Stedentrip Dublin vanaf 129 euro

O'Connell Bridge in Dublin, Ierland

Dublin is de hoofdstad van Ierland en een supergezellige stad die je een keer bezocht moet hebben! Je kunt er nu heel goedkoop 3, 4 of 5 dagen naartoe.

Je vliegt vanaf Amsterdam Schiphol of Eindhoven naar de luchthaven van Dublin. Je verblijft in het Best Western Sheldon Park Hotel. Dit 3 sterren hotel wordt uitstekend beoordeelt door andere reizigers. Het hotel ligt aan de rand van de stad. Voor het hotel bevindt zich een tramhalte die je binnen 15 minuten rechtstreeks naar het centrum brengt.

Elke ochtend staat er een heerlijk Iers ontbijt voor je klaar. Een zwaar ontbijt dat je ook wel nodig hebt als je de hele dag de stad gaat bezichtigen!

Wat te doen in Dublin

Als je in Dublin bent, moet je natuurlijk een bezoekje brengen aan een van de 800 pubs. Ik vond zelf The Brazen Head erg leuk. Deze pub bestaat al sinds 1198 en is daarmee de oudste pub van Ierland. Je kunt er erg lekker eten en natuurlijk genieten van een Iers biertje of een appelcider. Regelmatig is er live-muziek.

In Dublin is ontzettend veel te zien. Een paar bezienswaardigheden die je echt niet mag missen:

Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol in Dublin, Ierland
Kilmainham Gaol was vroeger een beruchte gevangenis in Dublin

Deze voormalige gevangenis werd gebouwd in 1796 en is tegenwoordig een museum. Binnen is het koud en beklemmend. Alles en iedereen werd hier opgesloten: mannen, vrouwen en zelfs jonge kinderen. De gedachte was dat als iemand oud genoeg was om een misdaad te begaan, dat hij of zij dan ook oud genoeg was om naar de gevangenis te gaan. Zo kwam het voor dat zelfs kinderen van 4 in Kilmainham Gaol verbleven.

Zeker in het begin van het bestaan van de gevangenis, werden er vele executies uitgevoerd. Men werd met een strop over de ingang gegooid onder luid gejuich van de toeschouwers. Later werd er een aparte executiekamer gebouwd die je tijdens een tour door de gevangenis kunt bezichtigen.

In 1916 werden de leiders van de paasopstand opgesloten in Kilmainham Gaol en later buiten voor het vuurpeloton geëxecuteerd.

Guinness Storehouse

Guinness Storehouse in Dublin, Ierland
Ook als je niet van bier houdt is de Guinness Storehouse een bezoek waard

In deze voormalige fabriek krijg je alles te horen over de trots van Dublin: Guinness. Je ziet hoe het bruine bier wordt gefabriceerd, je leert over de geschiedenis, je kunt eten kopen dat met Guinness is bereid en natuurlijk kun je een biertje proberen! Bij je toegangsticket zit 1 pint Guinness inbegrepen.

Temple Bar

Temple Bar in Dublin, Ierland
Bezoek één van de vele pubs in de wijk Temple Bar

Deze buurt in het centrum van Dublin doet je rechtstreeks naar de middeleeuwen teruglopen met de kleine straatjes en oude huizen. Tegenwoordig is Temple Bar de uitgaanswijk van Dublin en kun je er de perfecte kroegentocht houden! Probeer bij iedere pub een biertje en ga een hapje eten in een van de restaurants of pubs. De kans is groot dat je de avonden van de je verblijf in Dublin in het Temple Bar district doorbrengt!

Trinity College en het Book of Kells

Trinity College Library in Dublin, Ierland
Torenhoge rijen aan oude boeken

Het Book of Kells bevat de 4 evangeliën van het nieuwe testament en is rond het jaar 800 geschreven door keltische monniken. Het Book of Kells is beroemd om de prachtige kalligrafie en wordt tentoongesteld in de bibliotheek van Trinity College.

Als je het Book of Kells hebt gezien, wandel je verder naar de bibliotheek. De Trinity College Library is de grootste bibliotheek van Ierland en heeft meer dan 4,5 miljoen boeken. Door de oude zaal lopen is erg indrukwekkend: overal staan boeken.

Er is een benedenverdieping en een bovenverdieping en de bibliotheek lijkt rechtstreeks uit Harry Potter te zijn weggelopen. De oude boeken kunnen bereikt worden met gammel uitziende houten trappetjes die al eeuwen aan het plafond hangen en waarvan ik me afvraag of ze tegenwoordig nog worden gebruikt. Je moet in ieder geval niet te zwaar zijn.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen