adembenemende uitzichten? Dan zul je zeker onder de indruk zijn van Sintra.

Hieronder lichten we enkele hoogtepunten eruit die je niet mag overslaan als je naar Sintra gaat.

Palacio Nacional

Uitzicht op Palacio Nacional (het Nationaal Paleis) in Sintra, Portugal

Het in het centrum van Sintra gelegen Palacio Nacional (het Nationaal Paleis) met de kenmerkende kegelvormige schoorstenen was ooit het zomerpaleis van de koningen. Van buiten is het niet zo heel bijzonder, maar de binnenkant maakt veel goed. Overal zie je azulejos, de fraai gekleurde keramieken tegels die zo typerend zijn voor Portugal.

Palácio da Pena

Uitzicht op het kleurrijke Palácio da Pena in Sintra, Portugal

Is het Palacio Nacional weinig opvallend van de buitenkant, bij het Palacio da Pena is dat bepaald anders. In dit kleurrijke paleis krijg je het gevoel dat je in Disneyland beland bent. Het werd in opdracht van Ferdinand II gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster.

Nadat Portugal een republiek werd in 1910 en de laatste koningin, Marie Amélie van Orléans, vertrokken was uit het paleis, werd er een museum van gemaakt. Het exotisch en decadent aandoende interieur is sindsdien zo goed als intact gebleven.

Quinta da Regaleira

Uitzicht op Quinta da Regaleira in Sintra, Portugal

Weer heel anders dan het Palacio Nacional en het Palacio da Pena is het mysterieuze Quinta da Regaleira, dat door sommigen het mooiste paleis van Sintra wordt genoemd. Het werd in 1892 gebouwd in opdracht van de rijke zakenman António Augusto Carvalho Monteiro. Rondom de quinta (het huis) ligt een spectaculaire tuin. Hier kun je uren ronddwalen om de geheimen van de tuin te ontdekken.

Leuk om te weten: de film The Ninth Gate met Johnny Depp werd hier opgenomen.

Castelo dos Mouros

Uitzicht op Castelo dos Mouros in Sintra, Portugal

De laatste bezienswaardigheid in Sintra die we willen uitlichten is het Castelo dos Mouros, oftewel het Morenkasteel. Je moet vanaf het centrum van Sintra even 3,5 kilometer klimmen om er te komen, maar als je eenmaal boven bent, word je beloond met een prachtig uitzicht van soms wel 40 kilometer ver. Geen zin om te lopen? Dan kun je ook rechtstreeks naar het kasteel toe rijden met de auto of bus.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen