Mooiste bezienswaardigheden in Venetië

Vrouw geniet op een terras van een drankje met uitzicht op de Canale Grande in Venetië, Italië

Gepubliceerd door:
Mandy

De stad van het water, de stad van bruggen, La Dominante, La Serenissima. Zomaar enkele bijnamen van een van de meest romantische steden ter wereld: Venetië. Niet voor niks wordt gezegd dat je deze stad eenmaal in je leven gezien moet hebben.

Wandel door de sfeervolle, autovrije straatjes en steegjes, maak een gondeltocht over de Venetiaanse wateren en dwaal door de geheime gangen van het Dogepaleis. Geen wonder dat deze stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Vanaf Amsterdam vlieg je er in nog geen 2 uur naartoe. Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden in Venetië? Lees dan gauw verder!

San Marco-plein

San Marco-plein in Venetië, Italië

Een trip naar Venetië is niet compleet zonder een bezoek aan het San Marco-plein (Piazza San Marco), het beroemde centrale plein van Venetië. Bijzonder aan dit plein is dat het vrijwel onveranderd is gebleven sinds het aangelegd werd in de middeleeuwen. Doordat het het laagste punt van de stad is, staat het, vooral in de winter, regelmatig onder water.

Voor een drankje op een van de terrassen moet je diep in de buidel tasten. Frisdrank of koffie kosten al gauw 10 euro, en dan hebben we het nog niet gehad over een wijntje of een cocktail.

Leuk detail: het San Marco-plein is het enige plein dat piazza wordt genoemd in Venetië. Andere pleinen in de stad heten campo.

San Marco-basiliek

Goudgekleurde mozaïeken in de koepels van de San Marco-basiliek in Venetië, Italië

Een van de bezienswaardigheden op het San Marcoplein is de San Marco-basiliek (Basilica di San Marco). Dit is de kathedraal en grootste kerk van Venetië, die rond 1060 gebouwd werd op de plek waar eerder ook al 2 kerken stonden. De kerk is gewijd aan Marcus de evangelist. Zijn overblijfselen worden bewaard in de sarcofaag achter het altaar.

De basiliek is beroemd om de prachtige mozaïeken in de koepels en de golvende vloeren van marmer en mozaïek. Ook vind je in de kerk de Pala d’Oro, het beroemde gouden altaarstuk dat ingelegd is met edelstenen.

Heb je geen zin om in de rij te staan? Boek dan je tickets van tevoren.

Campanile van Venetië

De toren Campanile naast de San Marco-basiliek in Venetië, Italië

Naast de San Marco-basiliek vind je de Campanile van Venetië, een 98,5 meter hoge klokkentoren die los staat van de basiliek. Dit is niet de oorspronkelijke klokkentoren uit 1173. Deze stortte in 1902 in, toen men probeerde een lift in het gebouw aan te brengen. Daarbij werd ook de marmeren hal, de Logetta, verwoest.

De toren en de Logetta werden herbouwd en sinds 1912 kun je de toren weer beklimmen om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Dogepaleis

Uitzicht vanaf het water op het Dogepaleis in Venetië, Italië

Iets anders wat je niet mag overslaan als je op het San Marco-plein bent, is het beroemde Dogepaleis (Palazza Ducale). Dit in gotische stijl gebouwde paleis was vroeger het woon- en werkpaleis van de doge, de leider van de toenmalige Republiek Venetië. Daarnaast vond je er de kantoren van enkele politieke instituten van de republiek. Het paleis is gebouwd tussen 1309 en 1424, op fundamenten die dateren uit de 9e eeuw.

Onder het dak van het Dogepaleis vind je de Piombi, de kerkers die beroemd (en berucht) zijn geworden als staatsgevangenis van de Republiek Venetië. Deze benaming is afgeleid van het Italiaanse woord voor ‘lood’. Op het dak liggen namelijk zware loden platen. Deze zorgden ervoor dat het in de zomer onleefbaar heet was in de gevangenis, terwijl het er in de winter juist steenkoud was

De gevangenen werden in het ongewisse gelaten over de reden van hun arrestatie, of ze al waren veroordeeld en hoe lang hun straf zou duren. Toch waren de leefomstandigheden in de Piombi zo slecht nog niet: de verblijven werden goed schoongehouden, de gevangenen (meestal intellectuelen en aanzienlijke burgers) konden een beroep doen op geneeskundige verzorging en ze konden maaltijden van buiten laten komen of de cipiers voor hen laten koken. Onder andere wetenschapper Galileo Galilei en rokkenjager Giacomo Casanova zaten ooit gevangen in de Piombi. De laatste wist na 15 maanden te ontsnappen.

Daarnaast waren er in de kelders vochtige en kille cellen voor de ‘gewone’ misdadigers. Deze pozzi (putten) waren toegankelijk via de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri). Deze brug wordt zo genoemd vanwege de zuchten die de gevangenen geslaakt zouden hebben toen ze voor de laatste keer het daglicht zagen.

Door je kaartjes van tevoren te reserveren, kun je de wachtrijen overslaan. Bovendien heb je met dit ticket ook meteen toegang tot het Corror Museum, het Nationaal Archeologisch Museum en het Biblioteca Marciana. Deze laatste behoort tot de oudste bibliotheken in Italië en heeft een van de grootste collecties klassieke teksten ter wereld.

Met de gondel door Venetië

Man en vrouw in een gondel in Venetië, Italië

Tegenwoordig is de vaporetto (de waterbus) het belangrijkste vervoermiddel voor transport over het water, maar ooit was dat de gondel. Van de 10.000 gondels die een paar eeuwen geleden nog over de Venetiaanse wateren gleden, zijn er nu echter nog maar 500 over. Je herkent gondeliers aan hun blauw-wit gestreepte shirt. Wist je trouwens dat de eerste vrouwelijke gondelier (oftewel gondoliera) pas in 2010 haar vergunning kreeg?

Een rondvaart in een gondel is niet goedkoop. Tot 19.00 uur betaal je een vaste prijs van 80 euro per persoon (!) voor de eerste 40 minuten. Voor elke 20 minuten extra komt er 40 euro bij. Na 19.00 uur gaan de prijzen omhoog. Dan betaal je 100 euro voor 40 minuten en 50 euro per extra 20 minuten. Maar dan vaar je wel onder de Rialtobrug door, de oudste (1591) en bekendste van de 3 bruggen over het Canal Grande.

Je kunt ook een gedeelde gondeltocht boeken. Deze moet je wel van tevoren reserveren.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Binnenin de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari in Venetië, Italië

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, ook wel kortweg Frari-kerk genoemd, is een grote gotische kerk met campanile (klokkentoren) uit de 14e eeuw. De kerk ligt aan de Campo dei Frari in stadsdeel San Polo en is na de Sint Marco-basiliek het meest bezochte religieuze gebouw in Venetië.

In de kerk vind je verschillende meesterstukken van onder andere Bellini, Donatello en Titiaan, waaronder het altaarstuk ‘De hemelvaart van Maria.’ Titiaan was pas 26 jaar oud toen hij deze gigantische opdracht aannam en hij hield er dan ook de reputatie van de belangrijkste kunstschilder van Venetië aan over.

Je vindt in de kerk ook enkele prachtige grafmonumenten. Zo liggen hier onder andere Titiaan zelf, de beeldhouwer Antonio Canova en de componist Claudio Monteverdi begraven.

Basilica di Santa Maria della Salute

Uitzicht vanaf het water op de Basilica di Santa Maria della Salute in Venetië, Italië

Een van de andere niet te missen bezienswaardigheden in Venetië is de prachtige, uit kalksteen opgetrokken Basilica di Santa Maria della Salute uit de 17e eeuw. Deze kerk ligt aan het Canal Grande en is gebouwd op 100.000 palen.

De kerk werd gebouwd om Maria te bedanken dat de verwoestende pestepidemie voorbij was. Dit herdenken de Venetianen elk jaar tijdens het Festa della Madonna della Salute op 21 november.

Op die dag wordt met behulp van gondels een tijdelijke brug over het Canal Grande geconstrueerd en kunnen bezoekers door de hoofdingang van de kerk naar binnen. Dit is de enige dag in het jaar dat de hoofdingang open gaat.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen