Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/vikingbe/domains/vakantieviking.be/public_html/wp-content/themes/varmt/single.php on line 322

Het Alhambra in Granada: een historisch juweel

Uitzicht op het Alhambra in Granda, Spanje

Als een van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden in Spanje, is het Alhambra in Granada een plek die je absoluut moet bezoeken als je de kans hebt. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Spanje en staat bekend om zijn prachtige architectuur, decoratieve tegels en weelderige binnenplaatsen. We zijn er geweest en kunnen het zeker aanraden als je in de buurt bent.

Het Alhambra is een fascinerende plek die rijk is aan geschiedenis en cultuur. Het complex werd gebouwd in de 13e eeuw door de Nasrid dynastie en was vroeger een koninklijk paleis en fort. Het Alhambra is een van de belangrijkste overblijfselen van de Moorse architectuur en cultuur in Spanje. Het Alcazaba fort, het Nasrid paleis, het paleis van Karel V en de Generalife tuinen zijn allemaal indrukwekkende bezienswaardigheden die je zult zien als je naar het Alhambra gaat. Het meeste is gelukkig ook allemaal goed bewaard gebleven en de Generalife tuinen worden heel goed onderhouden.

Ontdek de architectuur en decoratieve tegelkunst

Ingangspoort van het Alhambra in Granada

Je bezoek aan het Alhambra begint bij een grote poort. Hier zie je direct een mix tussen Islamitische symbolen en een gotische afbeelding van de Maagd en het Kind. Dit standbeeld is later aangebracht, met behoud van de originele Islamitische uitingen.

Hierna kom je al vrij snel bij het Alcazaba fort uit. Dit is het oudste gedeelte en diende als een militaire basis en verdedigingslinie tegen invallen van buitenaf. Dat snappen we wel aangezien je uitkijkt over de hele stad van Granada en de omliggende bergen. Je ziet een zee aan witte huizen en kijkt je ogen uit.

Vijver van het Nasrid paleis in het Alhambra, Granada

Aansluitend loop je door naar het Nasrid paleis (Palacios Nazaríes), een meesterwerk van Moorse architectuur en een van de meest opvallende delen van het complex. De muren en plafonds zijn versierd met ingewikkelde patronen en motieven die de islamitische kunst en cultuur weergeven. Er ligt een prachtige vijver die al het moois wat je ziet nog eens extra weerspiegeld in het water. Een uitstekende plek voor mooie foto’s.

Hiernaast ligt het paleis van Karel V, gebouwd in de 16e eeuw. Van buiten is het een indrukwekkend vierkant gebouw wat er anders uit ziet dan de rest van het Alhambra, het is namelijk een mix van renaissance- en gotische invloeden. Loop naar binnen en je stapt binnen bij een ronde binnenplaats omringd door een galerij met een rijk gedecoreerd plafond. Het paleis heeft twee verdiepingen met verschillende kamers en zalen die ooit werden gebruikt als koninklijke residenties en als museumruimte.

Binnenplaats van het paleis van Karel V in het Alhambra, Granada

Geniet van de betoverende Generalife tuinen

We stappen er weer uit en gaan op naar het volgende gedeelte, de Generalife tuinen. De tuinen liggen verder op een hoger plateau en het lijkt best ver weg, maar het valt mee en dit mag je ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan het Alhambra. Via een aantal kleine tuinen waar wat gewassen en kruiden groeien komen we na een paar minuten stappen uit bij de Generalife tuinen.

Als je hier loopt kun je je goed voorstellen waarom hier ooit een prachtige tuin is aangelegd als ontspanningsruimte om rustig op je gemak doorheen te wandelen, terwijl je een prachtig uitzicht hebt op het Alhambra. Het is logischerwijs ook een van de hoogtepunten tijdens je bezoek. De naam “Generalife” komt van het Arabische woord “Jannat al-Arif”, wat “Tuin van de Architect” betekent.

Patio de la Acequia van de Generalife tuinen in het Alhambra, Granada

De Generalife tuinen zijn ontworpen als een reeks terrassen die trapsgewijs naar beneden lopen en zijn versierd met een overvloed aan bloemen, bomen en fonteinen. De tuinen zijn verdeeld in verschillende delen, waaronder de tuin van het Theater, de tuin van de Sultana en de tuin van de Cipressen.

Een van de meest opvallende dingen van de Generalife tuinen is de Patio de la Acequia, een prachtige binnenplaats met een lange waterpartij en fonteinen. Deze mooie fonteinen waren er oorspronkelijk niet, maar dat vergeten we voor het gemak maar even omdat het toch wel een mooi plaatje geeft.

Einde van je bezoek aan het Alhambra

Hierna is je bezoek afgelopen en kun je via een schaduwrijk bos terug naar beneden wandelen. Wel zo fijn, omdat het in Granada behoorlijk heet kan worden in de zomermaanden. Wil je vanaf het Alhambra niet helemaal terug naar het centrum van Granada wandelen dan kun je een kleine bus nemen die regelmatig langs komt. Maak je de wandeling wel, dan kom je onderweg ook nog langs wat mooie fonteinen.

Kortom, het Alhambra is een plek die je absoluut moet bezoeken als je in Spanje bent. Het complex biedt een ongelooflijke mix van geschiedenis, architectuur en natuurlijke schoonheid die nergens anders te vinden is. Het Alhambra is een plek die je niet snel zult vergeten als je er geweest bent.

Islamitsche symbolen in de muren van het Nasrid paleis in het Alhambra, Granada

Praktische tips voor een bezoek aan het Alhambra

Als je het Alhambra wil bezoeken dan is het zeer belangrijk om van tevoren kaartjes te kopen. Het Alhambra is een populaire toeristische attractie en kaartjes kunnen snel uitverkocht raken, vooral tijdens het hoogseizoen. Wij waren er begin april en besloten vrij last minute heen te gaan. Er was toen op zondag nog maar één tijdslot beschikbaar. Daarnaast moet je een paspoort of idkaart meenemen. Er zijn twee checkpoints waar je niet binnenkomt zonder je te legitimeren.

Het is zeker de moeite waard om een ​​rondleiding te boeken om het meeste uit je bezoek te halen en meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het complex. De rondleiding duurt ongeveer 3 uur, maar gaat op een rustig tempo zodat je alle tijd hebt om alles uitgebreid te bekijken. Bij Tiqets.com, Getyourguide.nl en Viator.com en kun je tours boeken.

Toen wij wilden boeken waren de tickets overal uitverkocht, maar konden we via Viator.com gelukkig nog tickets kopen. De tour was heel goed georganiseerd met een goede gids en kunnen we zeker aanraden.

Via de officiële website kun je ook tickets boeken. Je hebt verschillende opties, maar wij kunnen je aanraden om alles te bezoeken. Het “Alhambra general” ticket geeft je toegang tot alles binnen het Alhambra. Terwijl je met het “Gardens, Generalife and Alcazaba” ticket niet alles zult zien.

Bekijk prijs en beschikbaarheid

Het Alhambra in Granada: een historisch juweel

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen