Wie Wenen zegt, zegt Sissi, opera, prachtige paleizen, schilderachtige pleinen en barokke architectuur. Niet voor niks staat de historische binnenstad van deze voormalige hoofdstad van het Habsburgse Rijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
En wie zich bedenkt dat het Habsburgse Rijk zich uitstrekte van de Adriatische Zee tot aan Oekraïne, zal het niet vreemd vinden dat de paleizen in Wenen zich kunnen meten met die van Parijs, Londen en Madrid.
Vanaf Schiphol vlieg je in ruim 1,5 uur naar deze sprookjesachtige stad toe. Wij delen alvast onze tips voor de allermooiste bezienswaardigheden met je.
De paleizen in Wenen
We stipten het hierboven al aan: het Habsburgse Rijk was zo groot, dat de paleizen in Wenen zich eenvoudig kunnen meten met die van steden als Parijs, Londen en Madrid. Een bezoekje aan Wenen is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan de Hofburg, Schloss Schönbrunn en Slot Belvedere.
Hofburg
De Hofburg is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen. Dit paleis was vanaf de 13e eeuw tot 1918 het winterverblijf van de Habsburgse heersers van het Keizerrijk Oostenrijk. Sinds 1945 woont de Bondspresident van Oostenrijk er, maar een groot deel van het gigantische paleis is toegankelijk voor het publiek.
Het is in de loop der eeuwen steeds verder uitgebreid en het bestaat inmiddels uit 18 vleugels met meer dan 2.000 kamers. Daar ben je wel even zoet mee dus. Hieronder lichten we enkele highlights eruit.
Keizerlijke appartementen
Wat je uiteraard niet mag missen tijdens je bezoek aan de Hofburg, zijn de keizerlijke appartementen. Hier woonden keizer Franz Joseph I en keizerin Elizabeth (Sissi). Verwacht hier geen al te uitbundige pracht en praal. De keizer had namelijk de reputatie zuinig te zijn.
Ben je benieuwd naar de eetcultuur van de Habsburgers? Breng dan vooral ook een bezoek aan de Zilveren Kamer.
Sissi-museum
Een andere must see is het Sissi-museum. Dit museum is, zoals de naam al doet vermoeden, geheel gewijd aan het leven van Sissi. Hier kun je allerlei items bekijken die Sissi gedurende haar leven gebruikt en gedragen heeft.
Schatkamer
Verder mag je de Schatkamer niet missen. Hier kun je je vergapen aan een schitterende verzameling kroonjuwelen, waaronder de prachtige keizerlijke kroon uit het Heilige Roomse Rijk en de Oostenrijkse keizerskroon. Daarnaast zijn er verschillende religieuze voorwerpen te bezichtigen.
Nationale Bibliotheek
Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk, die ook gevestigd is in de Hofburg.
In de prachtige barokke Pronkzaal worden meer dan 200.000 boeken uit de periode 1501 – 1850 tentoongesteld. Daarnaast herbergt de bibliotheek onder andere bijzondere collecties papyri, manuscripten, kaarten en muziekstukken.
Ook de Atlas Blaeu – Van der Hem, samengesteld, door de 17e-eeuwse Amsterdamse jurist en verzamelaar Laurens van der Hem, behoort tot de collectie.
Wist je trouwens dat de Pronkzaal wordt beschouwd als een van de mooiste historische bibliotheekzalen ter wereld?
Spaanse Rijschool
Ook een bezoek aan de wereldberoemde Spaanse Rijschool is zeer de moeite waard. Zelfs als je niks met paarden hebt. Op dinsdag tot en met zaterdag kun je tussen 10.00 en 12.00 uur de ochtendtraining (Morgenarbeit) bijwonen. Met een ticket kun je zo naar binnen lopen.
Maar je kunt ook een van de shows bijwonen, die op zaterdag en zondag gegeven worden in de barokke Winterreitschule. Een zeer bijzondere ervaring!
Schloss Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was tot 1918 het zomerpaleis van de Habsburgers. Het is kleiner dan de Hofburg, maar minstens zo mooi. Het gehele complex, inclusief de tuinen en de dierentuin, staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Zo’n 50 zalen in Schloss Schönbrunn zijn opengesteld voor publiek. Een daarvan is de Spiegelzaal. Hier trad Mozart als kleine jongen van 6 jaar op voor keizerin Maria Theresia. Nog steeds kun je in de Orangerie van Schönbrunn vrijwel dagelijks bekende werken van Mozart en Strauss horen.
Gloriette
Bijzonder is de Gloriette aan het einde van de tuin, de grootste gloriëtte ter wereld. Het gebouw is gebruikt als dinerzaal en locatie voor feesten, maar keizer Franz Joseph I heeft er ook wel zijn ontbijt genuttigd. En datzelfde kun jij nu doen, want sinds 1996 is er een koffiehuis gevestigd in de voormalige eetzaal.
Dierentuin Schönbrunn: de oudste dierentuin ter wereld
Een andere bijzondere attractie in de tuinen van Schloss Schönbrunn, is Dierentuin Schönbrunn. Deze werd opgericht in 1752 en is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. Ook heel bijzonder is dat het een van de weinige dierentuinen ter wereld is waar je reuzenpanda’s kunt bekijken.
Slot Belvedere
Hoewel Hofburg en Schönbrunn de bekendste paleizen zijn van Wenen, is ook het in het centrum gelegen Schloss Belvedere zeer de moeite van een bezoek waard. Dit slot was eigendom van de Franse generaal Eugenius van Savoye en bestaat uit 2 delen: Obere Belvedere en Untere Belvedere.
In het prestigieuze Obere Belvedere vind je prachtige werken van onder andere Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele. In Untere Belvedere vind je vooral tijdelijke en internationale collecties.
Door je tickets van tevoren te reserveren, kun je de rij overslaan.
Stephansdom
Midden in het centrum van Wenen vind je de in gotische stijl gebouwde Stephansdom, de grootste kathedraal van heel Oostenrijk.
Je hoeft niet bang zijn om hem te missen: je ziet de zuidelijke toren (Steffl, kleine Stefan) met zijn hoogte van 136,7 meter al van ver boven de stad uittorenen. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Ben je niet zo goed ter been? ‘Beklim’ in plaats van de zuidelijke toren dan de noordelijke toren, die een lift heeft die je naar 68 meter hoogte brengt.
Ook de kerk zelf is de moeite waard, dankzij onder andere het barokke interieur, de gebrandschilderde ramen en de catacomben, waar onder meer leden van de Habsburg-familie begraven liggen.
Leuk detail: het mozaïek op het dak van de dom, dat bestaat uit meer dan 200.000 geglazuurde tegels.
Met een all-accesspas heb je toegang tot elk deel van de Stephansdom: de kathedraal zelf, de schatten, de catacomben en de torens.
Albertina Museum
Pal naast de Hofburg ligt het Albertina Museum, waar je een zeer uitgebreide en waardevolle collectie grafische kunst kunt bewonderen. Een belangrijke publiekstrekker is de Haas van Albrecht Dürer. Maar je vindt er ook prenten van onder andere Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn.
Geen zin om in de rij te staan? Reserveer dan van tevoren je ticket.
Kunsthistorisch Museum
Het Kunsthistorisch Museum (KHM) is een van de belangrijkste musea ter wereld voor Europese schilderkunst. Wat het Louvre is voor Parijs en het Prado voor Madrid, dat is het KHM voor voor Wenen. In dit museum kun je de werken bewonderen die de Habsburgers hebben verzameld in de 6 eeuwen waarin zij over een groot deel van Europa heersten.
Verschillende portretten van Oude Meesters als Pieter Breughel, Rembrandt, Vermeer, Rubens en Titian hebben hier een plekje gevonden. Maar ook liefhebbers van oude Egyptische, Griekse en Romeinse kunst kunnen hier hun hart ophalen. Daarnaast is er een Kunstkammer, met allerlei gebruiksvoorwerpen en sieraden die speciaal voor de Habsburgse keizers zijn ontworpen.
Reserveer je ticket van tevoren en sla de rij over.
Staatsopera
Ben je een liefhebber van klassieke muziek? Dan mag een bezoek aan de Wiener Staatsopera niet ontbreken. Al was het maar vanwege het schitterende gebouw zelf. Het wordt dan ook niet voor niets beschouwd als een van de mooiste operagebouwen ter wereld.
Verschillende beroemde componisten/dirigenten als Gustav Mahler, Richard Strauss en Felix Weingartner hebben hier gewerkt.
Om een voorstelling bij te wonen, moet je er wel vroeg bij zijn. Kaarten zijn vaak ruim van tevoren uitverkocht.
Wiener Prater
Wil je even aan de hectiek van de stad ontsnappen? Ga dan naar het wereldberoemde Wiener Prater. Dit was ooit een keizerlijk jachtterrein, maar tegenwoordig is het park toegankelijk voor het grote publiek.
Een deel van het park is ingericht als attractiepark. Je kunt het park zelf gratis binnen, maar voor de attracties moet je betalen. Stap bijvoorbeeld in het populaire 19e-eeuwse reuzenrad, dat nog steeds in gebruik is. Een ritje duurt 10 minuten en helemaal bovenin heb je op 65 meter hoogte een prachtig uitzicht over de stad.