Bergamo, een ondergewaardeerd Italiaans stadje

Uitzicht op Bergamo vanaf Porta San Giacomo Gate in de ochtend

Gepubliceerd door:
Mandy

De lokale Italiaanse keuken en de middeleeuwse architectuur zijn misschien wel de meest toonaangevende kenmerken van de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Wanneer je in de regio bent, gedurende bijvoorbeeld een rondtrip door Noord-Italië, dan is dit stadje zeker de moeite waard om even een bezoekje aan te brengen.

De Venetiaanse Muren, de geplaveide weggetjes en de verwelkomende sfeer zijn slechts een greep uit de schoonheden die Bergamo te bieden heeft en maakt van dit stadje een must-see!

De middeleeuwse historie

Oude poort Porta San Giacomo en de Venetiaanse muren in Bergamo, Italië

Als je op zoek bent naar een stadje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, dan moet je simpelweg zo snel mogelijk richting Bergamo vertrekken. Compleet met verschillende authentieke kerken en alle geplaveide weggetjes die je maar kan vragen van een Italiaanse stad, is Bergamo de soort plek die in tijden niets is veranderd.

Het feit dat de historie één van de beste redenen is om Bergamo te bezoeken, wordt alleen maar bevestigd door de smalle straatjes van bijvoorbeeld de Citta Alta. Andere interessante bezienswaardigheden zijn een authentieke kerk uit de 12e eeuw, de Tempietto di Santa Croce, de Santa Maria Maggiore en de Dom van Bergamo. Even verderop is het paleis van de oude bisschop te vinden, bedekt door eeuwenoude geschilderde fresco’s.

De Capella Colleoni, de kapel van Bartolomeo Colleoni, een legendarische Bergamese commandant, is misschien wel het beste voorbeeld van architectuur uit de Renaissance-periode in Noord-Italië. Het bulkt hier van de schoonheid, met ook het Palazzo della regione even verderop, een paleis dat de genoemde kenmerken van de stad prachtig symboliseert.

De unieke lokale keuken

Risotto alla Milanese met saffraan

Pasta, pizza en alle soorten ijs zijn allemaal te vinden in het toeristische gedeelte van deze stad. Er zijn meer dan genoeg lokale gerechten die je smaakpapillen versteld zullen doen staan. Deze kunnen vervolgens vergezeld worden door één van de vele unieke, lokale wijnen.

Als je op zoek bent naar een ware authentieke Italiaanse diner ervaring, dan ben je in Bergamo op het juiste adres. De meeste lokale restaurants bestaan voor grote delen uit originele oude gebouwen, inclusief unieke schilderingen en andere kunstvormen en zijn net als het grootste deel van Noord-Italië meer gericht op vleesgerechten dan op tomaten. Het bekendste lokale gerecht is de risotto alla Milanese, een rijstgerecht gekruid met saffraan.

Verborgen schoonheid in Lombardije

Colleoni kapel (kerk en mausoleum) in Bergamo, Italië

Door de dagelijkse budgetvluchten die landen op het vliegveld van Bergamo, nemen veel mensen aan dat Bergamo het soort stadje is waar je heen vliegt en dan na een dag meteen weer verder reist. Echter is er meer dan genoeg onontdekte schoonheid te vinden in deze oude stad.

In plaats van slechts een middagje te vertoeven in het oude centrum kan je beter een overnachting of twee wijden aan het ontdekken van alle bezienswaardigheden. Het komt niet vaak voor dat je een stad kan bezoeken dat relatief ondergewaardeerd wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het nabijgelegen Milaan en het Comomeer.

De twee gebieden van Bergamo

Piazza Vecchia in Bergamo, Italië

Bergamo is een stad die als het ware opgedeeld is in twee gebieden. De oorzaak hiervan is grotendeels het feit dat de stad op een helling gelegen is. Hierdoor kan je dus spreken van het lager gelegen gedeelte, de Città Bassa, en het hoger gelegen gedeelte, de Citta Alta.

De Città Bassa is het relatief vlakke gebied, waar het financiële centrum te vinden is, compleet met open pleinen en boulevards. Dit gedeelte van de stad is nog verder onder te verdelen in twee gedeeltes. Allereerst het toeristische centrum, waar je onder andere alle restaurantjes kan vinden. Het tweede gedeelte bestaat uit het Rocca di Bergamo gebied, waar een eeuwenoude vesting pronkt.

Naast de Città Bassa heb je dus het Citta Alta, waar bijvoorbeeld het bekendste stadsplein ligt, de Piazza Vecchia. Hier is menig koffiedrinkend Italiaan te vinden, genietend van de traditionele stadssfeer. Verder staat hier ook het historische kunstmuseum, de Accademia Carrara. Deze is vernoemd naar de graaf Giacome Carrara, een rijke inwoner van de stad en biedt allerlei vormen van schilderkunst uit de Renaissance.

Het wonderlijke uitzicht op de Alpen

Oude kabeltrein in Bergamo, Italië

Voor mooi uitzicht in Bergamo kan je de kabelbaan omhoog nemen aan de rand van de berg. Deze gaat richting het hoogste punt van de stad, waar het uitzicht adembenemend mooi is. Dat de locatie van Bergamo ergens aan de rand van de Alpen is wordt dan pas echt duidelijk. Hier kan je langs de authentieke muren van Castello di San Vigilio wandelen en tegelijkertijd uitgebreid genieten van het uitgestrekte uitzicht.

Om de allerbeste foto’s in Bergamo te kunnen maken, is het raadzaam om de kabelbaan San Vigilio te pakken net voordat de zon onder zal gaan. Op dat moment zul je de Citta Alta en Città Bassa op hun mooist aanschouwen. Enkele van de andere mooiste uitzichten zijn te vinden bij de Venetiaanse Muren, waar je met een beetje geluk ook een wijngaard kan spotten.

Panoramisch uitzicht over de stad Bergamo in Italië

Binnen het budget

Naast het feit dat er een verscheidenheid aan bezichtigingen en belevingen te vinden zijn in Bergamo, is het over het algemeen ook zeker budgetvriendelijk te noemen. Waar een bezoek aan de omliggende steden en gebieden vaak al snel hoog in de kosten kan lopen is Bergamo wellicht een betere investering voor het vakantiebudget.

Doordat het relatief nog altijd minder toeristisch is dan andere grote delen van Noord-Italië, zijn de kosten van verblijf, zoals voor overnachtingen, consumpties en andere uitjes, een stuk beter te overzien.

Deze stad krioelt nog altijd niet van de toeristen, ondanks alle redenen die hier wel voor zijn. Het lijkt er dan ook op dat dit in de nabije toekomst wel het geval zal zijn. Zoals gezegd is de bereikbaarheid van Bergamo de afgelopen jaren sterk verbeterd, wat dit proces alleen maar zal bevorderen.

Deze plek heeft nog altijd zijn originele charme, wat het makkelijker maakt om met de lokale bevolking in contact te komen en een ware Italiaanse beleving door te maken.

Toeristen bij Piazza Vecchia van Citta Alta in Bergamo, Italië

De stad is relatief klein en de unieke gebouwen, restaurants, uitzichten en de toeristische plekken liggen hemelsbreed niet al te ver van elkaar. Hierdoor is het in principe mogelijk om alle delen van de stad te voet te bezichtigen, mits je goed ter been bent.

De tocht van de Cita Alta naar Cita Bassa is bijvoorbeeld te voet sterk aan te raden, aangezien je dan aan de meeste bezienswaardigheden een kort bezoek kan brengen. Op deze manier kan je zoveel mogelijk de lokale cultuur proeven. Hierdoor kunnen dus extra kosten aan reizen en andere kaartjes of entreetickets zoveel mogelijk bespaard worden.

Waar wacht je nog op?

Al met al loopt Bergamo dus over van de onontdekte bezienswaardigheden, de mooie uitzichten en kan het een ware beleving zijn om de authentieke Noord-Italiaanse cultuur van dichtbij mee te maken. De stad is vandaag de dag nog verre van ontdekt en uitgeleefd, dus het ideale moment om dit unieke stadje te bezoeken is eerder gisteren dan vandaag.

Probeer bij een trip naar Bergamo zeker het Cita Alta, de Cita Bassa en de Tempietto di Santa Croce van dichtbij te bekijken. Laat daarnaast het Piazza Vecchia absoluut niet links liggen en geniet daar van een traditionele Italiaanse koffie aan het begin van de dag.

Sluit de dag vervolgens af met één van de zeer smakelijke lokale gerechten, onder het genot van een lokaal wijntje. Bergamo is een onontdekte schat, waar de wereld langzaamaan kennis mee begint te maken.

Mis geen enkele vakantiedeal!

Schrijf je nu in voor exclusieve aanbiedingen en last minute verrassingen