Roadtrip USA: Bezoek de nationale parken van Californië

Man zit op de rand van de klif met uitzicht op El Capitan in Yosemite National Park

Gepubliceerd door:
Mandy

Een combinatie van het Wilde Westen, Latijns-Amerikaanse invloeden, surfers en Hollywoodglamour. Dat is Californië in een notendop. Het klimaat in het westen is er zacht, met een gematigd zeeklimaat. Mooi weer gegarandeerd dus.

Maar de Amerikaanse staat beschikt ook over een grote natuurlijke rijkdom. Je vindt er bergketens, woestijnen, wouden, meren, stranden en een gevarieerde vegetatie. Californië telt maar liefst acht nationale parken, die unieke dieren en planten herbergen.

RVshare

RV Camper op de weg in Amerika

RVshare is de Airbnb van de ‘recreational vehicles’ of campers. Het is een vernieuwend systeem waarin campers gedeeld en gehuurd kunnen worden. Meer dan 10% van alle volwassen in de VS is eigenaar van een camper. Die staat helaas vaak stil, omdat tussen het reizen door ook nog wat gewerkt moet worden.

Via RVshare is het mogelijk om flexibel een camper te huren aan een andere particulier die thuis moet blijven in de periodes waarin jij op vakantie kan. De service is perfect afgestemd op millennials die individueel en avontuurlijk op reis willen.

Meer en meer mensen gaan op reis met de camper, aangezien het een budgetvriendelijke en persoonlijke manier is om de wereld te verkennen. Je kan op deze manier over de volledige Verenigde Staten campers huren bij lokale inwoners. Zo kan je op eigen tempo de nationale parken van Californië verkennen. Laat die roadtrip maar komen!

Yosemite National Park

Uitzicht op Glacier Point in Yosemite National Park

Yosemite is één van de drukst bezochte nationale parken van de VS, met vier miljoen bezoekers per jaar. Het park bevindt zich vlakbij San Francisco, in het prachtige Sierra Nevada berggebied. Het werd in 1890 een nationaal park en is samen met Yellowstone één van de oudste parken ter wereld.

Yosemite National Park is bekend omwille van de gigantische granieten rotswanden, waarvan El Capitan de bekendste is. El Capitan is zo’n 900 meter hoog en is onder klimmers berucht omwille van zijn moeilijke klimroutes.

Yosemite Valley is de meest bezochte vallei van het park. Hier dien je wel uit je doppen te kijken voor beren. Zo’n 10.000 jaar geleden smolt het laatste ijs in een vallei, waaruit Lake Yosemite gevormd werd. In het park vind je hoge bergen en diepe dalen, maar ook prachtige watervallen en oeroude bossen. Het park biedt een rijke flora en fauna aan. Het bekendst zijn de sequoia bomen, die wel 3000 jaar oud zijn.

Je vindt er ook wolven, beren, herten en eekhoorns. Het park bestaat grotendeels uit wilde natuur. Er zijn verschillende wandelroutes waaruit je kan kiezen. Ook bergbeklimmers, vissers en skiliefhebbers vinden hier hun gading. Je kan het hele jaar door in het park kamperen. Hiervoor dien je wel tijdig te reserveren.

Death Valley National Park

Racetrack Playa in Death Valley National Park

Dit is het laagstgelegen en tegelijk het droogste en heetste gebied van de VS. Het gebergte in het westen belemmert de meeste wolken de doorgang en dus kan de zon hier volop schijnen. ’s Zomers kan de temperatuur tot wel 50°C oplopen. Bovendien bedraagt de gemiddelde regenval slecht 4,4 cm per jaar. Het gebied doet zijn naam dus alle eer aan.

Over het algemeen vind je hier dus weinig leven. Toch zijn er hier wel konijnen, ratten, vossen en schapen te bespeuren. In de schaarse waterbronnen zijn unieke vissoorten te vinden en het nationaal park herbergt enkele zeldzame dier -en plantensoorten.

Death Valley National Park is hoofdzakelijk een dor woestijngebied met enkele zoutvlaktes, rotsen en zand. Ondanks de hitte en de droogte trekt het park jaarlijks 1 miljoen bezoekers. De toeristen wordt aangeraden om ten allen tijde beschermende kleding tegen de zon bij te hebben. Ook extra water en voldoende benzine voorzien is geen slecht idee.

Channel Islands National Park

Zeeleeuwen onder water in Channel Islands National Park

De Channel Islands zijn een groep van acht eilanden voor de kust van Californië. Vijf van deze eilanden zijn beschermd natuurgebied en behoren tot het Channel Islands National Park: San Miguel, Santa Rosa, Anacapa, Santa Barbara en Santa Cruz. De helft van de totale oppervlakte van het park bestaat uit water. De oppervlakte van het grondgebied van de eilanden bedraagt in totaal zo’n 900 km². Alle eilanden hebben een warm en zacht zeeklimaat.

Aangezien de Channel Islands nooit met het vasteland verbonden zijn geweest, hebben zich hier een aantal unieke planten en dieren kunnen ontwikkelen, die nergens anders ter wereld voorkomen. Binnen de eilanden leven zo’n 2000 soorten planten en dieren, onder meer de bedreigde eilandvos, de zeehond en de Californische zeeleeuw. De onderwaterwereld is hier fenomenaal.

In het water van de Channel Islands vind je een diversiteit aan dieren, van het kleinste microscopische plankton tot het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis. De eilanden liggen tussen het vasteland en de oceaan. Dit stuk wordt The Continental Shelf genoemd. De zeebodem bestaat hier uit verschillende plateaus en diepe kloven.

De geïsoleerde ligging van dit nationale park zorgt ervoor dat er weinig bewoning en stedelijke ontwikkeling is, wat van Channel Islands een authentieke en rustgevende plek maakt.

Joshua Tree National Park

Uitzicht op rotsen in Joshua Tree National Park

Dit park werd vernoemd naar de op een boom lijkende yucca plant die het park siert. Deze plant kan tot 15 meter hoog worden. De joshua boom kan bovendien wel 1000 jaar oud worden. Joshua Tree National Park bevindt zich in het zuiden van de staat Californië, ten oosten van Los Angeles.

Het park wordt gedomineerd door twee verschillende woestijngebieden: de Colorado Desert in het zuidoosten en de hoger gelegen Mojave Desert, waar de joshua trees groeien. Die laatste ligt op 1000 m boven de zeespiegel, waardoor het er iets frisser is dan in de Colorado Desert. Naast deze bijzondere bomen staat het park ook bekend omwille van zijn vreemde en grillige vormen.

De heuvels en rotsen zijn opgebouwd uit massief gesteente, dat in kleinere stukken is verbrokkeld. Deze zogenaamde ‘boulders’ zijn populair voor wie van rotsklimmen houdt, aangezien het ideaal is om klimtechnieken aan te leren. In de vlaktes tussen de heuvels vind je de joshua trees, die samen met de boulders het typische landschap in dit nationale park kenmerken.

Het park kan dagelijks worden bezocht. In Joshua Tree National Park zijn verschillende ‘trails’ i.e. wandelpaden uitgestippeld, waarvan Hidden Valley de populairste is.

Lassen Volcanic National Park

Uitzicht op Lassen Peak in Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic bevindt zich in het noordoosten van Californië. Het meest opvallende punt in dit park is de Lassen Peak, een 3181 meter hoge vulkaan. Een andere in het oog springende vulkaan is Cinder Cone. Lassen Volcanic National Park startte oorspronkelijk met deze twee aparte nationale monumenten.

Door een reeks uitbarstingen begin 20e eeuw, veranderde het landschap er ingrijpend. Ten gevolge van deze erupties en omwille van haar vulkanische schoonheid werd het hele gebied in 1916 tot nationaal park uitgeroepen. De warmtebron voor de vulkanische activiteit in het gebied is de platentektoniek van de Gordaplaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Als gevolg hiervan kent het gebied rond Lassen vele smeulende kraters en kokende geisers.

In het park worden vier types vulkaan aangetroffen: de lavakoepel, de schildvulkaan, de slakkenkegel en de stratovulkaan. Je kan het park met de auto bezoeken maar ook via verschillende wandelroutes. De bekendste wandelroute is het Pacific Crest Trail, die een mooi beeld geeft over de vulkanische schoonheid binnen het park.

In oorsprong woonden in de omgeving van Lassen Volcanic de inheemse Indianen. Midden 19e eeuw maakten de blanke immigranten gebruik van Lassen Peak als oriëntatiepunt op weg naar de vruchtbare vallei van Sacramento Valley.

In het westen van Lassen Volcanic vind je lavabergtoppen, kraters en canyons. In het oosten bevinden zich naaldbomen, zilversparren en slakkenkegels. In het zuiden bevinden zich dan weer verschillende warmwaterbronnen, onder meer bij Devils Kitchen en Boiling Springs Lake. Hier zie je ook grote weilanden, beboste valleien en vele wilde bloemen.

Redwood National and State Park

Man naast een sequoia boom in Redwood National Park

Het Redwood National Park staat bekend om zijn sequoia’s en bevindt zich aan de westkust van Californië. Het park vormt een geheel met de drie staatsparken California’s Del Norte Coast Redwoods State Park, Jedediah Smith Redwoods State Park en Prairie Creek Redwoods State Park.

De vier parken hebben in totaal een oppervlakte van 540m². Samen beschikken ze over de 45% nog bestaande bossen met kustmammoetbomen. Dat zijn de hoogste bomen ter wereld.

De grootste boom in het park, genaamd Hyperion, is zo maar even 115,6 meter hoog. Kustmammoetbomen bereiken een leeftijd van 500 tot 700 jaar. Deze bomen komen enkel in het kustgebied voor. Ze genieten van de gematigde temperaturen die het zeeklimaat met zich meebrengt. Vele van deze bomen werden in het verleden geveld om aan de bouw van steden aan de westkust te kunnen voldoen.

Het deel van Redwood aan de Californische kust bestaat uit steile kliffen met mooie stranden. Het Redwood National Park werd in 1980 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen.

In het zuiden van het park is het wandelpad Lady Bird Johnson Grove Nature Trail het bekendst. Dit pad werd vernoemd naar Lady Bird Johnson, echtgenote van president Lyndon Johnson. Het makkelijk begaanbare pad geeft een mooi beeld over de bossen en de diverse kustmammoetbomen.

Sequoia National Park

Gigantische bomen in Sequoia National Park

Dit park ligt in het zuiden van de Sierra Nevada. Het is het op één na oudste park van de Verenigde Staten, na Yellowstone National Park. In het park vind je Mount Whitney, met zijn 4417 meter de hoogste berg van de VS. De Mount Whitney Trail is de populairste route naar de top. De tocht is heen en terug ongeveer 35 km lang. Het hoogteverschil bedraagt zo’n 1900 m. Om de berg te beklimmen moet je wel vooraf een vergunning aanvragen.

Voor wie geen zin heeft om te klimmen, is het toch een aanrader om naar Whitney Portal te rijden omwille van het prachtige panorama. Sequoia National Park dankt zijn naam aan de sequoia’s en mammoetbomen die er groeien. Je vindt er de General Sherman Tree, de boom met het grootste volume ter wereld (zo’n 1.486m³). De boom is 84 meter hoog en zou zomaar even 2200 jaar oud zijn.

Er hebben zich over de tijd ook verschillende marmergrotten gevormd, waarvan Lilburn Cave en Crystal Cave het bekendste zijn. Ondergronds vind je er zeldzame ongewervelde dieren. In het zuiden van het park zie je een grote diversiteit aan vegetatie en aan dieren. Hier leeft onder meer de Amerikaanse zwarte beer, de rode lynx en de grijze vos.

Centraal in het park groeien dennen, zilversparren en sequoia’s. Hier komen ook poema’s en muildierherten voor. Nog iets noordelijker zijn prachtige weilanden en meren te ontdekken. Aangezien hier moeilijk voedsel te vinden is, leven er maar weinig zoogdieren. Soms kan je er wel dikhoornschapen of marmotten spotten.

Oorspronkelijk leefden hier in Sequoia National Park de Monachee indianen. Het bewijs van hun bewoning is nog te vinden in de vele rotstekeningen en stenen vijzels die overal in het park te vinden zijn. Sinds het beheer van het park door de National Park Service, worden er geen bomen meer gekapt.

In het park kan je heerlijk wandelen, kamperen en vissen. Rij zeker ook eens door de Tunnel Log, een omgevallen sequoia, waar een stuk hout werd weggehaald dat groot genoeg is om met een auto doorheen te rijden.

Kings Canyon National Park

Uitzicht op de vallei in Kings Canyon National Park

Dit park grenst in het zuiden aan het Sequoia National Park, waardoor het door de National Park Service als geheel wordt beheerd. Het maakt deel uit van de Sierra Nevada en omvat het General Grant National Park. Die werd in 1890 opgericht ter bescherming van de General Grant Grove, een sequoiaplantage.

De Kings Canyon is een van de diepste canyons van de VS en werd, net als Yosemite Valley, door enorme gletsjers uitgehold tijdens de laatste ijstijd. Diverse grotten zoals de Boyden Cave, zijn er toegankelijk voor het publiek. Het park staat vooral bekend als wandelparadijs, aangezien vele plekken niet met de wagen bereikbaar zijn.

Het klimaat in zowel Sequoia als in Kings Canyon is behoorlijk wispelturig. Het gebied kent lange winters en korte zomers. Maar ook in de zomermaanden kan er regelmatig sneeuw en regen vallen.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen