Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/vikingbe/domains/vakantieviking.be/public_html/wp-content/themes/varmt/single.php on line 322

Preikestolen: de wandeling die je gedaan moét hebben!

Uitzicht op Preikestolen (Pulpit Rock) in Lysefjorden, Noorwegen

Op zoek naar een onvergetelijke wandeling in Noorwegen? Zoek niet verder! Wij hebben namelijk voor jou de perfecte hike uitgeprobeerd: de wandeling naar de wereldberoemde Preikestolen of pulpit rock in Noorwegen.

Preikestolen: een iconische wandeling

De Preikestolen, ook wel bekend als de Preikestolenfjell of de Preikestolentinden, is een van de meest iconische en populaire toeristische trekpleisters van Noorwegen. Gelegen in het Lysefjordengebied in de provincie Rogaland, biedt de Preikestolen een spectaculair uitzicht op het fjord en de omringende bergen die dikwijls met sneeuw bedekt zijn.

De Preikestolen is een grote rotsformatie die uitsteekt boven het Lysefjord en circa 600 meter boven de oceaan hangt. De rots is ongeveer 25 meter breed en heeft een vlakke top, wat het de ideale plek maakt om te genieten van het prachtige uitzicht. De echte durfals bungelen met hun benen over de rand.

Stukje houten wandelpad van de Preikestolen

De Preikestolen is een populaire bestemming voor wandelaars en avonturiers van over de hele wereld. De wandeling naar de top van de Preikestolen duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Het pad zelf is aangelegd door Nepalese Sherpa’s die veel ervaring hebben met wandelen in bergachtig gebied. Op de terugweg wandel je dezelfde route als op de heenweg. Hoewel de wandeling soms steil kan zijn, is het de moeite waard om de top te bereiken, want het uitzicht is werkelijk adembenemend.

De Preikestolen is niet alleen populair vanwege het spectaculaire uitzicht, maar ook vanwege de geschiedenis en cultuur van het gebied. Volgens de overlevering was de Preikestolen oorspronkelijk een heiligdom voor de oude Noorse goden en werd het gebruikt als een plaats voor offers.

Vroeg beginnen

Wil jij graag het plateau van Pulpit Rock bereiken? Dan is het handig om vroeg te vertrekken. Het is een zeer populaire wandeling die jaarlijks door honderdduizenden mensen wordt gedaan. Om de grote toeristenbussen voor te zijn sliep ik zelf in een net appartement in Jørpeland, het dichtstbijzijnde dorp en stond ik vroeg op om aan de tocht te beginnen. Onderweg zag ik mensen die hun tentje in het bos hadden opgeslagen om ook op tijd te lopen. Het eerste stuk van de route mag je vrij kamperen. Kom je met de camper? Dan is er een mooie camperplaats aan het water in het haventje van Jørpeland.

Ik was er begin mei en ondanks dat het toeristenseizoen nog niet echt was begonnen, kwam ik op de terugweg rijen mensen tegen. Hou hier dus rekening mee, anders is het filelopen.

Parkeren Preikestolen en kosten

Elektrische auto op de parkeerplaats bij de Preikestolen

Je auto kun je kwijt bij de Preikestolen fjellstue. Parkeren kost 250 Noorse Kronen, afhankelijk van de wisselkoers ongeveer 24 euro. De wandeling zelf is gratis maar je betaald dus indirect via het parkeren.

Als je met een elektrische auto komt zijn er voldoende laadpalen op de parkeerplaats. Terwijl jij aan het wandelen bent, is je auto aan het opladen en kun je met een volle accu vertrekken. Ideaal!

Voorbereiding: zorg voor goede kleding en schoenen

De hike naar de top is op sommige vlakken behoorlijk steil en het Noorse weer is op z’n zachtst gezegd grillig te noemen. Onderweg heb ik alle typen weer gehad: stromende regen, striemende wind, keiharde hagel, dikke vlokken sneeuw en zelfs een waterig zonnetje. Dat zorgt er ook voor dat de stenen waar je over loopt glad kunnen zijn. Zorg dat je in ieder geval waterdichte kleding bij je hebt, draag laagjes en draag vooral goede schoenen zodat je voldoende grip hebt.

Mocht het weer echt volledig omslaan is er halverwege de tocht een cabin waar je in kunt schuilen en een vuurtje kunt stoken.

Voor wie is de wandeling geschikt

Mandy aan het rusten bij het eindpunt van de Preikestolen

De wandeling naar de preikestolen is geschikt voor iedereen die over een redelijke basisconditie beschikt. Het is steil maar er zijn voldoende plekken waar je even op adem kunt komen mocht dat nodig zijn. Mijn wandelmaatje heeft een ernstige vorm van astma en voor hem was het behoorlijk zwaar. Twijfels over je conditie? Je gaat het sowieso redden maar zorg dat je niet te hard van stapel loopt en verdeel je energie.

Heb je flinke hoogtevrees? Dan kan de hike een uitdaging zijn. Ik heb zelf enorme last van hoogtevrees (wat niet handig is in een land met zoveel hoogteverschillen als in Noorwegen) en ben soms best een beetje bang geweest. Maar omdat je het eindpunt wilt bereiken verleg je steeds je grenzen een beetje. Wat voor mij hielp was de afspraak die ik met mezelf had gemaakt om te wandelen tot ik niet meer verder durfde en ook al zou dat halverwege zijn, om daar oké mee te zijn. Daardoor is er geen druk en kun je altijd beslissen om terug te gaan.

Met de boot

Geen zin om te wandelen maar wil je wel Pulpit Rock bekijken? Boek dan een boottocht vanuit Stavanger met Rødne. Deze duurt ongeveer 3,5 uur door het Lysefjord en doet naast de preekstoel ook een grot en een waterval aan.

Een must-see tijdens je bezoek aan Noorwegen

Als je naar Noorwegen gaat is de wandeling naar de preekstoel een must-see! Het is een ervaring die je nooit zult vergeten en het gevoel dat je hebt als je eenmaal op de top staat is onbeschrijflijk: het uitzicht is zó wonderschoon! Dus pak je wandelschoenen en maak je klaar voor een onvergetelijke naar de Preikestolen, één van de meest indrukwekkende natuurwonderen van Noorwegen!

Bekijk prijs en beschikbaarheid

Preikestolen: de wandeling die je gedaan moét hebben!

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen